Razboiul de o suta de ani continua in pietele orasului

marți, 04 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Razboiul de o suta de ani continua in pietele orasului

Dupa lupte seculare, Primaria tot n-a cistigat razboiul cu asa-zisa mafie a pietelor. Expresia a fost lansata de primarul Constantin Simirad in momentul in care a preluat in administrare pietele agroalimentare de la SC "Compiata", in urma cu patru ani. Unul din argumentele includerii acestora in patrimoniul orasului a fost "stirpirea mafiei pietelor". Acelasi argument a fost folosit si cind gardienii publici din piete au fost inlocuiti cu agenti de paza de la firma IGS, primarul sustinind ca "acestia vor fi mai eficienti". De patru ani Primaria incearca sa-i rada definitiv pe speculantii tarabelor, dar nici la aceasta ora n-a gasit armele cele mai potrivite. Acum se incearca o noua metoda: mercurialul cu preturi maximale, ca inainte de ’89.
Viceprimarii Vasile Dumitriu si Vasile Munteanu au pus ieri din nou pe tapet problema speculantilor. Numeroase persoane s-au plins sefilor Primariei ca in piete nu sint lasati de tigani sa-si vinda marfa la tarabe. "Sint intimidati prin diferite metode sa-si vinda marfa la un anumit pret, iar apoi acestia vind la suprapret", a precizat viceprimarul Munteanu. El crede ca una din solutii este introducerea unui mercurial, cu preturi minime si maxime. Viceprimarul Dumitriu sustine ca biroul "Preturi" din Primarie poate calcula tarifele din piata in functie de costul de productie si cererea pietei. "Vom propune un proiect de hotarire in sedinta Consiliului Local din luna iulie pentru a impune un mercurial in piete. In acest fel se va asigura protectia producatorilor", a precizat Munteanu. Cu toate ca exista pericolul practicarii unor preturi maximale, ambii viceprimari sint de parere ca, pina la urma, vinzatorii se vor orienta si in functie de cererea existenta pentru anumite produse. Ei considera ca, in aceasta perioada de seceta, este indicat un control al preturilor la produsele agricole.
Ieri, in piata Halei Centrale, pe trotuarele de linga tarabe, se inghesuiau in spatele masinilor citiva producatori veniti din satele din jurul Iasului. O batrina, ajutata de nepoti sa vinda caise, s-a plins de tiganii din piata, care vin la primele ore ale diminetii sa cumpere tarabele. "Mi-au spus ca iau toata marfa cu 6.000 lei/kg, iar acuma, daca va uitati, toti vind rosii cu 8.000 lei/kg. Nu-mi convine sa pierd 2.000 lei la kilogram".
Un alt vinzator, de la Comarna, ne-a spus ca, "de cele mai multe ori, stau cu taraba goala, pina la 10-11 dimineata, si asteapta sa puna mina pe marfa. Nimeni nu ia nici un fel de masuri, nici Politia, nici agentii de paza, stau si se uita cu miinile incrucisate". De la Tecuci, in spatele pietei, o familie a venit sa vinda pepeni de la ora 3 dimineata. "Nu am prins locuri mai in fata pentru ca taxatorii ne-au spus ca sint deja niste persoane inaintea noastra". Un pic mai incolo, doi politisti controlau certificatele de producatori. Ei nu au vrut sa spuna absolut nimic despre speculantii din piete. "Intrebati la Biroul de Presa al Politiei. De altfel, eu sint in tura de dupa-amiaza, si nu stiu nimic". Taxatorii din piata au confirmat faptul ca "senatorii pietelor" fac legea. "Noi vindem locuri la taraba, atita tot. De ei trebuie sa se ocupe Politia".
Patronul firmei IGS, Constantin Adascalitei, a afirmat ca, "in primul rind, oamenii trebuie sa depuna o plingere la agent, insa nimeni nu a facut acest lucru pina acum. Este foarte greu de stopat acest fenomen. Speculantii merg direct la Autogara si cumpara marfa de la tarani. Am fost sesizat ca un clan a spus stapinire pe piata Dacia. Atunci cind am discutat cu ei, s-au prezentat cu certificat de producator si au spus ca sint cunoscuti si de seful pietei. Agentul mi-a relatat ca nu sint nici un fel de incidente. De fapt, problema incepe de la acel certificat de producator. Din punct de vedere legal, nu putem sa le reprosam nimic".
Toti cei care vind in piata detin un certificat de producator sau inchiriaza tarabe pe numele unor societati comerciale. Producatorii platesc o taxa in functie de cantitatea de marfa aflata la vinzare, iar comerciantii platesc 50.000 lei/zi de taraba. Un certificat se poate obtine de la o primarie comunala, iar la oras, nimeni nu mai controleaza veridicitatea acestuia. Cu o patalama la mina, speculantii reusesc sa faca legea in piete fara sa fie prinsi niciodata. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii