O aventura de necrezut prin meandrele birocratiei

miercuri, 29 iunie 2005, 23:00
5 MIN
 O aventura de necrezut prin meandrele birocratiei

Eroul periplului este preotul Mihai Oancea, din comuna Mogosesti – Siret. Reporterii „Ziarului de Iasi” i-au fost alaturi zi de zi, in demersul sau de a-si inmatricula o Dacie. Are noua copii si s-a gindit ca bine i-ar mai prinde o masina ca sa se poata deplasa la Iasi fie in probleme de serviciu, fie in probleme personale. In cursul lunii mai a citit anunturile de vinzare auto si a ales o Dacie 1310 convenabila la pret. S-a dus in Botosani si a batut palma cu vinzatorul. Pe 1 iunie, a umblat o jumatate de zi pe la notari pentru perfectarea actului de vinzare-cumparare al masinii. Apoi, s-a interesat de ce acte anume are nevoie. Dupa o saptamina, inarmat cu multa rabdare si cu dosarul ticsit de documente, s-a urcat in maxi-taxi si a pornit spre Iasi. Ceea ce a urmat i-au pus la incercare nu doar nervii si rabdarea, dar si „lungimea” buzunarelor si rezistenta papucilor la drum lung.
Miercuri, 8 iunie

Om prevazator, preotul Mihai Oancea s-a trezit la ora 4:30 dimineata, si-a ticsit dosarul cu acte si a plecat sa prinda maxi-taxi de Iasi. Dupa o jumatate de ora de drum, preotul s-a infiintat la Registrul Auto Roman (RAR). „M-am asezat la coada. Am vazut ca e ceva ciudat cu niste bonuri. M-am interesat si am aflat ca exista un sistem de programare cu bonuri si ca fara bon nu pot face nimic. Credeam ca achit taxa la ghiseu, prezint documentele, si gata. Am lasat coada si m-am dus la alta, unde se dadeau bonuri. Dupa o jumatate de ora mi-am luat bonul de ordine si am plecat acasa. Asta e, prima zi a fost ca si pierduta”, a povestit preotul prima lui „intilnire”.
Joi, 9 iunie
Mihai Oancea a repetat scenariul de cu o zi in urma. S-a trezit la ora 4:30, a luat maxi-taxi, a ajuns la RAR. De asta data avea in mina, pazit cu mare grija, bonul de ordine. Cu dosarul sub brat s-a asezat la coada. „Am ajuns atit de devreme in Iasi incit am fost al doilea la rind. Dar, degeaba. Mie mi-a venit rindul abia pe la ora 12. Asta pentru ca au intrat «clientii» lor mai intii. Asta e, traim in Romania si asta ne maninca tot timpul”, s-a plins preotul. „Acolo am achitat la ghiseu taxa de 400 mii lei pentru eliberarea fisei de identificare a masinii si, ca sa fiu sigur, am intrebat daca e acelasi sistem cu bonuri si la Rutiera. M-au informat ca da. Am uitat sa intreb de program, asa ca m-am fript si a doua oara, la Rutiera”, a mai spus preotul. Dupa o saptamina de respirat aer de tara, Mihai Oancea s-a reintors in Iasi, la Serviciul Regim Permise de Conducere si Inmatriculari a Autovehiculelor, din incinta Politiei Rutiere, pentru a-si inmatricula masina. „De data asta stiam de bonul de programare, imi spusesera cei de la RAR. Asa ca nu am mai carat dosarul cu cele peste 20 de acte cu mine, pe microbuz”, a mai spus parintele din Mogosesti.
Joi, 16 iunie
Ca sa nu piarda vreo zi degeaba, preotul a mers la Politia Rutiera pentru un nou bon. „Am venit din nou, personal, pentru bon. Am fost dimineata, insa am ajuns prea tirziu. Cei de la ghiseu mi-au zis ca nu mai au bonuri pentru ziua urmatoare, asa ca sa vin miine sa iau bon pentru poimiine. Asa ca m-am intors din nou acasa, cu maxi-taxi. M-au terminat de bani drumurile astea… Si mai era si greva CFR, ca altfel luam trenul din Pascani. In total, dus-intors, biletele pe microbuz si deplasarile prin oras m-au costat doua milioane lei”, a povestit plin de naduf, preotul Oancea in timp ce era asezat la coada de la Rutiera, fara sa stie inca ca va ramine fara bon. Stropi mari de sudoare ii acopereau fruntea, in timp ce cei aproximativ 20 de ieseni de la coada isi faceau vint cu dosarele pe care urmau sa le depuna la ghiseu. „Incaperea asta e tare mica, iar aerisirea nu face fata la aglomeratia de aici”, s-a plins un iesean de la coada, „obosit” de atita asteptat.
Marti, 21 iunie
Politia Rutiera – De data aceasta, parintele a fost mai norocos. Si-a luat bon de programare pentru a doua zi. „Era si timpul. De acum intram in panica. Conform legii, exista un termen de 30 de zile de la data incheierii contractului de vinzare-cumparare, pentru inmatricularea masinii. Altfel nu mai poti circula cu masina, ca-si fac dosar penal. Numai ca ma saturasem sa dau atitia bani pe drumuri”, a povestit Mihai Oancea.
Miercuri, 22 iunie
Politia Rutiera – Cu dosarul complet (contractul de vinzare-cumparare al masinii, fisa de inmatriculare, cartea de identitate a masinii, revizia, chitanta de 400 mii lei de la RAR, cererea de inscriere a masinii de la comandantul Politiei, impozitul pe masina, certificatul de radiere, polita de asigurare, rovinieta etc), preotul s-a pregatit pentru acelasi drum, deja „batucit”, spre Iasi. „Am ajuns din nou dimineata, si m-am asezat la o coada ce dadea in holul institutiei. In inghesuiala, am stat la rind doua ore. De la 9:30 la 11:30. Mi-a ajutat Dumnezeu de am depus in sfirsit dosarul. Acum trebuie sa vin peste o saptamina, sa-mi iau numerele de inmatriculare”, a mai spus Mihai Oancea. „Din fericire, nu a trebuit sa procedez ca altii, sa ma tot invoiesc de la serviciu. Eu nu m-am «invoit» decit de la coana preoteasa”, a incheiat parintele, totusi multumit, dupa ce si-a depus dosarul.
Miercuri 29 iunie
Mihai Oancea s-a simtit ca un invingator. Dupa inca un drum la Iasi cu maxi-taxi, pe o caldura naucitoare si intr-o aglomeratie de nedescris, in citeva minute si-a primit numerele de inmatriculare ale masinii. A iesit din cladire facindu-si cruci mari, cu numerele bine strinse sub brat. Acum isi poate plimba fara grija cu Dacia cei 9 copii.
Cum motiveaza sefii inghesuiala
Zilnic, in perioada „de virf”, lunile iunie-august, functionarii de la Inmatriculari Auto primesc cite 100-120 de solicitari pentru inmatricularea masinilor si eliberarea permiselor auto. Conform sefului Serviciului, „avalansa” de cereri este prelucrata de personal insuficient, cu 30 la suta mai putini lucratori decit ar fi nevoie. „In afara de operatorii civili care introduc datele, lucram cu 14 angajati. Avem un deficit de 30 la suta, iar oamenii cu care lucram au un program de 10 ore pe zi, plus simbata”, a declarat Tudor Minea, seful de la Inmatriculari Auto. Conform acestuia, marea problema nu este insa volumul de munca, ci spatiul. „Speram ca in cel mai scurt timp sa ne mutam locatia din incinta Politiei Rutiere in cladirea achizitionata de Primarie, din strada Primaverii. Pina atunci insa, am luat alte masuri pentru eficientizarea spatiului. Am spart usa de la intrarea in camera cu ghisee si s-a varuit”, a completat acesta. Pentru a evita o zi pierduta, iesenii mai au o alternativa. Ei au la dispozitie numarul de telefon 302.669 pentru a se programa pentru depunerea dosarelor. Nu scurteaza insa prea mult timpul total. (Anca TELEOJAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii