Preofesorii le-au cintat guvernantilor "Desteapta-te romane"

vineri, 11 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Preofesorii le-au cintat guvernantilor "Desteapta-te romane"

Citiva dintre sindicalistii ieseni din invatamintul preuniversitar au avut ocazia sa-si descarce din plin "ofurile", participind la mitingul si marsul de protest organizate ieri pe strazile Capitalei. In fata sediului Guvernului au ajuns si 45 de profesori ieseni, plecati de miercuri seara cu un autobuz. Acestia s-au pierdut in mijlocul celor aproape 15.000 de colegi ai lor. "Am fost si pe la Guvern, si am lasat o scrisoare; la ora cind am ajuns noi acolo nu mai era decit un singur secretar de stat; se pare ca ceilalti au fugit ca sa nu dea ochii cu noi", a declarat Violeta Amariei, liderul iesean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). S-a cerut insistent demisia principalilor ministri considerati vinovati de nesolutionarea revendicarilor grevistilor, Mircea Ciumara si Decebal Traian Remes. Profesorii au purtat pancarte pe care scria "Scoala Cenusareasa Reformei", sau "Nu vrem salarii umflate, doar putina demnitate". Liderii de sindicat au impartit profesorilor bucati de creta cu care au aruncat spre cladirea Executivului atunci cind au trecut prin dreptul acesteia. Manifestantii au cintat "Desteapta-te, romane". La incheierea mitingului, in jurul orei 16, Catalin Craitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, a declarat ca profesorii vor continua greva generala, pe termen nelimitat, dar asteapta ca, in zilele imediat urmatoare, sa fie invitati la negocieri cu reprezentantii Guvernului.
Catalin Croitoru a precizat ca liderii federatiilor nu au cerut in mod expres o intrevedere cu premierul Mugur Isarescu, pentru ca acesta "este platit ca sa rezolve problemele profesorilor, nu neaparat sa stea la discutii cu ei". Cei ramasi acasa nu au avut altceva de facut decit sa urmareasca jurnalele de stiri si sa continue greva de uzura pe care au inceput-o in urma aproape trei saptamini. "Am vrut sa ma duc si eu la Bucuresti, dar nu mai erau locuri in autobuz. Cred ca ar fi trebuit facut cite un miting in fiecare oras, ca sa vada guvernantii ca nu vrem sa cedam cu una, cu doua. Imi pare rau ca nu s-a facut un miting si la noi in oras", ne-a declarat Dorin Ursache, profesor la Liceul cu Program Sportiv din Iasi.
Scrisoarea deschisa adresata profesorilor de prim-ministrul Mugur Isarescu nu i-a impresionat prea mult pe grevisti. Desi era menita sa calmeze spiritele in invatamint si sa-i convinga pe profesori sa renunte la greva, scrisoarea a determinat exact efectele contrare. "Tot ceea ce spune acolo Isarescu in scrisoare nu face altceva decit sa confirme tratamentul la care sintem supusi de citiva ani buni de zile: minciuni, promisiuni, legi nerespectate. N-avem cum sa cedam acum, dupa mai bine de doua saptamini de greva generala fara sa fi obtinut ceva, si nici nu vom ceda acum", a adaugat Stefan Vasilescu, profesor la acelasi liceu.
Universitarii sar in ajutorul grevistilor
In semn de solidaritate cu profesorii din invatamintul preuniversitar, universitarii ieseni se pregatesc de lupta. "Daca cererile colegilor nostri din scoli si licee nu vor fi satisfacute, vom incepe si noi actiunile de protest. Militam pentru acordarea a 4% din produsul intern brut pentru bugetul invatamintului, deci nu solicitam altceva decit ca legile sa fie respectate. Din discutiile avute cu membrii sindicatului din universitatea noastra am constatat ca toti sint de acord sa intram in greva generala incepind cu prima zi a semestrului al II-lea", a declarat liderul sindical de la Universitatea "Al.I. Cuza", conf.dr Constantin Amihaesei. Profesorii din mai multe universitati ale tarii au intrat deja in greva japoneza, sustinind astfel revendicarile organizatiilor sindicale din invatamintul preuniversitar. In acelasi spirit, senatul Universitatii din Bucuresti a adresat ieri un comunicat de presa prin care face cunoscut ca solicita Guvernului Romaniei "respectarea Legii Invatamintului in privinta alocarii a cel putin 4% din PIB sectorului invatamint". Universitarii bucuresteni si rectorul Ioan Mihailescu au mai declarat ca se solidarizeaza cu revendicarile dascalilor din invatamintul primar, gimnazial si liceal.
Greva a compromis olimpiadele scolare
Greva profesorilor este pe cale sa paralizeze si programul de desfasurare a olimpiadelor scolare. La sfirsitul acestei saptamini erau programate sa se desfasoare etapele pe municipiu ale acestor concursuri scolare. Dat fiind ca profesorii din invatamintul preuniversitar sint in greva generala, desfasurarea acestor concursuri este la aceasta data incerta.
"Aceste olimpiade trebuie sa aiba loc; la inceputul anului, ministerul a stabilit programul de desfasurare a acestor concursuri, si acest program trebuie respectat intocmai", a declarat Liviu Burlec, inspectorul general adjunct. Acesta a adaugat ca cei care vor avea de pierdut in urma neparticiparii la aceste concursuri sint in egala masura si elevii si profesorii. "Profesorii vor rata astfel sansa de a obtine o recunoastere a muncii depuse timp de un semestru cu elevii", a adaugat Burlec.
Unii profesori sint insa la fel de hotariti sa nu se prezinte la aceste concursuri. "Noi sintem in greva generala, si ministerul ne cere sa lucram simbata? Eu pot sa va spun ca nu am de gind sa ma prezint la olimpiada de matematica, indiferent ce ar spune cei din minister", a spus Georgeta Gorea, profesoara de matematica la Scoala nr. 22 din Iasi. (Adrian MITESCU, Emilia CHISCOP)

Comentarii