Omul care n-a vazut niciodata in viata rosu in fata ochilor

miercuri, 27 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Omul care n-a vazut niciodata in viata rosu in fata ochilor

Scufita Rosie avea caciulita gri
Eugen spune ca, de mic, parintii si-au dat seama ca ceva nu este in regula cu el. "De multe ori ii ceream mamei o flanea gri care era rosie ca singele. La inceput, mama a crezut ca am probleme cu definitiile culorilor. Pina-ntr-o zi cind, la scoala, ni s-a cerut sa facem un desen dupa o poveste. Eu am ales sa desenez o scena din Scufita Rosie. Numai ca scufita fetei din desenul meu numai rosie nu era. Am desenat-o gri, iar invatatoarea i-a sfatuit pe ai mei sa ma duca la un medic. Asa s-a aflat ca sint daltonist", a povestit Eugen V., de 45 de ani, din Iasi.
"Evit discutiile pe tema culorilor"
A trecut mult timp de la intimplarea cu Scufita Rosie, iar barbatul s-a obisnuit cu ideea ca este daltonist. Stie ca atunci cind percepe un cenusiu sau un gri inchis, are de-a face cu un obiect de culoare rosie. Dar, de obicei, evita sa se pronunte in ceea ce priveste culoarea obiectelor din jurul sau. "Foarte putini stiu ca sint daltonist. De aceea incerc sa evit discutiile pe tema culorii unor obiecte, mai ales cind vad ceva gri in fata ochilor. E mai bine asa", a mai spus Eugen, care vede toate culorile in afara de rosu.
Un apus de soare, ca un cer prevestitor de furtuna
Pentru el, un apus de soare seamana mai degraba cu un cer prevestitor de furtuna, iar cind fiica lui venea imbujorata de la sanius avea impresia ca este murdara pe fata. "Cu timpul, am invatat ca, atunci cind vad un gri mai inchis, inseamna ca de fapt este vorba de rosu. Dar, oricum, nu merg niciodata singur la cumparaturi, pentru ca nu se stie cu ce minunatii m-as putea intoarce acasa", a mai povestit Eugen care, de cind si-a cumparat o camasa "rosie-tiganeasca", nu mai face cumparaturi decit cu sotia. "Intimplarea cu camasa face parte din micile necazuri pe care le-am avut din cauza bolii mele. I-am spus vinzatoarei cind mi-a impachetat camasa cit de eleganta este acea nuanta de gri pe care o alesesem. Am sperat ca, in cazul in care incurc culorile, vinzatoarea ma va atentiona ca tocmai platisem o camasa rosie. Dar, probabil, femeia m-a crezut putin nebun si n-a indraznit sa spuna nimic", a mai povestit barbatul.
La o ora de sport s-a dus cu un tenis rosu si unul gri
Cel mai tare l-au deranjat glumele surorii sale, pe cind era adolescent. Aceasta, stiind ca nu distinge rosul, si-a cumparat o pereche de tenisi rosii si, cind se supara pe el, ii amesteca cu papucii lui. "Rideau colegii de mine la ora de sport cind apaream cu un tenis rosu si unul gri. Cind intelegeam de ce rid, le spuneam ca sint zapacit si iar am incurcat papucii, iar acasa imi chelfaneam zdravan sora", spune Eugen V., care isi aminteste zimbind de aceste intimplari. Cel mai tare il necajeste faptul ca nu si-a putut lua carnet de conducere, si ca n-a putut niciodata sa joace carti, pentru ca nu deosebeste bine cartile de inima de cele de pica. "Singurul avantaj ar fi ca n-am vazut niciodata rosu in fata ochilor, de furie. Eu, cind ma enervez, vad viata in gri", a mai spus Eugen V., rizind. (S.R.)
Daltonismul nu afecteaza starea de sanatate
Daltonismul este o afectiune congenitala si inseamna imposibilitatea perceperii culorii rosii. "Afectiunea este cauzata de tulburarile simtului cromatic si se numeste discromatopsie. De regula, aceasta afectiune este o deficienta congenitala, neexistind tratament pentru redarea capacitatii de percepere corecta a culorilor. Dar nici nu afecteaza in vreun fel starea de sanatate a persoanei", a precizat dr. Mira Scinteie, medic primar oftalmolog in cadrul Policlinicii nr. 1. Aceasta a mai precizat ca multi dintre cei afectati de daltonism nu sesizeaza deficitul, ei fiind invatati din copilarie sa recunoasca dupa luminozitate culorile pe care nu le vad. "Ei considera ca sint normali numai pentru ca deosebesc corect culorile dupa luminozitate, si de aceea cei mai multi descopera cu stupoare ca prezinta un deficit al vederii culorilor abia cind vin la un examen oftalmologic pentru obtinerea permisului de conducere", a mai spus dr. Mira Scinteie. (S.R.)

Comentarii