Romanul care a facut din SUA campioana matematicii, invitat la Balcaniada

vineri, 06 mai 2005, 23:00
3 MIN
 Romanul care a facut din SUA campioana matematicii, invitat la Balcaniada

I se spune „Bella Karoly al matematicii”. Ceea ce Karoly a reusit in gimnastica, Titu Andreescu, profesor la Universitatea Texas, din Dallas, a facut in matematica. De 12 ani antrenor al lotului national de matematica al SUA, Andreescu a reusit in 1994 sa-i aduca pe elevii americani, pentru prima data in istorie, pe locul I la olimpiada internationala. Pentru ca a plecat in ’90 din Romania dezamagit de modul cum se stabilesc aici ierarhiile in invatamint, profesorul Andreescu spune ca nu s-ar intoarce sa-i antreneze pe olimpicii romani. „La fotbal tin cu Romania, dar la matematica tin cu SUA”, spune Titu Andreescu.
Fost lider al lotului national roman
A plecat din tara hotarit sa reuseasca. Cit a fost profesor de liceu in Timisoara, Titu Andreescu, acum membru cu drepturi depline al Academiei Romano-Americane, din SUA, spune ca „nu si-a gasit niciodata locul ca antrenor al lotului pentru internationala”. Intotdeauna, povesteste profesorul stabilit in SUA, antrenorul elevilor romani era un bucurestean. „Daca nu am reusit in Romania, am reusit in alta parte”, povesteste Titu Andreescu, prezent in acest zile la Iasi in calitate de invitat special al Balcaniadei de matematica. „Sint la Iasi din nostalgie. In ’85 si ’86 am fost unul dintre cei doi lideri ai lotului national pentru Balcaniada. Concursul de la Iasi este un bun prilej sa-mi revad colegii, prietenii”, spune Titu Andreescu, plecat in SUA din 1990 ca profesor, la Universitatea Texas, din Dallas, unde preda si acum. „Universitatea este chiar foarte aproape de resedinta lui J.R. Ewing, ranch-ul celebrului personaj din serialul «Dallas»”, spune Titu Andreescu zimbind. In America, povesteste profesorul, s-a adaptat foarte repede. La trei ani de cind se mutase in SUA, in 1993, i s-a propus sa antreneze lotul national de matematica. Doar in 12 luni de zile, mai exact in 1994, profesorul roman a reusit sa stabileasca un record pentru invatamintul american. Pentru prima data in 45 de ani de cind SUA participa la competitii internationale de matematica, echipa acestei tari ocupa locul I. Iar in ultimii ani, lotul SUA s-a aflat mereu pe podium.
„Nu m-as intoarce in Romania”
De aceea, printre romani, inclusiv printre profesorii ieseni de matematica, i se spune Bella Karoly. „Ma flateaza comparatia. Da, cred ca ce a reusit Karoly in gimnastica, eu am facut in matematica”, spune Titu Andreescu. Acesta este convins ca exista o „gena a matematicii”, pe care, cu siguranta, o au si romanii. Insa in opinia romanului care antreneaza lotul national al SUA, la matematica, la nivel mondial, mult mai buni sint americanii. „Acolo, pregatirea este mult mai serioasa si mult mai bine platita”, spune Titu Andreescu, care nu ar veni in Romania sa antreneze lotul de matematica pentru internationala decit ca sa dea o mina de ajutor. „Nu, nu m-as intoarce aici. Poate doar sa ajut. Insa nu am nostalgii de acest fel. Nici in competitii nu tin cu romanii. Doar la fotbal, cum a fost in 1994, cind Romania a batut SUA cu 1 la 0. La matematica, tin cu americanii”, spune amuzat profesorul Andreescu, care pe linga faptul ca a adus SUA pe primele locuri in lume la matematica a mai doborit un record. Se intimpla in 1999, cind profesorul roman introducea pentru prima data in echipa SUA o fata. „In SUA exista o mare problema. Fetele nu sint incurajate sa faca matematica. Inca din gimnaziu, chiar daca sint talentate, profesorii, colegii si parintii le descurajeaza sa studieze la nivel de performanta aceasta materie. Sint dirijate mai mult spre partea umanista”, explica profesorul, bucuros ca in Romania nu exista astfel diferente. Un exemplu il constituie lotul din acest an. Spre deosebire de echipele altor tari care nu au nici o reprezentanta a sexului frumos, Romania are o fata in lot. (Marinela RATA)

Comentarii