Justitie de cumetrie

joi, 22 septembrie 2005, 23:00
7 MIN
 Justitie de cumetrie

Un fost judecator a dat lovitura vietii. Una de aproape 6 miliarde de lei. Povestea sa este extrem de simpla. Dar discutiile de pe margine sint multiple. Dupa ce s-a retras din magistratura, Adrian Gotcu impreuna cu sotia au deschis o afacere de lux. La un moment dat, Politia i-a confiscat o parte din marfa. A urmat un sir de procese, in care familia Gotcu a contestat interventia politistilor. Desi a cistigat razboiul impotriva Politiei, obligata sa plateasca daune de 500 milioane lei, pentru familia Gotcu acesta a fost doar inceputul. Bucuros de o prima reusita in justitie, Adrian Gotcu a cerut daune morale si materiale de 4 miliarde de lei. Apoi s-a razgindit si a plusat: 5,9 miliarde. A folosit drept argumente „beneficiul nerealizat” al firmei din cauza actiunii politistilor si „degradarea starii fizice” a sotiei. Decizia instantei a fost scurta, dar generoasa. Statul roman trebuie sa plateasca familiei Gotcu cele aproape 6 miliarde de lei. Sa fi contat faptul ca Adrian Gotcu a fost judecator? Este justitia mai „atenta” cind are in fata spete in care sint implicati magistrati? Se poate compara cazul de fata cu cel, de exemplu, al celor trei directori de la ITELS care au fost despagubiti din partea statului cu sume mult mai mici dupa ce au stat 11 luni in inchisoare degeaba? Care a fost „reteta” succesului in justitie a familiei Gotcu si ce s-a mai intimplat in cazuri similare, cu judecatori pe post de victime, cititi in rindurile care urmeaza. (Gianina JINARU)
Continuare in pagina 4A
Familia Gotcu si-a infiintat in 1993 societatea „Panda Prima”, care administra un lant de 3 magazine considerate de lux. Cine nu stia la vremea respectiva de „Luxor”? Ziua de 13 iulie 2000 avea insa sa dea peste cap pentru totdeauna afacerile familiei Gotcu. Doua dintre magazine au primit vizita politistilor de la sectia 3. Sub pretextul ca administratorul firmei intocmise niste avize de expeditie de la un magazin la altul pe formulare de tip vechi, in conditiile in care se introdusesera altele de tip nou, politistii au confiscat aproape toata marfa din cele doua magazine, confectii si lenjerie in valoare de 380 milioane lei. Pe acest motiv, firma „Panda Prima” a fost sanctionata contraventional cu 2 milioane de lei. „Consecinta imediata a fost lichidarea a doua magazine ultracentrale, de referinta pe acest segment comercial, cunoscut sub emblema retelei de magazine Luxor, cel de-al treilea magazin fiind inchis la trei luni dupa eveniment”, a aratat in fata judecatorilor familia Gotcu. Dupa confiscarile facute de politisti, familia Gotcu a ripostat. Primul pas a fost o plingere impotriva procesului verbal intocmit de politisti, finalizata dupa mai multe procese cu o decizie favorabila. Exonerata de la plata amenzii, firma ar fi trebuit sa-si recupereze bunurile confiscate. In consecinta, Politia a fost pusa la plata a aproape jumatate de miliard de lei, contravaloarea marfurilor confiscate.
Miliardari din faliment
Sotii Gotcu nu s-au oprit insa aici. Considerind ca, daca ar fi fost lasati in pace, ar fi avut acum o afacere infloritoare, ei au demarat in 2003 o noua actiune. Cea referitoare la daune materiale si morale. Initial, ei au cerut 4 miliarde de lei de la statul roman, pe care l-au denuntat ca fiind singurul vinovat de faptul ca „Panda Prima” nu si-a mai putut continua activitatea. Ulterior, cu ajutorul unei expertize contabile, in care a fost demonstrat „beneficiul nerealizat” de firma din cauza interventiei politistilor, familia Gotcu a cerut instantei daune materiale de 5,4 miliarde de lei. Altfel spus, profitul nerealizat al firmelor de la care s-a confiscat marfa de 380 de milioane ar fi fost de 5,4 miliarde de lei. Judecatorii au aprobat in totalitate expertiza si au dat cistig familiei Gotcu, care a ajuns astfel multimiliardara in conditiile in care firma daduse faliment. Mai ramasese un lucru. Trebuia platita si suferinta fizica a Adrianei Gotcu.
„Am slabit 17 kg”
Pentru a-si sustine cauza, Mihai Gotcu a scos in evidenta aspecte privind starea de sanatate a sotiei sale, afectata de lantul de procese cu care s-a confruntat familia in urma contraventiei. „Pina la data cind magazinele Luxor au fost devalizate de politisti (…) Adriana Gotcu avea un trai decent, permitindu-si nu o viata de lux, ci un mod demn de a trai, asigurindu-si, prin propria munca, un concediu de o luna pe an, ocazie cu care isi vizita fetele in USA”, sta scris in motivatia actiunii . Asa cum au aratat cei doi, confiscarea marfii din cele trei magazine avea sa aiba consecinte si pe plan medical. „Din ziua in care societatea al carei administrator si unic asociat era a fost jefuita la adapostul unei confiscari, reclamanta Gotcu Adriana a suferit un soc de neimaginat (..) pe acest fond sistemul imunitar, pe fondul psihic, a cazut, fiind necesara o scurta si urgenta internare la sectia de hematologie a Spitalului Sf. Spiridon”, au aratat sotii Gotcu in motivatie. „La acea data am slabit 17 kilograme si medicii ma suspectau chiar de cancer”, a marturisit Adriana Gotcu.
Procesul miliardelor merge mai departe
Si de aceasta data judecatorii au dat curs cererii. Suferinta fizica a fost evaluata la 500 milioane lei. Punct final. Statul roman trebuie sa plateasca daune morale si materiale de 5,9 miliarde de lei dupa ce Politia a platit marfa confiscata. Motivatia in aceasta sentinta a constat in aceea ca „prejudiciile morale ce decurg din atingerea unor valori morale cum sint cinstea, onoarea, buna reputatie, demnitatea, prestigiul sint valori morale considerate foarte importante de catre orice societate civilizata, motiv pentru care sint cuprise in categoria drepturilor nepatrimoniale ocrotite juridic”, a aratat judecatorul in motivarea in-extenso a sentintei. Suma nu a multumit insa nici una dintre cele doua parti. Atit statul roman, reprezentat prin Ministerul de Finante, cit si familia Gotcu au declarat apel la sentinta. „De data aceasta am cerut acordarea a cite 2 miliarde de lei de fiecare, daune morale. Nu sintem multumiti nici cu modul in care au fost acordate daunele, fara sa se specifice cit anume pentru Adriana Gotcu si cit pentru Walters. Am vrea ca sentinta sa nu poata fi atacata datorita unor astfel de detalii minore”, a explicat Mihai Gotcu motivul pentru care este decis sa mearga mai departe.
Cum se contorizeaza suferinta umana?
Sint cele 5,9 miliarde de lei, cea mai mare suma acordata vreodata de instanta ieseana drept despagubiri, o suma corecta pentru toate necazurile familiei Gotcu? Din punctul de vedere al judecatorilor de la Tribunal, raspunsul este afirmativ. Dar nu putem sa nu comparam suma cu cea acordata in alte cazuri in care a fost vorba de suferinta umana in mod evident mai mare. De exemplu, cei trei fosti directori de la ITELS care au stat 11 luni in inchisoare degeaba, fiind achitati ulterior de judecatori. Au pierdut afaceri, imaginea lor a avut de suferit, au slabit in puscarie, familiile, stigmatizate, le-au plins la usa penitenciarului. Dupa 7 ani de procese, marea nedreptate care li s-a facut a fost contorizata altfel. Fostul director general al societatii, Eugen Gidei, a primit despagubiri de 3 miliarde de lei pentru umilinta pe care a simtit-o atit pe perioada anchetei, cit si in detentie. Fostul director economic Constantin Ionescu a fost „gratificat” cu suma de 1,12 miliarde de lei, in vreme ce Ermil Gafencu a primit 1,6 miliarde de lei. Un alt exemplu de acordare a daunelor morale a fost acela al disidentului iesean Alexandru Tacu. Pentru ca a facut puscarie politica in timpul regimului comunist, acesta a fost despagubit cu 4 miliarde de lei. Sa nu uitam nici cele 11 zile de inchisoare in care eleva Alina Gabriela Straton a stat degeaba deoarece o prostituata se folosea de numele ei cind era prinsa la strada. A facut un soc psihic, a avut nevoie de terapeut, n-a fost in stare sa-si termine scoala. Suferinta ei cit a costat? Potrivit judecatorilor, 370 milioane de lei. Desi intre cazul Gotcu si celelalte spete este dificil de a pune semnul egalitatii, nu poti sa nu te intrebi in ce masura pot fi cuantificate durerea cauzata de o afacere ratata sau cea cauzata de detentie. Nu mai punem in discutie cazurile de crima, in care capul familiei este ucis, intreaga familie fiind afectata pentru tot restul vietii. Valoarea daunelor in aceste cazuri este putin peste cheltuielile de inmormintare.
Justitia e mai blinda cind are in fata magistrati?
Faptul ca in dosarul familiei Gotcu este vorba de un fost judecator ar putea ridica in cele din urma un semn de intrebare asupra obiectivitatii sentintei. Aceasta in contextul in care dosarele in care au fost implicati magistrati s-au solutionat nu o data prin sentinte discutabile. Sa nu uitam cazul celor doi ziaristi fosti colegi cu noi Ovidiu Scutelnicu si Dragos Stingu. Acestia au fost condamnati de judecatoarea ieseana Sonica Conachi in 1998 la un an de inchisoare si daune de 1,5 miliarde de lei pentru ca au scris despre sotul fostei presedinte a Tribunalului Iasi, Otilia Susanu. De renume este si cazul judecatoarei Andreea Ciuca, presedinte a Tribunalului Mures. Magistrata a fost arestata de PNA pentru luare de mita, sustragere de inscrisuri, fals intelectual si uz de fals. Dupa doi ani de procese, judecatoarea a fost achitata. Mai mult, dupa cazul Ciuca, procurorii si-au pierdut dreptul de a mai aresta. De o atentie „speciala” pare sa se fi bucurat si fostul procuror iesean Tudor Pop. Judecat pentru santaj, procurorul a fost mai intii achitat la Iasi, dar la Inalta Curte de Casatie si Justitie a primit doi ani de inchisoare cu suspendare. Intrebat daca in acordarea sentintei a contat faptul ca a fost judecator odinioara, Mihai Gotcu a replicat: „Nu ma cunoasteti. Cu siguranta as fi mers pina la Dumnezeu si patru etaje mai sus, indiferent de situatie”. (Geanina JINARU)

Comentarii