Primaria cistiga "Compiata"

miercuri, 01 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Primaria cistiga "Compiata"

Dupa cinci ani de procese, Primaria a invins societatea "Compiata" la Curtea de Apel Iasi si Curtea de Apel Suceava. In cursul zilei de ieri, instantele au remis Primariei sentintele prin care s-a constatat nulitatea absoluta a tuturor actelor de infiintare a societatii "Compiata" si a contractelor de privatizare. Nulitatea absoluta constatata de judecatori reprezinta practic o recunoastere a dreptului de administrare a pietelor din municipiului Iasi de catre Primarie. Instanta ieseana a dispus constatarea nulitatii absolute a deciziei Prefecturii din 1992 de infiintare a SC "Compiata" SA, considerind ca infiintarea firmei nu era in competenta acestei institutii. Curtea de Apel Suceava a constatat nulitatea absoluta a contractelor de privatizare a societatii "Compiata" si restituirea integrala a bunurilor Primariei municipiului Iasi.
Pe 30 noiembrie 1995, FPS Bucuresti si PAS au semnat un contract de privatizare a societatii, in timp ce constituirea patrimoniului societatii "Compiata" era revendicata de Primarie. In urma contractului, PAS a obtinut 40% din actiuni, restul fiind detinut de FPS si alti actionari. Pe 13 martie 1997, FPS a semnat un contract de cesionare a actiunilor catre SIF Moldova.
Primarul Constantin Simirad a afirmat ca se asteapta la promovarea unui recurs la aceasta sentinta. El considera ca "in sfirsit, justitia a gindit in mod corect. Totul s-a facut impotriva tuturor regulilor de privatizare, contractele respective avind semnaturi indescifrabile". Deznodamintul acestui litigiu va fi cunoscut abia dupa ce vor fi epuizate toate caile de atac in justitie, recurs si promovarea unui alt proces la Curtea Suprema de Justitie.
Miza acestor procese reprezinta o suma de 15 miliarde lei obtinuta la bugetul local din pietele iesene. Primaria a sustinut ca pietele nu pot face parte din patrimoniul unei societati particulare, deoarece acestea sint cuprinse in legile actuale in patrimoniul public al oraselor.
Istoria acestui proces a fost marcata de lupte de strada, intrigi si tradari. La un moment dat, Primaria a fost la un pas de a pierde cel mai important proces din ultimii ani. Acum cinci ani, primarul Constantin Simirad a luat decizia evacuarii in forta a celor de la "Compiata". Fara sa apeleze la nici o instanta de judecata, primarul a decis sa ia pe sus tarabele si tonetele aflate in proprietatea "Compiata".
Pornind de la premisa ca pietele apartin orasului, primarul a dat ordin gardienilor publici sa evacueze toate bunurile cu inscriptia "Compiata".
De atunci, conflictul s-a transferat in completele de judecata. Opt procese cu diferite cauze au trecut rind pe rind la diferite instante.
Juristii Primariei au avut misiunea cistigarii celor mai importante procese din ultimii ani. Acum un an, ei au fost suspectati ca au trecut de cealalta parte a baricadei. Acest litigiu a marcat sfirsitul carierei fostei secretare a Consiliului Local, Lenuta Milatinovici. Unul din capetele de acuzare aduse fostei secretare a Consiliului Local a fost neglijenta cu care a tratat procesul cu "Compiata". La unul din termenele importante ale procesului, aceasta nu s-a prezentat, rezultatul fiind o sentinta defavorabila Primariei. Lenuta Milatinovici a motivat la vremea respectiva ca citatia a fost ratacita prin dosare de juristii aflati in subordine si nu i-a fost adusa la cunostinta in timp util.
Primarul Constantin Simirad a angajat dupa acest scandal avocati platiti special pentru a reprezenta Primaria in procesele cu "Compiata".
Acum o luna, primarul Constantin Simirad a descoperit un adversar ascuns in birourile Casei Patrate. El l-a acuzat pe secretarul Consiliului Judetean, Ioan Serbina, de comportament duplicitar in litigiul Primariei cu "Compiata".
Acesta a redactat o scrisoare adresata Presedintiei Romaniei, in urma unei plingeri formulata de "Compiata", in care infiera atitudinea primarului Constantin Simirad. Scrisoarea a fost utilizata de "Compiata" in procese, pentru a demonstra ca are de partea acesteia Consiliul Judetean, una din institutiile publice importante ale orasului.
Ioan Serbina a motivat ca nu a redactat personal scrisoarea, sustinind ca a semnat-o printre alte sute de acte. Intr-un dosar aflat pe rolul instantelor de judecata a aparut insa aceasta adresa semnata de Ioan Serbina si fostul presedinte CJ, Vladimir Tanasoiu, referitoare la procesul intentat Primariei de societatea "Compiata". Banala hirtie "strecurata" printre documentele secretarului CJ se refera la recunoasterea unui drept de proprietate asupra unor terenuri revendicate de "Compiata" in interiorul pietelor din municipiul Iasi. Imprejurarile in care a aparut aceasta adresa la dosar nu au fost inca pe deplin elucidate. Vom reveni. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii