Inspectorul Purtuc si directorul Liceului "Anghel Saligny" sint anchetati de ISJ

sâmbătă, 11 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Inspectorul Purtuc si directorul Liceului "Anghel Saligny" sint anchetati de ISJ

Pentru ca i-a adus pe citiva elevi de clasa a IX-a sa "invete putina meserie" punind umarul la ridicarea vilei sale, inspectorul scolar Dumitru Purtuc va trebui sa dea socoteala conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Incepind de luni, o echipa desemnata de Camelia Gavrila, sefa ISJ va cerceta cazul colegului lor, inspector cu discipline tehnice. "Vor fi confruntate actele normative ale ministerului pentru a ne convinge daca inspectorul Purtuc a procedat legal. Lucrarile sint oprite pina la clarificarea situatiei, iar in functie de concluziile anchetei vor fi luate masuri", a declarat Camelia Gavrila.
In paralel cu investigatiile in cazul Purtuc, o alta echipa de inspectori de la ISJ il ancheteaza pe directorul Liceului de Constructii "Anghel Saligny" – liceul de unde provin elevii care lucrau la vila inspectorului. Directorul Adrian Marcu se pare ca nu fost generos doar cu domnul inspector Purtuc, ci si cu alte firme private. Pentru a obtine venituri extrabugetare, fireste. Corectitudinea "afacerilor" directorului de la "Anghel Saligny" este insa obiectul unei anchete a inspectoratului. Conducerea ISJ va trebui sa clarifice, saptamina viitoare, ambele cazuri.
Cazul inspectorului pentru discipline tehnice, Dumitru Purtuc nu este prea complicat. Pentru a-si ridica o vila pe terenul situat in strada Vasile Lupu, mostenit de la rudele sotiei sale, el a apelat la elevii din clasa a IX-a de la Liceul de Constructii "Anghel Saligny". Dupa ce a adresat doar o "scrisoare de intentie", elevii, aflati in orele de practica, au inceput munca la turnarea fundatiei din prima zi a acestei saptamini. Conducerea liceului nu a incheiat anterior un contract cu inspectorul, urmind sa se socoteasca la sfirsitul lucrarilor. In plus, nici parintii elevilor nu au fost consultati, asa cum prevede Codul Muncii. "Eu stiam ca elevii sint in practica si nu am considerat ca aveam nevoie de vreun consimtamint al parintilor. Si sa stiti ca intotdeauna noi am prestat servicii fara sa incheiem vreun contract", ne-a declarat Adrian Marcu, directorul Liceului de Constructii "Anghel Saligny". Atit inspectorul Purtuc, cit si directorul liceului de constructii sint de aceeasi parere: au procedat corect si in beneficiul ambelor parti. Scoala cistiga un ban, inspectorul iesea mai ieftin. Directorul adjunct al Grupului Scolar "Gheorghe Asachi" – un liceu cu profil tehnic, ca si cel de constructii – sustine ca, in astfel de situatii, procedura este mult mai complicata. "Dupa ce conducerea scolii primeste cerera de efectuare a unei lucrari, specialistii scolii trebuie sa faca un studiu al terenului. Acest studiu al terenului trebuie sa fie urmat de un deviz de lucru si o antecalculatie de plata pentru efectuarea lucrarii. In cazul in care nu s-a facut studiul terenului pentru a vedea cit trebuie platit, in mod normal, plata se face «cu ora». Obligatoriu insa inainte de a efectua lucrari de constructie, terasament sau fundatie trebuie incheiat un contract intre parti", ne-a declarat prof. Laurentiu Navodaru, director adjunct la Grupul Scolar "Gheorghe Asachi".
Directorul Liceului "Anghel Salygni" nu este la prima "afacere"
De citeva zile, o comisie de ancheta a ISJ cerceteaza corectitudinea afacerilor incheiate de directorul Liceului "Saligny" cu mai multe firme iesene. Astfel, sala de sport a fost imprumutata unui club privat de gimnastica "Conrado" fara incheierea unui contract de inchiriere, in prealabil. Directorul Marcu afirma ca acest lucru este justificat din moment ce la clubul de gimnastica activeaza "aproape in totalitate elevi ai Liceului de Constructii". Listele gimnastilor de la "Conrado" indica insa ca din cei 135 de copii inscrisi la club, doar 50 sint elevi la "Saligny". Ceilalti, peste 1.200 de elevi ai scolii sint insa privati de a face orele de educatie fizica in sala de sport a liceului. Este drept ca din aceasta afacere, directorul si-a tras "partea leului": in vara acestui an, el a fost "invitat" de clubul de gimnastica intr-un sejur in Franta, alaturi de fiica sa, membra a clubului.
Un alt contract cercetat de ISJ este cel incheiat de director cu firma SC "Cira Design" SRL. Surse din cadrul ISJ ne-au informat ca in contract era prevazut ca firma SC "Cira Design" SRL inchiriaza spatiul respectiv pentru "depozitare de materiale de constructii". In schimb, la doar citeva luni, in spatiul inchiriat, firma in cauza a amenajat un fast-food unde, in timpul pauzelor, elevii se retrag linistiti la cite "o cafea si o tigara". Directorul liceului spune ca intre Liceul de Constructii "Anghel Saligny" si firma SC "Cira Design" SRL a fost incheiat un contract de colaborare. "Noi le-am oferit un spatiu in incinta liceului, iar ei ne vor face toate lucrarile de hidroizolatii din scoala", a afirmat Marcu. O alta firma care a beneficiat de aceeasi intelegere din partea conducerii scolii este firma SC "Intans" SRL care, desi conform contractului trebuia sa depoziteze materiale de constructii in spatiul inchiriat, ea desfasoara activitate de productie, producind usi si geamuri. (Dorel CODINA)

Comentarii