Parchetul ascunde un dosar exploziv

duminică, 17 iunie 2001, 23:00
12 MIN
 Parchetul ascunde un dosar exploziv

Batrinul a fost agatat cu roata din dreapta fata, ridicat pe capota motorului, izbit apoi de parbrizul pe care l-a si crapat, trintit, in cele din urma, in gardul aflat la marginea trotuarului. Aceasta este descrierea facuta de un martor accidentului care a avut loc pe 14 decembrie 2000, cu putin inainte de ora 18.00, pe strada Vasile Lupu, la citiva zeci de metri de intersectia Bucsinescu. Cu citeva secunde inainte, soferul acelui BMW 318 bleumarin demarase in tromba pentru a putea urca panta. Pietonul aproape ca terminase traversarea, fiind prins cu un picior pe muchia trotuarului. Soferul a frinat violent, a coborit din masina speriat de moarte. Doi tineri care vazusera totul de la doar citiva metri, l-au ridicat pe batrinul intrat in stare de soc, l-au carat pe umeri pina la masina care l-a lovit, urcind toti pentru a-l duce la spital. Au ajuns la Urgente in 10 minute. Sofer, martori si victima au navalit in cabinetul doctorului Pencu. Din cauza imbulzelii, medicul i-a dat afara pe toti, raminind in cabinet doar batrinul accidentat si asistentele. Cineva de la Triaj a anuntat imediat dispeceratul Politiei, conform procedurii. Peste alte citeva minute, mai multi ofiteri superiori din Politia Iasi aflasera deja de cele intimplate. Peste alte minute, a fost anuntata si conducerea Parchetului.
Timp de trei ore nu se stie ce s-a intimplat cu soferul. Abia la ora 21.15 i s-au recoltat primele probe de singe pentru stabilirea alcoolemiei. Nu se stie cine l-a supravegheat, in ce incapere, daca a stat in curtea spitalului, pe holuri, sau poate chiar acasa. Se stie doar ca era procuror la Parchetul de pe linga Tribunal. Numele sau este Corneliu Marian Gheorghita si este in acest moment prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatorie. Doar el si inca patru-cinci persoane stiu ce s-a intimplat in cele mai bine de trei ore in care s-a intirziat, fara nici o explicatie logica, recoltarea probelor de singe. Timp de sase luni, nimeni nu a divulgat secretul si nu se stie daca va fi aflat vreodata. Acest mister il va urmari pe prim-procurorul Gheorghita toata viata.
S-au pierdut trei ore pina cind i s-a luat singe procurorului
In fiecare zi, in Iasi au loc cel putin 10 evenimente rutiere: tamponari, pietoni accidentati, masini care ajung in santuri etc. De fiecare data, politistii incearca sa identifice vinovatul si sa stabileasca conditiile in care s-a produs accidentul. Cel mai important element al anchetei il reprezinta alcoolemia, atit a soferului, cit si a eventualei victime. Teoria criminalisticii in accidentele de circulatie prevede ca prima obligatie a unui agent de politie este sa stabileasca alcoolemia celui care s-a aflat la volan. Daca acesta este retinut imediat dupa comiterea accidentului, politistul solicita medicilor recoltarea cit mai rapida a probelor biologice, reprezentind doua fiole a cite 10 ml de singe. In aceste eprubete se afla cheia celor mai multe dintre accidente.
O suta de politisti dintr-o suta iti spun ca primul lucru pe care il fac cind are loc un accident este sa duca soferul la spital si sa ceara urgent recoltarea de singe. Un medic semneaza certificatul, mentioneaza ora recoltarii, sigileaza fiolele si le trimite la Institutul de Medicina Legala (IML). "Unii nu vor sa le luam singe. Nu-i putem forta. Se mentioneaza in certificat ca a refuzat recoltarea probelor biologice, ceea ce in instanta, in mod clar, il defavorizeaza", ne-a spus maiorul Marian Fetcu, seful Politiei Rutiere.
In cazul procurorului Gheorghita s-a intimplat altfel. In nici un raport al politiei nu scrie ca a refuzat sa i se ia singe, insa nu este explicata nici intirzierea cu care s-a facut acest lucru. De exemplu, victimei accidentului, Constantin Leahu, de 55 de ani, i s-a calculat alcoolemia la ora 19.00, adica dupa aproximativ o ora de la momentul in care a fost izbit de trotuar. Termenul de o ora se incadreaza perfect in instructiunile date de IML. De ce nu s-a intimplat la fel si cu procurorul?
Politistii au predat cazul colegilor lui Gheorghita
Este aproape imposibil de aflat cu precizie ce s-a intimplat in intervalul dintre orele 18.00 si 21.30, organele de ancheta refuzind sa dea declaratii oficiale. Nimeni din Politie si Parchet nu vrea sa spuna unui ziarist cum au stat lucrurile in acea seara. Informatiile sint considerate confidentiale, fiind vorba de un dosar clasat. Procurorul a fost gasit nevinovat si nimeni, in afara de victima, nu are voie sa ceara explicatii.
Medicul de garda sustine ca n-a purtat grija soferului. "Nici nu stiu cum arata", spune doctorul rezident Pencu. Cert este ca ofiterul de serviciu l-a anuntat imediat pe maiorul Fetcu, care l-a rindul sau a anuntat pe cineva de la Politia Municipala, fara sa precizeze pe cine. Practica criminalistica in astfel de cazuri prevede derularea a doua actiuni importante: recoltarea probelor de singe si cercetarea locului accidentului. Acum a fost vorba insa de un magistrat si, conform legii, el nu putea fi anchetat decit de superiorii lui, procurorii de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel. Seful Politiei Rutiere nu-l putea lua la intrebari pe procurorul Gheorghita, pentru ca "asa spune legea". "Au fost anuntati sefii Parchetului. Noi am predat dosarul inca din acea seara. Singurul lucru pe care l-am facut personal a fost sa ma intorc la locul accidentului pentru a vedea exact cum s-au petrecut faptele", a spus maiorul Fetcu.
Un politist misterios a stat linga autorul accidentului
O stare confuza invaluie intregul caz. Fetcu spune ca au fost anuntati procurorul general Dorin Buzdugan si procurorul Alois Imbrea, seful Serviciului Urmariri Penale din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel. Acesta din urma avea sa intocmeasca si dosarul in urma caruia singurul vinovat a fost gasit pietonul Constantin Leahu. Revenim, totusi, la seara de 14 decembrie. Maiorul Fetcu este contrazis de adjuncta procurorului general, Eugenia Virvescu, sefa Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi. "Eu am fost singura prezenta la spital, din partea Parchetului. Am fost sunata acasa, si am fost luata de catre o masina a Politiei in care se afla maiorul Marian Fetcu si inca doi ofiteri de la Politia Municipala. M-am dus pentru ca era vorba de un coleg, nu din alte motive, si as face acelasi lucru ori de cite ori un procuror s-ar afla intr-o situatie limita". Ora la care a ajuns procurorul Eugenia Virvescu la spital creeaza din nou confuzie. "Am ajuns la ora 21.00. Era intr-o camera din spital, statea pe un scaun, iar linga el se afla un agent de politie. Era foarte abatut, am vorbit cu el, am stat acolo pina s-au terminat recoltarile de singe si pina i s-a permis sa mearga acasa".
"Linga el statea un agent…", spune Eugenia Virvescu. Acesta ar fi trebuit sa stie tot ce s-a intimplat timp de trei ore cu procurorul Gheorghita. Dar cine este acest agent?
Intrebarea-cheie: cit de beat era procurorul Gheorghita?
Maiorul Fetcu ne-a spus in cele din urma, la a treia interpelare in decurs de doua saptamini, ca la spital a fost trimis locotenentul Gheuca. Acest ofiter ne-a trimis insa la plimbare: "Nu am fost acolo. Nu Politia Rutiera s-a ocupat de acest dosar, ci Parchetul, pentru ca asa e legea". Ce il determina pe locotenentul Gheuca sa nu recunoasca prezenta sa linga procuror, pe 14 decembrie, atit timp cit superiorul sau spune ca a fost acolo, iar prim-procurorul adjunct al Parchetului Iasi, Eugenia Virvescu afirma, de asemenea, "linga el statea un agent…"?
Dupa atitea intrebari ocolitoare, intrebarea-cheie era previzibila: cit de baut a fost procurorul Corneliu Gheorghita in momentul producerii accidentului?
Alcoolemia putea fi de 1 g la mie
A lua alcoolemia autorului unui accident dupa aproape trei ore si jumatate este aproape acelasi lucru cu a spune ca nu i-ai luat-o deloc. Daca martorii nu spun nimic despre evenimentele de la spital, nu ne ramine decit sa vedem ce spun documentele. La ora 21.15, i s-au recoltat primele probe biologice. La ora 22.15, i s-a recoltat al doilea rind de probe. Prima alcoolemie a fost 0,40 g la mie, iar a doua a fost 0,30 g la mie. Cum alcoolul din singe se afla in scadere, inseamna ca procurorul Gheorghita se afla in faza de eliminare, asa cum o numesc specialistii.
Toxicologii de la IML fac calculul retroactiv al alcoolemiei conform unui grafic numit "Curba lui Widmark". Daca se afla in faza de eliminare, in functie de ce a baut si de ce a mincat in acea zi, procurorul Gheorghita putea avea la ora 17.45, cind s-a produs accidentul 1 g la mie alcool in singe, ceea ce insemna depasirea pragului de la contraventie la infractiune. Medicii legisti calculeaza retroactiv alcoolemia, tinind cont de mai multi parametri: taria bauturii (bere, vin sau spirtoase), greutatea corporala, gradul de umplere a stomacului. Teoretic, un om elimina prin urina si transpiratie 0,15-0,20 g la mie de alcool intr-o ora, cantitatea eliminata fiind mai mare in primele ore. Cu trei ore si jumatate in urma, procurorul Gheorghita putea avea o alcoolemie intre 0,85 si 1,1 g la mie. Nimeni nu va sti cu precizie, pentru ca toate teoriile sint naruite de simplul fapt ca nu i-a fost recoltat singele imediat dupa accident, asa cum prevad instructiunile pe care politistii le aplica in fata tuturor muritorilor de rind.
Colegii lui Gheorghita nu vor sa spuna nimic
Prim-procurorul Corneliu Gheorghita nu vrea sa vorbeasca despre marea cumpana pe care a avut-o in 14 decembrie. Iritat si puternic emotionat in egala masura, el nu ne-a spus decit ca n-a putut evita accidentul. Constantin Leahu nu s-a asigurat la traversare, i-a sarit in fata fara sa mai aiba timp sa frineze. "Ancheta a stabilit cu certitudine cui apartine culpa. Leahu umbla cu escrocherii, vrea bani", aceasta este convingerea prim-procurorului. Apoi a facut o declaratie surprinzatoare: "Cercetarile au fost facute impreuna cu organele de ancheta ale Politiei, ca sa nu fie dubii". In afara de Gheorghita, nimeni nu ne spusese acest lucru. Ne amintim de Fetcu: "Ancheta a fost preluata inca din acea seara de Parchetul Curtii de Apel, noi n-am facut decit sa anuntam cazul pe nota", ne amintim de Eugenia Virvescu: "Da, l-am anuntat oficial pe maiorul Fetcu de preluarea cercetarilor, conform legii", ne amintim de locotenentul Gheuca: "N-am fost la spital, nu ne-a apartinut acest dosar". De procurorul Alois Imbrea nu ne amintim, pentru ca, miercurea trecuta, acesta a refuzat dialogul: "Sint ocupat, am treaba, nu vezi cite dosare am pe birou, vii miine la conferinta de presa pentru informatii". A doua zi n-am mai avut pe cine sa intrebam pentru ca procurorul plecase din Iasi, urmind sa se intoarca abia miine.
Poate fi santajat prim-procurorul Gheorghita?
Cit timp, in Romania, politistii vor face stinga imprejur in fata magistratilor, nu vom sti cit de baut era procurorul Gheorghita atunci cind l-a calcat pe Constantin Leahu. Nu vom sti nici de ce a au trecut peste trei ore pina cind i s-a luat alcoolemia si nici ce s-a intimplat la spital in cele trei ore si jumatate capitale pentru intregul caz. Nu avem nici o indoiala ca un ofiter de politie s-a aflat linga procuror si stie multe, dar nu vom avea nici o certitudine ca procurorul era baut. Cit timp magistratii vor fi anchetati de proprii colegi, chiar si atunci cind, in calitate de simpli soferi, calca oamenii pe strada, nu vom sti adevarul pina la capat. In cazul lui Corneliu Gheorghita, pastrarea secretului ii va tulbura somnul mult timp de acum inainte.
La citeva luni dupa accident, el a fost avansat, avind acum o functie cheie in sistemul judiciar iesean. Pentru opinia publica, important nu este cit a baut Gheorghita, ci sa stie ca pe fotoliul prim-procurorului Parchetului de pe linga Judecatorie sta un om ale carui moralitate si tarie de caracter sint in afara oricaror indoieli. Pe ieseni ii intereseaza modul in care va reactiona prim-procurorul in alte situatii limita, in instrumentarea unor anchete foarte dificile, in cercetarea unor infractiuni extrem de grave, iar acestea vor ajunge cu siguranta pe masa lui Corneliu Gheorghita. In acele momente, prim-procurorul trebuie sa fie deasupra oricaror banuieli, imun la orice fel de presiuni care nu au legatura cu Justitia. El trebuie sa fie deasupra oricarui santaj, iar daca cineva detine un secret pe care il pastreaza ascuns intr-un sertar, Corneliu Gheorghita nu va putea dormi linistit.
Dupa accident, Leahu a vrut sa se arunce de pe balcon
Constantin Leahu s-a aflat citeva zile dupa accident intre viata si moarte. Pe 14 decembrie, era de serviciu in tura de noapte, intrind in schimb la ora 19.00. Venise la prinz de la tara, unde bause cam doi litri de vin. "Eram beat, de ce sa nu spun cinstit?", ne-a marturisit el. Pe la ora 14.00 s-a culcat, la ora 17.00 fiind trezit de sotie, care l-a trimis la farmacie sa-i ia niste pastile, pentru ca o durea capul. Pe la 17.30 a iesit din casa, dintr-un bloc din Tudor Vladimirescu aflat in imediata apropiere a caminelor studentesti T19 si T20. Pina la farmacia de pe Vasile Lupu nu sint mai mult de 300 de metri. A cumparat pastilele, a iesit pe trotuar si a vrut sa traverseze. Era la 40 de metri de trecerea de pietoni, vizavi de un maidan prin care putea sa taie drumul direct spre casa. Cind era aproape sa ajunga pe cealalta parte a strazii, BMW-ul procurorului Gheorghita l-a prins de piciorul drept, cu care nu apucase sa atinga trotuarul. Impactul a fost foarte dur. Batrinul a fost ridicat in aer, izbit cu toata forta de parbriz si apoi din nou de cimentul de pe trotuar, rostogolindu-se pina in gardul unei case.
A fost trei zile in stare de inconstienta, doctorul Pencu recunoscind ca s-a aflat pe muchie intre a fi si a nu fi. Doua saptamini a scuipat singe inchegat, suferind un traumatism pulmonar destul de sever. A suferit, de asemenea, o dubla fractura la gamba dreapta, asteptind de sase luni sa i se prinda piciorul si trecind pestre trei gipsari a piciorului. Sta toata ziua cu ochii in televizor, si-a depus dosarul de pensionare pe caz de boala, asteptindu-se la o pensie de 1,6 milioane de lei. Din cauza imobilizarii, dupa 37 de ani de munca, din cind in cind il apuca furia, ajungind si la Socola pentru citeva crize de isterie. Intr-una din crize a vrut sa se arunce de pe balcon, pentru ca nu mai suporta sa stea degeaba, sa nu faca nimic. Sotia, fiica si un vecin l-au tinut sa nu se arunce, dupa care l-au internat la Socola.
Spune ca nu a fost audiat niciodata de procurorul Imbrea, cel care a instrumentat dosarul, si ca va cere redeschiderea cazului. Pentru a obtine acest lucru, el trebuie sa se adreseze procurorului general al Parchetului Iasi, iar daca acesta ii respinge cerererea, se poate adresa procurorului general al Romaniei. Daca nici acesta nu-i aproba cererea, poate depune o plingere la Judecatoria Iasi. Din acest moment, dosarul devine public, un avocat avind dreptul sa puna intrebari, sa ceara documente, sa faca o investigatie proprie. In acest caz, toti martorii de la spital ar putea fi obligati sa raspunda in instanta.
Singurul vinovat – cel calcat cu masina
Singurul martor al accidentului pe care am reusit sa-l gasim a fost Catalin Buzincu, de 26 de ani, lacatus-mecanic la ASAM. El a fost audiat de procurorul Imbrea cu aproximativ doua saptamini inainte de Paste. Cel mai important lucru pe care l-a mentionat Buzincu in declaratia data la Parchet a fost ca victima se afla cu un picior pe trotuar, iar cu celalalt in aer, practic nemaifiind pe carosabil. "Am vazut clar acest lucru, totul s-a intimplat chiar in fata mea. Roata masinii i-a prins piciorul ramas in urma. Avea cel putin 40 km la ora, dar nu pot sa-mi dau seama exact cit. Nu-mi dau seama daca procurorul era baut, pentru ca eu n-am urcat cu el in masina. Au fost alti doi tineri care au fost la spital".
Daca Leahu era atit de aproape de trotuar, este greu de inteles de ce soferul procuror mergea atit de departe de axul central al strazii, aproape lipit de bordura. Un alt mister il reprezinta cei doi tineri care l-au insotit la spital. "Monitorul" n-a aflat numele acestora. Corneliu Gheorghita spune ca au fost audiati, insa nu avem si confirmarea procurorului Alois Imbrea.
Locul in care s-a petrecut accidentul poate fi considerat cu grad inalt de risc pentru pietoni. Masinile care vin din Bucsinescu pleaca cu motoarele turate la maximum, pentru a prinde demaraj si a putea urca dealul. Afara era intuneric deja, asa ca este posibil ca procurorul aflat la volan sa nu-l fi vazut pe Constantin Leahu decit prea tirziu. Totusi, atit victima cit si Catalin Buzincu ne-au spus ca BMW-ul condus de Gheorghita era primul din coloana de masini, avind astfel o vizibilitate perfecta, strada fiind bine iluminata. Leahu a fost gasit singurul vinovat pentru ca nu se afla pe trecerea de pietoni si pentru ca alcoolemia sa, la ora 19.00, deci cu o ora dupa accident, a fost de 1,15 g la mie.
Alcoolemia soferului ramine o enigma.
(Gabriel GACHI)

Comentarii