Sfinta Parascheva a dat Iasului doua milioane de dolari

marți, 14 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Sfinta Parascheva a dat Iasului doua milioane de dolari

Sfinta Parascheva a adus la Iasi peste doua milioane de dolari. De fapt, acesti bani au fost cheltuiti in toate zilele de sarbatoare de cei peste 150.000 de pelerini care au trecut prin oras. Pe parcursul tuturor zilelor de sarbatoare, reporterii „Ziarului de Iasi” au facut un sondaj inedit. Astfel, la ore diferite si pe mai multe zile, ziaristii au urmarit citi oameni au trecut pe la moastele Sfintei. In total e vorba de 100.000 de pelerini, la care se adauga alti 50.000 care au venit in oras de sarbatori, dar nu au trecut pe la Mitropolie. Pentru a afla suma pe care au lasat-o in Iasi, ziaristii au mai facut un sondaj, intrebind 100 de persoane citi bani au cheltuit sau vor cheltui pina la final. Suma totala „varsata” in Iasi este de peste doua milioane de dolari, adica 75 de miliarde lei. De simbata si pina astazi inclusiv, la Sfinta s-au facut 300.000 cruci, iar moastele au fost sarutate de 200.000 de ori.
Reporterii „Ziarului de Iasi” au monitorizat in fiecare zi, timp de mai multe ore, la intervale diferite de timp, numarul credinciosilor veniti sa sarute racla cu moastele Sfintei Parascheva. Moastele Sfintei au fost scoase in curtea Mitropoliei simbata dimineata, la ora 6.30, ora la care a inceput si perindarea pelerinilor prin fata raclei. Pe linga moastele Sfintei Parascheva au trecut in fiecare ora a zilei de simbata, in medie, cite 700 de pelerini. Se poate astfel aprecia ca numarul pelerinilor care au ajuns in fata raclei pina duminica dimineata a fost de aproximativ 17.000. Duminica, numarul pelerinilor veniti la moastele sfintei a fost de aproximativ 800 pe ora, adica 19.000 pe durata intregii zile. In preziua hramului Cuvioasei Parascheva, adica luni, afluxul de credinciosi a crescut, numarul pelerinilor care au sarutat moastele fiind de aproximativ 20.000. Ieri, la fiecare jumatate de minut a ajuns in fata raclei cite un grup de 5-6 credinciosi. Pina la miezul noptii au ajuns astfel linga racla alti 22.000 de pelerini. Luind in considerare acelasi numar de credinciosi veniti linga racla sfintei si astazi, rezulta ca, in cinci zile, moastele sfintei au fost sarutate de circa 100.000 de pelerini. Dupa aproximarile reporterilor „Ziarului de Iasi”, realizate tot pe baza declaratiilor pelerinilor, alte circa 50.000 de persoane din afara Iasului s-au multumit sa asiste la slujbele de la Mitropolie, sau sa mearga pe la tarabele din centru, fara a mai ajunge la moastele sfintei. Astfel, in cele 5 zile de sarbatoare, in Iasi au venit aproximativ 150.000 pelerini. Doar atit, chiar daca in cifre aproximative, si nicidecum cit estimarile oficialitatilor, care vorbeau de citeva sute de mii, iar cei mai optimisti sperau ca un milion de pelerini vor vizita Iasul in aceasta perioada.
Un pelerin a cheltuit in medie 500.000 lei
Beneficiile Primariei nu au fost insa decit o picatura in comparatie cu oceanul reprezentat de banii cheltuiti la tonetele cu mici, caciuli, pantofi sau alvita de pelerini. Sau la hoteluri, magazine, restaurante. De-a lungul a patru zile de hram, reporterii nostri au chestionat 100 de pelerini veniti din toate colturile tarii cu privire la banii lasati in Iasi. Nici chiar cei mai saraci pelerini nu au reusit sa cheltuiasca mai putin de 100.000 de lei pe zi, chiar daca si-au limitat cheltuielile la icoane, luminari si mincare. Cei mai cu dare de mina au „spart” chiar 7-8 milioane de lei pe durata sarbatorilor. In medie, fiecare dintre cei 100 de pelerini chestionati a cheltuit cite 500.000 lei de sarbatori, pentru toate zilele petrecute in Iasi. Din cei 100 chestionati, ponderea cea mai mare a fost detinuta de cei care au spus ca vor ramine in Iasi intre 2 si 4 zile. Adica reiese ca, in medie, un pelerin care a stat in Iasi 3 zile a cheltuit 500.000 lei. Practic, un pelerin mediu a cheltuit zilnic cite 160.000 de lei, suma reprezentind contravaloarea unui prinz modest, a 4-5 mici si a unei halbe de bere. La o cheltuiala medie de 500.000 lei, cei 150.000 de pelerini au lasat in Iasi mai mult de 75 miliarde lei, adica peste doua milioane de dolari.
Primaria a cistigat 1,5 miliarde lei
Primaria a pus la dispozitia comerciantilor atrasi de Sarbatorile Iasului 1.800 mp de spatii comerciale, la Hala Centrala, pe bulevardul Stefan cel Mare, strada Lapusneanu si bulevardul Independentei. Pentru fiecare metru patrat de asfalt, Primaria a perceput o chirie de 22 euro pentru cele cinci zile ale sarbatorilor. Dintr-un foc, Palatul Roznovanu a strins astfel 39.600 euro, adica aproximativ 1,5 miliarde lei. O suma care este, fara indoiala, mult prea mica pentru amploarea evenimentului pe care Primaria l-a organizat. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii