Masinile cu gaz, preferatele celor care parcurg distante lungi

miercuri, 13 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Masinile cu gaz, preferatele celor care parcurg distante lungi

Benzina este unul dintre cele mai mari costuri pe care le suporta un proprietar de masina. Intr-un an, un automobilist care calatoreste 20.000 kilometri trebuie sa scoata din buzunar nu mai putin de 35 milioane de lei, la un pret de 17.500 lei litrul de benzina. Un altul, care calatoreste tot 20.000 kilometri, dar al carui autoturism este dotat cu un dispozitiv care foloseste gaz lichid sub presiune (GPL), care are un pret situat intre 8 – 9.000 de lei pe litru, va economisi in acest caz peste 15 milioane de lei.
Noxele emise sint de 10 ori mai mici
Investitia pentru dotarea unei masini cu instalatie de alimentare cu GPL se situeaza intre 12 si 17 milioane de lei. Odata cu instalarea unui astfel de dispozitiv, autonomia masinii este mult mai mare, deoarece se poate alimenta atit cu gaz, cit si cu benzina. Comutarea de pe benzina pe GPL se face din masina, soferul nu este nevoit sa coboare, deoarece trecerea se realizeaza printr-o simpla apasare de buton de la bordul autoturismului. Poate fi folosit de toate tipurile de masini cu motoare care au o capacitate cilindrica mai mica de 5.000 centrimetri cubi si au motoare pe benzina. Inca nu s-a gasit o solutie pentru instalarea unor dispozitive GPL pentru masinile cu motoare diesel sau cu o capacitate a motorului mai mare. Noxele emise de masinile dotate cu GPL se reduc de peste 10 ori, dupa cum sustin reprezentantii firmelor autorizate sa monteze astfel de dispozitive.
In Iasi, la ora actuala numai trei firme sint autorizate sa monteze dispozitive GPL, "Auto Gas", "Service Automobile Dacia" si "Comat". Pe strazile Iasului insa, circula foarte multe masini dotate cu dispozitive GPL, iar multe dintre acestea sint montate si realizate din materiale artizanale. Dupa cum sustin cei de la "Auto Gas", acestea sint adevarate bombe cu ceas. "La instalatiile artizanale marele pericol este cel de explozie, deoarece rezervorul este confectionat din materiale care nu sint omologate si pe deasupra nu sint montate corespunzator", a spus Vasile Sirbu, manager "Auto Gas" Iasi.
Montarea dureaza intre 4 si 6 ore
Inainte de a fi aduse la firmele care monteaza astfel de dispozitive, masinile trebuie sa treaca pe la "doctor". Este necesara o revizie tehnica amanuntita a motorului si a partii electrice. Cine nu are masina bine pusa la punct risca sa plece acasa folosind tot benzina. Aceasta se poate intimpla, deoarece firmele nu monteaza instalatie GPL la autoturismele care au probleme mai ales la partea electrica. Montarea instalatiei dureaza intre 4 si 6 ore. Dupa probarea instalatiei se elibereaza un certificat catre Registrul Auto Roman (RAR), (unde se specifica tipul si marca pieselor), un certificat de garantie si un set de instructiuni de utilizare si prevenire a accidentelor. "Dealer-ul care instaleaza dispozitivul de alimentare cu GPL elibereaza un certificat de conformitate. Cu ajutorul acestuia proprietarul masinii merge la RAR si la politie unde i se fac modificarile in cartea de identitate tehnica si in certificatul de inmatriculare", ne-a spus Iulian Filip, directorul "Service Automobile Dacia" Iasi. Masinile dotate cu un astfel de sistem au un consum cu 10% mai mare decit cele care functioneaza cu benzina. Astfel, o Dacie care are un consum mediu de 7 litri de benzina la o suta de kilometri va consuma 7,56 litri de GPL. Printr-un calcul aritmetic simplu se constata ca la o suta de kilometri parcursi se realizeaza in medie o economie de peste 60.000 lei. "In general, in cazul in care pe masina este montata o instalatie GPL, cheltuielile cu combustibilul sint mai mici cu aproximativ 45%", ne-a declarat Vasile Sirbu. Dupa cum ne spun reprezentantii "Auto Gas" masinile care functioneaza cu GPL au un demaraj mai lent fata de cele care folosesc benzina, dar la drum nu se cunoaste nici o diferenta de viteza. Se recomanda ca trecerea de la benzina la gaz sa se faca astfel: la masinile cu injectie, dupa o perioada de 30 de secunde, iar la cele cu carburator, dupa ce trec 4 sau 5 minute de la pornirea masinii. Acest sistem de alimentare este mult folosit de firmele care au un parc auto: scolile de soferi (Auto-Popa), taximetristi si firmele de distributie (Bonito – are o activitate mai mare in Bacau).
Sistemul de siguranta este foarte bine pus la punct
Dispozitivul GPL are un sistem de siguranta foarte bine pus la punct. Este chiar mai sigur decit unul cu alimentare clasica pe benzina sau pe motorina. Un inginer al firmei "Auto Gas" sustine ca intr-o incaierare desfasurata in orasul Iasi, intre doi indivizi, unul din ei a dat foc unei masini dotate cu instalatie GPL. "Masina a ars aproape in totalitate, a ramas doar rezervorul GPL cu gaz in el. Supapele, care sint in dotarea buteliei de gaz, nu permit incarcarea cu mai mult de 80% din capacitatea acestuia, pentru a preveni procesele chimice care ar putea fi periculoase. Sursa de gaz este automat oprita de sistemul de siguranta cu care este dotat comutatorul electric gaz-benzina situat la bordul masinii, in cazul in care contactul ramine pus si motorul nu functioneaza. Masinile se pot alimenta in orasul Iasi din doua puncte, unul este situat pe calea Chisinaului (linga ICS), iar celalalt in Valea Lupului. De asemenea, in fiecare resedinta de judet din tara, precum si in unele municipii se gasesc astfel de statii de alimentare. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii