Opt mai mici fac mai mult decit unul mare

duminică, 18 august 2002, 23:00
4 MIN
 Opt mai mici fac mai mult decit unul mare

De la o societate cu aspect occidental, "Tehnoton" va trece de anul acesta si la o organizare in sistem occidental. Societatea va fi prima din Iasi care va functiona in baza a opt centre de profit. Acestea vor avea personalitate juridica proprie si un grad mare de independenta in raport cu grupul din care fac parte. Salariatii vor primi o cota parte din actiunile firmelor nou formate. Prin acest sistem de conducere, Maricel Popa, presedintele grupului "Omega-Tehnoton", spera sa mareasca profiturile si eficienta muncii.
Deciziile majore depind de grup
Fiecare entitate din cele opt va avea conducere proprie. Astfel, pe linga director, centrele de profit vor avea departament de marketing propriu, precum si de contabilitate (la centrele de profit se va face numai contabilitatea primara). Managementul "puilor" nou formati va decide cita productie se va face, unde si cum se va vinde sau cit va fi salariul fiecarui angajat. Singurele hotariri care vor depinde si de managementul grupului sint cele majore, precum investitii sau strategii de dezvoltare. Popa a explicat ca acest sistem al centrelor de profit functioneaza foarte bine de mai multi ani in Occident si are mai multe avantaje.
Salariatii vor fi interesati sa nu se fure
Pe de o parte, negocierile salariale vor fi mai usoare si vor depinde de conducerea fiecarui centru de profit. Felul cum lucreaza salariatii va fi controlat mai bine in cadrul unor grupuri ce vor avea in jur de 50-100 de salariati. "Toti cei angajati in cadrul unui astfel de centru de profit vor fi direct interesati sa se munceasca bine, sa nu se fure, deoarece salariul lor va depinde de cit se produce acolo. Vor lucra bine si vor vinde foarte bine, vor avea salarii foarte mari. Daca nu, si salariile vor fi pe masura", a explicat Popa. El a dat exemplul sectiei de bobinaj din cadrul "Tehnoton", care functioneaza deja ca centru de profit. "Luna trecuta ei au luat salarii foarte mari. De ce? Pentru ca in timp ce toata lumea a plecat doua saptamini in concediu, ei au cerut permisiunea sa lucreze deoarece atunci au prins o perioada buna, cu multe comenzi", a declarat Popa.
Cheltuielile vor scadea
Un al doilea avantaj va fi acela ca toate cheltuielile vor fi controlate mult mai bine si vor scadea. "Spre exemplu, pe seful unei sectii nu-l doare acum chiar atit de tare daca un utilaj care se strica este reparat de mintuiala si se strica a doua zi. Daca directorul centrului de profit va sti insa ca din bugetul de venituri si cheltuieli a centrului este obligat sa plateasca celor care-l repara, chiar daca fac parte din acelasi grup, va fi mult mai atent", a remarcat Popa.
Punctele slabe sint mai usor de depistat
Un alt avantaj va fi acela ca se vor descoperi mult mai usor punctele slabe in cadrul grupului. "Sa zicem ca un astfel de centru de profit nu merge bine. Mai intii vom schimba directorul. Daca nici asa nu merge, analizam situatia si vedem daca nu cumva este timpul sa-l desfiintam", a spus presedintele grupului "Omega-Tehnoton".
Fiecare din cele opt mini-fabricute va avea ca actionar majoritar firma "Omega is Communications", parte a grupului.
Pentru cointeresare, salariatii vor primi actiuni
"Vom distribui si salariatilor o parte din actiuni in asa fel incit sa-i cointeresam", afirma Popa. La inceput, centrele de profit vor beneficia de o suma cu care sa-si porneasca activitatea, pe care sint libere sa o cheltuie asa cum cred ca este mai eficient. In cazul in care vor fi decise investitii, grupul va imprumuta centrul de profit cu suma respectiva, urmind ca acesta sa o returneze. "Sistemul centrelor de profit nu l-am inventat noi. In Occident functioneaza de mult si da rezultate foarte bune. La noi in oras cred ca sintem prima societate care aplica acest sistem intr-o maniera atit de radicala", a spus Maricel Popa. El a explicat ca sistemul centrelor de profit functiona si pina acum in "Tehnoton", insa era limitat doar la citeva sectii.
Maricel Popa, prin firma sa "Omega is Communications", a devenit actionar majoritar la "Tehnoton" in decembrie 2000. De atunci, fabrica de aragazuri a crescut constant. Daca in 2000 a realizat o cifra de afaceri de 150 de miliarde de lei, anul trecut aceasta aproape s-a dublat. Pentru 2002 este previzionata o cifra de afaceri de 520 de miliarde de lei. Fabrica are acum peste 600 de angajati. Aragazurile reprezinta 40% din productia fabricii, aceasta detinind o cota de 20% din piata nationala.
De curind, Maricel Popa a cumparat si societatea "Moldoforest", pe care spune ca intr-un an de zile vrea sa o aduca la standarde occidentale. Furata sistematic si prost condusa, "cooperativa" cum ii spune ironic Popa acum "Moldoforest"-ului, este acum o ruina. "Am gasit aici un dezastru de neimaginat. Vreau sa fac o cladire noua in care sa mut productia de mobila de la «Tehnoton»", a declarat Popa. Tot pentru anul viitor, Popa are in plan declansarea lucrarilor de constructie la un modern complex service "Toyota". (Ana PRODAN)

Comentarii