Omul cheie in cele mai mari scandaluri pe bani publici se intoarce sef la sacul cu bani al Primariei

vineri, 09 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Omul cheie in cele mai mari scandaluri pe bani publici se intoarce sef la sacul cu bani al Primariei

La doi ani dupa scandalurile financiare care au zguduit din temelii Palatul Roznovanu, fosta sefa a Directiei Economice, Tamara Cudelcu, revine in Primarie „pe cai mari”. Timp de un an, aceasta a fost cercetata de Politie sub acuzatia de fals intelectual, precum si pentru manevrele financiare care alcatuiau „Dosarul Gradinita”. In cele din urma, Cudelcu a obtinut neinceperea urmaririi penale, iesind astfel din atentia justitiei. Pe de alta parte, fosta directoare economica a dat in judecata de trei ori Primaria si, in mod surprinzator, a cistigat toate procesele. Tamara Cudelcu are acum dreptul de a fi repusa in vechea sa functie, din care a fost inlaturata la sfirsitul anului 2002. „O voi pune intr-o functie de conducere, unde sa nu-i fie afectate veniturile, insa nu va fi director”, a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita. In ceea ce o priveste pe Cudelcu, aceasta insista sa-si recapete fotoliul de director. „Trebuie sa mi se creeze conditiile pentru reinceperea activitatii, in aceeasi functie”, ne-a declarat ea aseara, contactata telefonic.
Omul cheie in scandaloasele afaceri „Gradinita” si „Amandina”
Tamara Cudelcu a fost unul dintre personajele-cheie ale afacerilor „Gradinita” si „Amandina”. Sub indrumarea sa, Directia Economica a Primariei a efectuat, in cursul anului 2001, plati directe catre furnizorii unitatilor de invatamint, in valoare de 24,9 miliarde lei. Astfel a fost posibil ca unele unitati de invatamint sa faca achizitii de miliarde, la preturi mai mari decit pe piata, platite din bani publici, favorizind firmele „prietene” care aduceau marfa. Ca sa va faceti o idee despre anvergura afacerii, au existat achizitii in care becuri au fost cumparate cu 800.000 lei bucata. Aceste firme au fost platite preferential, „fara documente justificative, legal intocmite, care sa ateste primirea bunurilor”, asa cum se arata in raportul intocmit de inspectorii Curtii de Conturi, la inceputul anului trecut.
In dosarul „Amandina”, Cudelcu a facilitat mai multe compensari, considerate de inspectorii financiari ca fiind ilegale, cu firmele omului de afaceri Dumitru Constantinescu. De exemplu, s-a compensat suma de 32.704 dolari reprezentind prestari servicii la unitatile de invatamint ale Primariei facute de „Elytis Top”, filiala Iasi, cu rate datorate de „Elytis Top” Suceava pentru un spatiu din Piata Unirii. Inspectorii Curtii de Conturi au sustinut ca nu se putea solicita aceasta compensare deoarece cele doua societati „Elytis” sint doua persoane juridice diferite, „cu specificul fiecaruia, chiar daca administrator si actionar este aceeasi persoana fizica – Dumitru Constantinescu”.
Acuzatiile dure ale lui Simirad
„Bomba” a explodat insa in toamna anului 2002, cind fostul primar Constantin Simirad a acuzat-o pe Tamara Cudelcu si pe o alta colaboratoare a sa ca i-ar fi falsificat semnatura de pe dispozitiile de plata, cu ajutorul unui copiator performant sau aplicind alte metode. „Banii oricum trebuiau platiti furnizorilor. Dar asa cum ceream eu, in functie de lichiditatile de care dispunea Primaria, nu in functie de cum voiau firmele”, a spus, atunci, Simirad. In consecinta, el le-a inlaturat, in toamna anului 2002, din functiile de directori atit pe Tamara Cudelcu, cit si pe Violeta Ionescu, pe atunci sefa Directiei de Audit, careia i-a reprosat ca nu i-a semnalat manevrele financiare care se defasurau in Primarie.
La sesizarea primarului, Politia a demarat imediat o ancheta in cazul Tamarei Cudelcu, suspectind-o de fals intelectual, dupa cum recunoaste chiar fosta directoare economica. Ulterior, la inceputul anului trecut, Simirad a disponibilizat-o pe Cudelcu, aceasta incetind practic sa mai lucreze in Primarie. Fosta directoare economica a deschis trei procese impotriva Primariei, atacind deciziile lui Simirad si obtinind de fiecare data cistig de cauza. Cu toate acestea, ea nu a fost pusa in drepturi, atita vreme cit era cercetata de Politie. In cele din urma, in decembrie anul trecut, procurorii au decis neinceperea urmaririi penale in cazul Tamarei Cudelcu, si astfel ea poate sa-si revendice vechiul post, precum si salariul pentru perioada in care a fost suspendata, cifrat la aproximativ 100 de milioane lei.
Primarul: „Nu va fi director”
Primarul Gheorghe Nichita este decis insa sa nu lase visteria orasului pe miinile Tamarei Cudelcu. „Vom discuta in curind felul in care se va intoarce in Primarie. Sint multumit de actuala directoare, Teodora Puiu. Ii voi oferi Tamarei Cudelcu o functie importanta, unde sa nu-i fie afectate veniturile, insa nu va fi director”, a subliniat Nichita. De cealalta parte, Cudelcu insista sa-si primeasca vechea functie. „Primarul nu are nici un motiv sa-mi refuze postul de director. Toate anchetele care au avut loc nu mi-au gasit nici o vina”, a subliniat fosta directoare economica.
In ceea ce o priveste pe cealalta directoare, Violeta Ionescu, care a cistigat si ea procesele cu Primaria, primarul a gasit o solutie. „I-am oferit sansa de a se reabilita – o functie de auditor la Directia de Servicii Publice Municipale. Ea a mai cistigat si drepturi salariale restante in valoare de aproape 30 de milioane lei”, a adaugat Nichita. (Mihai POPA)

Comentarii