Marea dezertare

luni, 18 august 2003, 23:00
3 MIN
 Marea dezertare

Debransatii de la RADET sufoca „Distrigaz Nord” Iasi. Zilnic, peste 70 de ieseni stau la coada pentru a obtine aviz de racordare la gaz pentru centralele de apartament. Dupa ce fac cozi la „Distrigaz Nord”, debransatii se bat pentru a prinde loc in fata la firmele care monteaza centrale. „Din cauza unor noi reglementari, din cele peste 30 de firme care montau centrale au ramas mai putin de zece care pot face acestei operatii. S-a creat un spatiu de manevra atit de mare incit a aparut si o firma de profil din Constanta”, a spus directorul „Distrigaz Nord” Iasi, George Ceriu.
Acum sint 15.000 centrale de apartament
Daca vreti sa mai prindeti centrala de apartament iarna aceasta, grabiti-va! Mai sint numai patru saptamini in care RADET elibereaza aprobari de debransare. Conform legii, aceste aprobari se dau numai pina la 15 septembrie, eliberarea lor urmind a se relua dupa 15 martie 2004. Cu acest calcul in minte, iesenii au dat buzna la „Distrigaz”. „Acum avem in jur de 70 de cereri zilnic, fata de numai 30 pe zi acum o luna”, a declarat George Ceriu. Practic, in acest ritm, pina la 15 septembrie se vor mai aduna peste 2.000 de cereri, deci inca 2.000 de potentiale centrale vindute de firmele de profil. Si aceasta, in conditiile in care aproape alte 2.000 de cereri sint in curs de rezolvare. „Conform statisticilor noastre, pina in acest moment s-au montat peste 15.000 de centrale murale in apartamente si peste 2.000 la case, iar la rind mai stau aproape 4.000 de cereri, deja depuse sau care vor fi depuse in saptaminile urmatoare”, a adaugat directorul „Distrigaz”. Practic, numarul de centrale montate va ajunge, pina la inceperea acestei ierni, la 21.000. Acest numar reprezinta aproape o treime din clientii pe care ii avea RADET la inceputul anilor 1990. „Incercam sa limitam acest fenomen prin contorizarea completa a blocurilor cu gigacalorimetre”, spune Vasile Enache, directorul tehnic al RADET.
Puteti afla de la Distrigaz care firme sint autorizate
Orice doritor de centrala trebuie sa se informeze atent inainte sa-si monteze un astfel de utilaj. „Cei care isi iau centrale trebuie sa stie ca, in afara de montare, o centrala mai necesita punere in functiune, reparare, service si verificare tehnica periodica, conform legii. In acest moment, in Iasi sint numai patru firme care fac toate aceste operatii”, a spus Ceriu. In afara de acestea, mai exista alte patru firme care fac doar montaj de centrale de apartament. Practic, pina acum citeva luni, iesenii puteau sa apeleze la fiecare din cele 30 de firme iesene care se ocupau de centrale. In urma primirii unor noi reglementari legale, numai opt au primit avize favorabile. Semnul cel mai clar ca pe piata cererea este mai mare decit oferta il reprezinta prezenta unei firme din Constanta. „O firma care primeste avize favorabile poate lucra in orice oras. Astfel, ca urmare a cererii mari din Iasi, in oras a aparut o firma constanteana, avizata sa faca toate procedurile pentru centralele murale”, a mai spus seful „Distrigaz”. Toate informatiile legate de firmele autorizate pot fi obtinute de doritori de la sediul „Distrigaz”. In afara de toate acestea, debransatii care vor centrala trebuie sa mai treaca un hop: discutiile cu vecinii. „Daca exista un locatar care si-a montat centrala, urmatorul din scara trebuie sa se «intepe» de la teava primului, ceea ce declanseaza multe scandaluri. De cele mai multe ori, primul racordat la gaz cere prea multi bani celorlalti, pentru a se «intepa»”, a incheiat Ceriu.
:
Ce acte va trebuie pentru montarea unei centrale
Iata care sint pasii care trebuie urmati pentru a monta o centrala murala (montata pe perete):
– sa obtina acordul scris a cel putin 50% plus unu din vecinii de scara;
– sa isi achite toate restantele catre regia locala de termoficare;
– sa obtina un aviz de debransare de la regia de termoficare;
– cu aceste acte, depuse intr-un dosar, sa se prezinte la filiala locala a „Distrigaz Nord” pentru obtinerea cotei de gaz;
– dupa ce obtine cota de gaz va fi obligat sa isi traga o conducta de la intrarea in bloc pina la apartamentul in care locuieste, numai in cazul in care in imobil nu mai exista o alta familie cu centrala termica. Daca mai exista cel putin un locatar cu centrala, bransarea se va face la conducta acestuia caruia, ii va plati o parte din cheltuielile initiale facute pentru respectiva conducta. (C.P.)sint 15.000 centrale de apartament. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii