Revolta la Cotnari

luni, 04 septembrie 2000, 23:00
5 MIN
 Revolta la Cotnari

"Locuim intr-o comuna bogata si sint o multime de oameni foarte saraci." "Am doua hectare de vie pe Naslau si am cumparat caiete la copii pe datorie". Acestea sint cuvintele unuia dintre cei aproape 150 de sateni care s-au adunat, ieri, la Cotnari in incercarea de a-si culege viile aflate pe perimetrul fostului IAS, in prezent SC "Cotnari" SA. Pentru a impiedica accesul oamenilor in vii, cei de la combinat au apelat la propriii angajati, inarmati cu bite si cu coade de sapa, la serviciile unei firme de paza si la gardienii publici. Acestia din urma erau echipati cu casti, dupa ce intr-un conflict anterior un coleg al lor a fost transportat in coma la spital, fiind lovit de o piatra.
Din cauza tergiversarii punerii in posesie a oamenilor, membri ai acelorasi familii au ajuns de o parte si de alta a baricadei. Din spusele oamenilor, angajatii de la combinat au fost amenintati cu desfacerea contractului de munca, in cazul in care nu doresc sa apere viile. Confruntari mai violente s-au inregistrat in cursul diminetii, cind unii agenti de paza au apelat chiar la spray-urile cu gaz paralizant pentru a face fata asaltului multimii. In urma sporadicelor inclestari, citeva persoane din ambele tabere au suferit rani usoare, cum ar fi zgirieturi si vinatai.
Neculai Carja: "Va dau ca sa nu muriti de foame"
Spiritele s-au mai calmat dupa interventia primarului Vasile Cretu, care a cerut oamenilor sa desemneze citiva reprezentanti pentru a discuta cu cei din conducerea combinatului. Discutiile de aici au avut loc pe un ton foarte ridicat, fiind presarate cu injurii si chiar cu interventia agentilor de ordine, pentru a-l scoate din sala, la ordinul directorului combinatului, Neculai Carja, pe un satean nemultumit. In harmalaia creata, nimeni nu se mai intelegea cu nimeni. La un moment dat, un grup de tarani vorbeau cu directorul Carja, ziaristii au tabarit pe primarul Cretu, iar alt grup de sateni l-au "confiscat" pe un colonel de politie. Dupa mai multe acuzatii aruncate din ambele parti, s-a ajuns la o intelegere verbala. Initial, Carja le-a propus oamenilor 20% din recolta. "Din punct de vedere legal, nu am nici o obligatie fata de voi. Va dau ca sa nu muriti de foame", le-a spus acesta taranilor. Nemultumiti, satenii i-au replicat directorului ca daca nu ar fi obligat sa le dea o parte din recolta, si totusi le-ar da, ar incalca legea. Afirmind ca nu au nici un mijloc de control asupra recoltei ("20% din cit?", au intrebat satenii), taranii au obtinut in cele din urma promisiunea ca vor primi 20% din suprafata revendicata, pe care o vor culege singuri.
Oferta facuta de "Vinia" atrage tot mai multi sateni
Satenii au primit in cursul anului trecut procese verbale de punere in posesie de la Comisia comunala de fond funciar, dar care nu au fost inca validate de Comisia judeteana. Aceste procese verbale sint contestate de cei de la SC "Cotnari" in justitie, termenul de judecata fiind stabilit pentru 27 septembrie. Pe baza acestor acte, taranii au incheiat contracte de arenda cu SC "Vinia" SA. Societatea ieseana se obliga prin aceste contracte sa efectueze toate lucrarile de intretinere necesare, primind la cules contravaloarea lor in struguri. Din cauza neintelegerilor existente, aceste lucrari au fost executate in multe locuri de doua ori, de catre combinat si de "Vinia". Primarul Cretu ne-a declarat ca "in urma sedintelor de saptamina trecuta de la Iasi am obtinut promisiunea ca dupa cules va fi validata o suprafata din ferma Naslau, pe care o voi imparti satenilor conform adeverintelor de punere in posesie pe care le detin". In replica, Vasile Babusanu, directorul SC "Vinia" SA, ne-a spus ca "in sedinta de saptamina trecuta de la Prefectura, la care a participat si deputatul Vasile Lupu, am inteles de la domnul Cretu ca situatia va fi rezolvata imediat si ca nu va fi permis accesul la cules pina la clarificarea situatiei proprietatii". Chiar daca oamenii vor primi acte de proprietate pe paminturile de la Naslau, cei de la SC "Cotnari" sustin ca taranii trebuie sa incheie contracte de arenda cu combinatul, deoarece trebuie recuperate investitiile facute de-a lungul anilor. Marea majoritate a satenilor se opun insa, dorind sa isi arendeze paminturile catre "Vinia", care ofera conditii mai bune. Directorul Babusanu ne-a precizat: "Acum o ora am avut discutii la minister. Este vorba despre returnarea valorii neamortizate inregistrata in contabilitate la momentul privatizarii. Valoarea medie neamortizata la nivelul fostului IAS este de 1,5 milioane lei, conform raportului de evaluare din 1998 intocmit de firma SC «Tehnic Romexpert Consulting» SRL din Bucuresti. La Naslau, unde este depasita durata de uzura a plantatiei, care este de 20 de ani, valoarea neamortizata este zero. Plantatia a fost realizata in 1972".
Se anticipeaza o productie buna de struguri
Referitor la productia de struguri, estimarile variaza de la 8.000 la 20.000 de kilograme la hectar. Taranul Vasile Poeana ne-a spus ca "de cind sint eu nu am vazut asa o productie in Cotnari". Ioan Grigoras, alt satean, ne-a declarat ca "anul trecut au fost 16.000 kg/hectar, si a fost un an mai slab". Directorul Carja se asteapta in schimb la o productie medie de 8.000-9.000 kg/hectar. Directorul "Viniei" ne-a declarat ca "in aceasta perioada se obtin 12.000-13.000 kg/hectar, dar via trebuie culeasa peste doua saptamini, cind se vor obtine 10.500 kg/hectar. Acum sint 140 grame la litrul de must, concentratia necesara pentru a obtine un vin de 12 grade fiind de 210-215 grame, ce va fi atinsa peste doua saptamini".
Din toata aceasta cearta, provocata de imperfectiunile legislative si de neimplicarea ferma a autoritatilor din Comisia judeteana de fond funciar, singurii care au de pierdut sint taranii. La o productie de 8.000Kg/hectar, cu un pret de 5.000 lei/kg, se obtin 40 milioane lei. Cheltuielile de intretinere pentru un hectar de vie se ridica la 20-25 milioane lei. Un taran ar trebui sa ramina in fiecare an cu cel putin 15 milioane lei de pe un hectar. Desi au cite doua-trei hectare, de pe care ar trebui sa cistige 30-45 milioane lei, satenii trebuie sa cumpere caiete si rechizite pentru copii pe datorie, pina la primirea alocatiei. (Constantin PAVEL)

Comentarii