Scandalul ordonantei DNA: cum au votat senatorii ieseni?

sâmbătă, 11 februarie 2006, 00:00
3 MIN
 Scandalul ordonantei DNA: cum au votat senatorii ieseni?

Daca ar fi fost sa voteze doar senatorii ieseni, DNA ar fi putut functiona in continuare fara probleme. Potrivit declaratiilor lor, patru dintre cei cinci senatori de Iasi au votat in favoarea ordonantei de urgenta care prevedea transformarea PNA in DNA, pentru a putea cerceta si averile parlamentarilor.
Votul cu nabadai al lui Carlan
Liderul PD Iasi, senatorul Dan Carlan, a dezmintit, ieri, intr-o conferinta de presa, informatia potrivit careia ar fi unul dintre parlamentarii care s-au opus transformarii PNA in DNA. „Este o nedreptate la care nu ma asteptam. La Senat, s-a dus o batalie in care am fost in inferioritate numerica. Toti cei 16 senatori democrati prezenti in sala am votat asa cum trebuie, in favoarea ordonantei care prevedea transformarea Parchetului National Anticoruptie in Departamentul National Anticoruptie”, a precizat Carlan. In opinia senatorului democrat, pentru ca au sesizat superioritatea numerica a alesilor Opozitiei, si pentru a bloca votul negativ care se prefigura, senatorii Puterii au incercat trimiterea ordonantei inapoi la comisie. „Am pierdut la un singur vot: 42 la 43. Aici s-a dat, de fapt, batalia decisiva”, a subliniat Carlan, adaugind ca scorul a fost influentat negativ din cauza faptului ca 2 senatori liberali si inca 4 de la UDMR, prezenti in sala, s-au abtinut de la vot. Senatorul Carlan nu a stiut insa sa explice foarte bine cum de chiar unii dintre colegii sai de partid au lansat informatia ca el ar fi votat impotriva DNA. Parerea democratului este ca a fost vorba de o intoxicare regizata de PSD.
„Cine a furat, sa plateasca”
In aceeasi tabara cu democratul Dan Carlan s-au aflat liberalul Varujan Vosganian, conservatorul Radu Terinte si independentul Neculai Apostol. Singurul care a votat impotriva a fost, cum era de asteptat, pesedistul Ion Solcanu. In opinia lui Vosganian, orice proiect care „mareste ratingul Romaniei in ceea ce priveste lupta anticoruptie” trebuie sprijinit. Senatorul PNL s-a aratat convins ca votul nefavorabil din Senat nu este o „atitudine politica”, ci un „incident”. Conservatorul Radu Terinte a afirmat ca a votat pentru DNA, pentru ca este nevoie de un instrument puternic care sa-i controleze pe parlamentari. „Cine a furat trebuie sa plateasca”, a precizat Terinte. Dupa parerea parlamentarului iesean, pesedistii au votat impotriva DNA fie pentru le era frica pentru propria piele, fie pentru ca s-au temut ca Departamentul Anticoruptie sa nu devina o arma politica. „Sint parlamanteri care au ceva de ascuns”, a subliniat Radu Terinte. Senatorul Neculai Apostol (ex-PSD, acum independent) si-a motivat votul pro-DNA, prin faptul ca, „in fata legii, toti trebuie sa fim egali”. Apostol a remarcat ca pentru senatorii independenti prezenti in sala Senatului a fost vorba nu de un vot politic, ci „de un vot ce a tinut de constiinta noastra”. Parlamentarul iesean ne-a dezvaluit ca toti cei trei senatori independenti (un fost liberal si doi fosti pesedisti) au votat pentru transformarea PNA in DNA.
Solcanu: „Un instrument politic”
Senatorul Ion Solcanu (PSD) a declarat ca a votat impotriva aparitiei Departamentului Anticoruptie pentru ca acesta are toate sansele sa devina un instrument politic, la indemina actualei Puteri. „Guvernantii au modificat o lege a PSD, care consimtea infiintarea Parchetului National Anticoruptie, organism ce era subordonat Parchetului General. Acest DNA este insa subordonat politic, pentru ca este la dispozitia ministrului Justitiei”, a comentat Solcanu.
Ce poate insa face Alianta in continuare pentru a remedia situatia? Prezent ieri la conferinta de presa a democratilor de la Iasi, vicepresedintele PD Cezar Preda a comentat ca votul nefavorabil din Senat „e semnalul clar ca DNA este un demers de succes, pentru ca a stirnit sistemul”. Acesta a aratat ca exista trei moduri de a contracara votul negativ din Senat: elaborarea unei noi ordonante de urgenta cu acelasi subiect, asumarea raspunderii guvernului pe ordonanta respectiva si refuzul lui Basescu de a promulga legea care blocheaza transformarea PNA in DNA. (Catalin ONOFREI)

Comentarii