Lovitura-soc la World Trade Center Iasi

vineri, 29 martie 2002, 00:00
10 MIN
 Lovitura-soc la World Trade Center Iasi

Lovitura incredibila la Iasi: din luna februarie 2002, World Trade Center Iasi are un nou stapin. Primaria municipiului Iasi a devenit proprietara centrului de afaceri, pentru care trebuie sa plateasca firmei Inproiect 18,3 milioane de dolari, fara TVA. In lei, aceasta suma reprezinta 602 miliarde lei, adica aproape jumatate din bugetul orasului pe anul 2002. Afacerea poate fi rezumata astfel. In anul 1995, Consiliul Local din acea vreme a acceptat asocierea cu SC Inproiect pentru realizarea Centrului de Afaceri Moldova. In acelasi an, CL l-a imputernicit pe primarul Constantin Simirad sa formeze o comisie de negocieri. Comisia, prezidata chiar de Simirad, a incheiat, in acelasi an, contractul de asociere in participatiune cu constructorul WTC. La capitolul VIII, articolul 13, a fost stipulat ca, in cazul "…neplatii sumelor datorate in termen de 2 luni de la indeplinirea termenului de plata, atunci contractul de asociere se va desfiinta de plin drept…". Dupa inca un pasaj, in acelasi articol se precizeaza clar: "Daca rezolutionarea de plin drept va avea loc dupa finalizarea lucrarii, atunci Inproiect va pierde proprietatea asupra constructiei, restituindu-se valoarea de deviz actualizata". In acelasi contract s-a stipulat ca Gheorghe Ionescu, proprietarul WTC, trebuie sa plateasca anual Primariei 6% din profit, dar nu mai putin 54.127 dolari, impartiti in transe egale, trimestriale. Pentru ca WTC nu a platit cota aferenta trimestrului IV 2001, Primaria a devenit astfel proprietarul constructiei. Printr-o notificare trimisa de Gheorghe Ionescu, Primariei Iasi, pe 21 martie a.c., se precizeaza: "Valoarea stabilita de expertul nostru este de 18,3 milioane USD, fara TVA, si reprezinta, din punctul nostru de vedere suma pe care ne-o datorati si pe care va somam sa o depuneti, la dispozitia noastra, pe calea procedurii obisnuite, pina la data de 28 martie 2002, la Registrul de Valori al Instantei". Contactat telefonic aseara, primarul Constantin Simirad a declarat: "Vom prelua WTC si-l vom scoate la vinzare, prin licitatie, bucata cu bucata sau integral".
Scurt istoric al asocierii dintre Primarie si "Inproiect"
Pe 24 iulie 1995, Consiliul Local (CL) emite hotarirea nr.134, prin care primarul Constantin Simirad este imputernicit sa stabileasca comisia de negociere si sa semneze contractul de asociere cu SC "Inproiect" SRL in vederea realizarii Centrului de Afaceri Moldova, actuala cladire WTC. Presedinte de sedinta la acea data a fost Vladimir Fetescu, iar secretarul CL era Lenuta Milatinovici. Pe 31 octombrie, primarul semneaza contractul de asociere in participatiune cu "Inproiect". Prin prevederile contractuale, societatea urma sa plateasca anual Primariei 6% din profitul realizat, dar nu mai putin de 54.000 de dolari. La articolul 13 se precizeaza ca pentru "neplata sumelor datorate in termen de 2 luni de la implinirea termenului de plata, contractul de asociere se va desfiinta de plin drept, fara interventia instantei judecatoresti si fara nici o punere in intirziere". In plus, "Inproiect" "va pierde proprietatea asupra constructiei, restituindu-se valoarea de deviz actualizata". "Toate clauzele contractuale mi-au fost impuse de catre Primarie. Daca nu as fi fost de acord cu acestea, contractul nu ar mai fi fost semnat", a declarat Gheorghe Ionescu, directorul "Inproiect". Pina la urma contractul a fost semnat in forma conceputa de comisia din Primarie. Lucrarile au demarat imediat si au fost finalizate in luna mai a anului trecut.
Scandalul a izbucnit toamna trecuta
Dupa 6 ani, intre Simirad si Ionescu apar primele divergente. In septembrie 2001, Simirad a acuzat firma "Inproiect" ca a incarcat devizele lucrarilor de reparatii la scolile cu care a incheiat contracte. Scandalul a izbucnit intii legat de Seminarul Teologic, primarul afirmind ca la aceasta constructie facturile au fost umflate de firma lui Ionescu cu circa 1 miliard de lei. Apoi, in urma unui control al Directiei de Audit din Primarie efectuat la Scoala nr.10, inspectorii au constatat ca facturile au fost incarcate cu aproximativ 280 de milioane lei. De fiecare data, Simirad spunea ca firma "Inproiect" nu va mai fi primita la licitatiile organizate de Primarie. La acea vreme, Ionescu replica declarind ca rapoartele despre situatiile de lucrari erau intocmite de economisti si nu de specialisti in constructii. Un alt episod a avut loc in momentul in care primarul a anuntat ca va actiona in instanta firma "Inproiect" pentru tulburare de posesie. Simirad se referea la faptul ca firma ocupa abuziv circa 1.000 de metri patrati din spatele WTC. Directorul "Inproiect" a negat acuzatia, spunind ca nu a facut decit sa amenajeze un spatiu care era neintretinut de municipalitate in apropierea Centrului de Afaceri.
Ionescu vrea pentru WTC 18,3 milioane de dolari, fara TVA
Disputa dintre cei doi a reizbucnit acum o saptamina, pe 21 martie, cind Ionescu a depus o notificare la Primarie prin care anunta ca municipalitatea a devenit, de la 15 februarie 2002, proprietara WTC. Motivul il reprezenta neachitarea de catre "Inproiect" a sumei de 13.532 de dolari, reprezentind taxa pe ultimul trimestru al anului 2001 care trebuia platita conform contractului de asociere. Practic, patronul "Inproiect" a sesizat, chiar el, ca nu si-a respectat angajamentul de plata catre Primarie. Ionescu a precizat ca a ajuns in incapacitate de a-si achita datoriile catre Primarie si furnizori, intrucit avea de recuperat de la administratia locala 145.378 de euro, adica aproape 4,2 miliarde lei. "Suma reprezinta contravaloarea unor lucrari de constructii montaj si de consolidare efectuate la Seminarul Teologic, Liceul Economic, Scoala nr. 10 si Liceul Anghel Saligny. Nu exista nici o justificare pentru neplata acestor sume datorate inca din septembrie 2001", se precizeaza in notificare. Ionescu a mai spus ca a incercat sa propuna Primariei o compensare a debitelor, astfel ca din suma datorata de catre Primarie catre "Inproiect" sa fie scazuta datoria de 13.532 de dolari. "Din considerente de neintuit, pina in acest moment, ati refuzat finalizarea unei astfel de propuneri, desi s-ar fi inscris intr-un cadru legal, cert, fara echivoc", a mai precizat directorul "Inproiect" in notificare. Ca atare, Ionescu s-a prevalat de art. 13 din contractul de asociere anuntind ca prin neplata taxei de 13.532 dolari de catre "Inproiect", suma aferenta ultimului trimestru al anului 2001, Primaria a devenit proprietara cladirii WTC. "In conformitate cu acest articol, «Inproiect» are dreptul la restituirea valorii de deviz reactualizata. Valoarea stabilita de expertul nostru este de 18,3 milioane USD, fara TVA", se mai spune in incheierea notificarii.
Contactat telefonic, primarul Constantin Simirad a declarat ca nu are cunostinta de respectiva notificare si nici de prevederile contractului de asociere. Seful orasului a afirmat insa ca, daca articolul 13 din contractul de asociere precizeaza ca WTC trece in proprietatea Primariei in cazul neplatii sumelor datorate de "Inproiect", se va conforma acestei prevederi. "Daca domnul Ionescu insista, preluam obiectivul si vom plati cind vom avea banii. Nu se spune ca trebuie sa achitam imediat. Vom scoate la licitatie cladirea si o vom vinde bucata cu bucata sau integral", a spus Simirad. (Bogdan PASCANEANU)
WTC Iasi, in cifre
Complexul World Trade Center Iasi este format din hotel "Europa" si spatii pentru birouri. Hotelul are un numar de 70 de camere, impartite pe 10 nivele. Fiecare camera este dotata cu televizor, telefon, bar, mobilier din lemn masiv, uscator de par, sistem de aer conditionat si de inchidere centralizata cu cartela magnetica. WTC mai dispune de o parcare subterana, sala de fitness si masaj. "Europa" are si un restaurant cu 52 de locuri, bar si o braserie cu 66 de locuri. Serviciile pe care le poate oferi sint: conectare la internet, casa de schimb valutar, inchiriere de automobile si servicii de ticketing (obtinere de bilete de calatorie, la comanda).
In total, World Trade Center are 2.200 de metri patrati de spatii de birouri, de diferite dimensiuni. Pentru firmele care au inchiriat birouri aici, metrul patrat costa aproximativ 15 dolari pe luna. Complexul are doua sali de conferinte. Una are 250 de locuri si se inchiriaza cu 150 de dolari ora, iar cealalta, cu 50 de locuri, are un pret de 50 de dolari pe ora. De asemenea, WTC dispune de un spatiu deschis in care se pot organiza expozitii, si o galerie comerciala. Potrivit expertului platit de firma "Inproiect", valoarea actuala a complexului se ridica la 18,3 milioane dolari, fara TVA.
Si preturile sint de lux la WTC
Orice om obisnuit care intra in complexul "World Trade Center" se simte ca intr-un muzeu. Un muzeu de lux. O banala cafea costa doi dolari, pentru o traditionala tochitura cu mamaliguta se platesc aproape 200.000 lei, iar o sampanie Dom Perignon depaseste sapte milioane lei. O apa minerala Perrier costa 4 dolari, o Dorna 1,5 dolari, iar o bere Tuborg, 3 dolari. Acestea sint preturile de la bar si restaurant. Preturile camerelor nu se socotesc decit in milioane de lei: pentru o camera dubla de lux, clientul plateste 6.650.000 lei pentru 24 de ore.
Mai mult de 50 de birouri din cele 70 existente la WTC sint inca neocupate, doar o singura expozitie a avut loc la cinci luni de la inaugurare, iar clientii hotelului pot fi numarati pe degetele de la o mina. In afara invitatilor din strainatate la unele manifestari, organizate la Iasi cu diverse ocazii, hotelul "Europa" vede rar cite un client. (C.P.)
Ce prevede articolul 13 din contractul de asociere dintre Primarie si Inproiect
"In cazul nefinalizarii lucrarii in termenul stipulat in acest contract, a refuzului de a permite consiliului local sa efectueze controlul privind stadiul fizic al executiei lucrarii sau a neplatii sumelor datorate in termen de 2 luni de la implinirea termenului de plata, atunci contractul de asociere se va desfiinta de plin drept, fara interventia instantei judecatoresti si fara nici o punere in intirziere.
Daca rezolutia de plin drept va avea loc in timpul edificarii constructiei, atunci consiliul local va achita SC "Inproiect" SRL valoarea de deviz executata pina la acea data in preturi curente, pastrindu-si proprietatea constructiei indiferent de stadiul de construire in care se afla.
Daca rezolutiunea de plin drept va avea loc dupa finalizarea lucrarii, atunci SC "Inproiect" SRL va pierde proprietatea asupra constructiei, restituindu-se valoarea de deviz actualizata.
Neplata profitului anual convenit catre consiliul local in termen de 30 de zile de la inchiderea bilantului contabil anual va determina plata unei penalitati de 1% pe fiecare zi intirziere".
Vrea Ionescu sa forteze mina PSD?
Acum doua zile, Gheorghe Ionescu, directorul "Inproiect" a invitat trei consilieri locali pentru a le prezenta ca Primaria a devenit proprietara World Trade Center. Astfel, consilierii Dan Carlan (PNL), Gheorghe Nichita (PSD) si Constantin Neculau (PRM) au aflat chiar din gura lui Ionescu acest lucru. Iata ce au declarat, aseara, "Monitorului" cei trei alesi locali.
Dan Carlan (PNL): Iasul va fi adus in pragul falimentului
Consilierul liberal Dan Carlan considera ca, in urma punerii in aplicare a articolului 13 din contractul de asociere, municipiul Iasi va fi adus in pragul falimentului. "Sint consternat. Daca se va dovedi ca totul este adevarat, ma intreb daca prinderea in contract a acestui articol a fost rea-intentie sau prostie crasa. Practic, este o situatie in care aceasta clauza contractuala transforma un debitor al Primariei intr-un beneficiar al unei investitii publice. Un om de afaceri abil prefera sa vinda acest hotel, sa solicite contravaloarea cladirii, iar Primaria trebuie sa faca, nedorit, o investitie de sute de miliarde de lei", a spus Carlan. Liberalul a adaugat ca a solicitat ieri secretariatului Consiliului Local o copie dupa documentele din dosarul de sedinta din 24 iulie 1995. "Am vrut sa verific daca in caietul de sarcini, intocmit initial pentru licitatie, insa transformat apoi pentru asociere directa, a fost prevazuta o clauza similara articolului 13 din contractul de asociere. Nu exista o asemenea clauza sinucigasa, iar contractul nu a fost prezentat Consiliului Local", a mai spus consilierul PNL. Pentru ca nu i-au fost eliberate copiile dupa documente, fiind aminat pentru astazi dimineata, Carlan a solicitat Politiei Judetene sa asigure un supliment de paza a incaperii in care se afla respectivul dosar. "Sper sa nu dispara documentele care dovedesc ca primarul a angajat municipiul Iasi intr-un contract defavorabil", a incheiat Carlan.
Gheorghe Nichita (PSD): Putea sa aiba discutii cu primarul
Gheorghe Nichita, consilier PSD, crede ca, prin atitudinea sa, Ionescu vrea sa forteze mina partidului aflat la putere in Iasi. "Vrea sa se foloseasca de PSD pentru a-si rezolva problemele financiare. Putea foarte bine sa aiba discutii cu primarul", a declarat Nichita. El nu a vrut sa se pronunte asupra contractului de asociere dintre Primarie si "Inproiect", spunind ca nu detine inca elementele de detaliu ale afacerii. "Nu rezulta foarte clar ca primarul a facut ilegalitati", a mai afirmat consilierul PSD.
Constantin Neculau (PRM): "Am ramas fara grai"
Consilierul PRM Constantin Neculau nu a vrut sa comenteze aceasta situatie. "Am auzit de clauza din contract si am ramas fara grai. Nu am mai auzit ceva mai demential ca acest lucru. Insa, pina vom intra oficial in posesia notificarii trimise de «Inproiect», nu are rost sa ma pronunt asupra acestei situatii", a spus Neculau.
15 placi din turnul WTC si-au luat zborul
Dupa jumatate de an de la inaugurare, din World Trade Center au inceput sa cada bucati. In decembrie, anul trecut, primele placi care acopera tencuiala cladirii au cazut, luate de vint. Daca la inceput nu cazusera decit sase placi, acum numarul acestora a ajuns la 15. Prin golurile care s-au cascat se poate vedea zidul gol, din caramida alba, care nu mai are nimic in comun cu fata luxoasa a WTC. Patronul Gheorghe Ionescu da vina pe starea vremii. "In zona sint turbulente de aer foarte accentuate. Din acest motiv au cazut acele placi", a spus Ionescu. Acesta a mai adaugat ca deja s-au facut demersuri pentru a repara defectiunile. "Am dat comanda in Franta pentru placi, pentru ca in Romania nu se produc. Vor fi amplasate imediat ce vor ajunge in tara", a confirmat patronul WTC. Ionescu nu-si face, insa, probleme ca el va fi cel pagubit din cauza caderii placilor. "Voi scadea contravaloarea acestor placi din suma pe care o am de primit de la Primarie", a mai spus, ironic, Ionescu. (Bogdan PASCANEANU)

Comentarii