Invirteli in contabilitatea Casei de Asigurari

marți, 09 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Invirteli in contabilitatea Casei de Asigurari

Un control de rutina efectuat de economistii Curtii de Conturi la Casa Asigurarilor de Sanatate Iasi (CASS) s-a soldat cu o ploaie de amenzi. Desi a fost infiintata abia in mai 1999, CASS, unitatea care gestioneaza banii pentru plata serviciilor medicale ale iesenilor, s-a dovedit a fi un teren propice pentru mici afaceri facute pe spinarea contribuabililor. Despre rezultatele verificarilor in urma carora s-a depistat o serie de nereguli, actuala conducere a CASS s-a rezumat sa declare ca "in urma controlului s-a constat ca activitatea Casei este buna".
Amenda de numai 600.000 de lei pentru 2.195 de litri de benzina trimisi pe apa simbetei
Un prim aspect retinut de economistii Curtii de Conturi il constituie modul in care au fost utilizate cele cinci autoturisme de serviciu din dotarea CASS. Mai precis, s-a descoperit ca pentru angajatii CASS care au primit autoturisme in dotare nu s-au constituit garantii materiale de gestiune, asa cum prevede legea. In plus, la verificarea documentelor contabile s-a descoperit ca foile de parcurs, in cele mai multe cazuri, erau necompletate si neconfirmate in privinta efectuarii curselor. Mai mult, studiind fisele specifice de consum, s-a descoperit ca cele patru vehicule au "inghitit" in perioada iunie – decembrie anul trecut cu 2.195,6 litri de benzina in plus, in conditiile in care consumul lunar normat este de 150 litri pentru fiecare autoturism. Desi conducerea CASS a incercat sa justifice consumul enorm printr-o cantitate de 408 litri de combustibil provenit din donatii si sponsorizari, economistii nu au fost de acord cu acest subterfugiu, aplicind Mioarei Cracana, director economic, o amenda de 600.000 lei. "A fost o mica problema care a aparut pentru ca noi nu am stiut ce prevede legea in privinta plafonului. Dar am facut un ordin de plata pentru a acoperi prejudiciul si nu este nici o problema", ne-a spus senin Ionel Adrian, presedintele interimar al CASS.

CASS a facut cadou unei firme 76 de milioane de lei
Modul pe care sefii CASS l-au ales pentru stingerea unor datorii s-a dovedit a fi nu tocmai ortodox, fiind sanctionat prompt de controlorii Curtii. Pentru a compensa o datorie a SC "Terom" SA catre CASS, de 192,8 milioane de lei, cele doua parti au cazut la o intelegere speciala, din care pacalita a iesit CASS. Practic, "Terom" a livrat un lot masiv de paturi catre Spitalul de Urgente, la un pret cu mult mai mare decit cel oferit de alti producatori de materiale textile (SC "Nik-Milk" SRL si SC "Adisem" SRL). Economistii au constatat astfel ca cei de CASS au pierdut la aceasta afacere 76 de milioane de lei, care au intrat sub forma de adaos comercial in buzunarul unei firme care a avut rolul de intermediar, SC "Ascendo Trading " SRL. Economistii au considerat ca "acest tip de decontare a presupus compensarea in lant a creantelor si datoriilor reciproce dintre care mai multi agenti economici au practicat diferite cote de adaos comercial, ceea ce a condus la achizitionarea unor produse la preturi situate peste cele din oferta prezentata spitalului de alte societati comerciale". S-a dispus calcularea diferentei dintre preturile oferite de cele doua firme care au participat la licitatii si cel al producatorului iesean cu care s-a incheiat in cele din urma tranzactia. Economistii au apreciat ca s-au decontat ilegal 76,1 milioane de lei, prejudiciu care urmeaza sa fie virat la buget. Vizavi de aceasta problema, conducerea CASS nu si-a reprosat nimic. Dimpotriva, atit Adrian Ionel, cit si Gabriel Stovicec au incercat sa convinga pe toata lumea ca ideea compensarilor datoriilor firmelor la fondul de asigurari cu diferite produse este foarte buna.
Angajatii Casei au vorbit la telefon pe rupte pe banii nostri
Un alt aspect remarcat de economisti il constituie cheltuielile CASS efectuate pentru plata facturilor telefoanelor mobile si a uriasei facturi pentru convorbirile telefonice fixe. In doar citeva luni, angajatii CASS au vorbit de la telefoanele din birouri de 170 milioane lei. In plus, intreaga conducere a institutiei bugetare a "tocat" in perioada iunie – decembrie anul trecut nu mai putin de 50 milioane lei pentru cumpararea unor telefoane marca Bosch, ale caror preturi variaza intre 1,7 si 2,1 milioane lei si a achitarii valorii convorbirilor telefonice. In topul celor care au vorbit cel mai mult pe banii institutiei este directorul executiv, Corneliu Dobre, cu 7,7 milioane lei. Expertii financiari au apreciat ca aceste cheltuieli au fost "neeconomicoase", recomandind, ca pe viitor, sa se renunte la astfel de "investitii". (Dragos Stingu, Alina TITEI)

Comentarii