Institutul cancerelor

luni, 06 decembrie 2004, 00:00
4 MIN
 Institutul cancerelor

Institutul cancerelor. Asa s-ar putea numi in scurt timp, fara sa se greseasca prea mult, Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie de la Iasi. Din cauza numarului foarte mare de bolnavi cu cancer la nivelul aparatului digestiv – intre 15 si 20 de bolnavi sint diagnosticati zilnic cu tumori digestive – , directorul unitatii, prof.dr. Carol Stanciu, a inceput extinderea spatiului pentru a face fata avalansei de pacienti. Un nou ambulatoriu cu trei cabinete de consultatii si laboratoare, precum si 7 saloane noi, cu cite trei paturi fiecare, vor fi date in folosinta in curind.
„Acum sintem, pur si simplu, invadati de bolnavii din alte judete. Sint in jur de 100 de bolnavi pe zi, iar 80% sint din alte judete ale Moldovei sau din tara, inclusiv din Bucuresti, din Turnu-Severin, Tirgoviste, Slobozia sau din Hunedoara. Zilnic, diagnosticam 15 -20 de bolnavi cu tumori la nivelul aparatului gastric. Niciodata nu ne-am confruntat cu atit de multe cancere, descoperite in marea lor majoritate in stare avansata”, a spus prof.dr. Carol Stanciu. La ora actuala, in Institut functioneaza deja un ambulatoriu, dotat din punct de vedere al aparaturii si spatiului la standarde europene. Se pare insa ca acesta s-a dovedit insuficient pentru a face fata numarului mare de bolnavi care ajung aici. Pentru repararea acoperisului si a mansardei care acum citeva luni bucati din tavan se prabuseau peste bolnavii internati, Ministerul Sanatatii a alocat atunci suma de 3 miliarde de lei. „Nu am avut voie sa depasim aceasta suma, dar noi ne-am incadrat perfect si speram ca saptamina viitoare sa ne si mutam in mansarda proaspat renovata. Acolo sint 7 saloane, fiecare cu cite 3 paturi, nu mai mult pentru ca nu permite medicul epidemiolog. Mai sint si doua bai, care au fost transformate din vechile saloane, dar care acum le-am renovat la standarde europene. Saloanele vor fi dotate cu paturi noi, cu echipament nou si cu televizoare”, a explicat profesorul Stanciu. Adresabilitatea mare inregistrata la Institutul de Gastroenterologie a facut ca, de multe ori, pacientii sa fie cazati si cite doi intr-un pat.
„Intr-adevar, am avut dubluri chiar si atunci cind functiona si mansarda. Este imposibil, la munca de aici si la adresabilitatea enorma, este greu sa ramii cu paturi goale. Acum avem 125 de paturi, si cind vor fi date in folosinta cele sapte saloane vom mai avea inca 21 de paturi. Dar, tinind cont de avalansa de bolnavi cu care ne confruntam, probabil ca vom solicita Ministerului suplimentarea cu paturi, cel putin cu 10 paturi de Oncologie si ATI”, a precizat directorul Institutului.
Profesorul Stanciu a inceput in acelasi timp si lucrarile de renovare a unui spatiu de la Spitalul „Sf. Spiridon” pe care vrea sa-l transforme, in maximum trei luni, intr-un nou ambulatoriu. „Putem sa facem un ambulatoriu modern, pentru sutele de bolnavi pe care ii vedem in clinica in fiecare zi. Vom face acolo trei cabinete de consultatie, cu aparate de ecografie si cu tot ce trebuie, un cabinet de endoscopie digestiva. Vor fi si grupuri sanitare pentru pacienti, sala de asteptare, oficiu de internari si un triaj al bolnavilor unde se vor schimba in haine de spital si care va fi dotat cu baie, dus, magazie de haine. Avem deja aparatura, avem ecografele si endoscoapele si avem si factorul uman. Va fi un circuit epidemiologic complet”, a declarat prof.dr. Carol Stanciu. Spatiul vizat este fostul club artistic al Spitalului „Sf. Spiridon” situat la subsolul Clinicii de Endocrinologie si care a fost desfiintat in decembrie 1989. Din 1990, spatiul fostului club al spitalului a devenit depozit pentru tot felul de lucruri scoase din toate clinicile unitatii: paturi si dulapuri vechi, carti de care nu mai avea nimeni nevoie, tot felul de materiale sanitare, zeci de tone de materiale. „Toate acestea au inceput sa fie scoase acum, apoi il aerisim si facem reparatiile obisnuite. Cred ca cel mai mult va dura sa luam lucrurile depozitate acolo, dar vrem ca totul sa fie gata in urmatoarele trei luni”, a mai spus directorul Institutului. In istoria Spitalului „Sf. Spiridon”, Clubul artistic care a functionat aici citeva zeci de ani a ocupat un loc foarte important. Pe vremuri, acolo aveau loc activitati culturale realizate de echipe de teatru si formatii artistice, formate din medici si asistenti si indrumate de regizori de la Teatrul National, printre care si Teofil Valcu. „Erau regizori si actori renumiti in anii ’70 – ’80 care veneau la clubul spitalului si indrumau trupele. Se dadeau reprezentatii pentru bolnavi, pentru salariatii spitalului, erau concursuri judetene, interjudetene si nationale, la toate capitolele: muzica populara, cor etc. Am mai si gasit acum o toba si un acordeon spart. Acolo a functionat si biblioteca spitalului. Insa, in anul 1990, cladirea a fost numita cu risc seismic si a fost dezafectata”, si-a amintit prof.dr. Carol Stanciu. Pentru lucrarile care se vor demara aici va fi organizata o licitatie, iar firma care va cistiga va trebui sa termine reparatiile in maximum trei luni. (Carmen MAFTEI)

Comentarii