Spitalele iesene cer bani, Ministerul le promite controale

miercuri, 30 iulie 2003, 23:00
2 MIN
 Spitalele iesene cer bani, Ministerul le promite controale

„Eu nu stiu ca bolnavii sa-si cumpere materiale sanitare”
„Poate se vor mai da niste bani la rectificarea de buget din toamna. Pina atunci, directorii sa se descurce cu ce au primit. Trebuia sa fie chibzuiti in cheltuirea fondurilor”, a spus Eugeniu Turlea , presedintele CNAS. Senin, acesta a adaugat ca n-a auzit de bolnavi care sa-si cumpere din propriul buzunar materiale sanitare. „Bolnavul beneficiaza de tratament gratuit in spital. Eu nu stiu ca bolnavii sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare. Vom analiza situatiile semnalate”, a mai precizat Turlea. George Pavelescu, ministru secretar de stat in MSF, a precizat si el ca in momentul de fata se cauta solutii. „Spitalele vor fi verificate pentru modul in care au cheltuit banii, iar acolo unde este cazul se vor mai aloca niste fonduri. Se vor forma comisii regionale care vor raporta ministrului situatia reala din teritoriu. Consilierul regional pe Moldova va fi rectorul Carol Stanciu, iar din comisia regionala vor face parte si reprezentanti ai administratiei locale care vor trebui sa se implice in rezolvarea problemelor din sistemul sanitar”, a mai spus Pavelescu.
Se vrea infiintarea unui sistem de ingrijire la domiciliu
Acesta a mai precizat ca noua conducere a ministerului intentioneaza sa schimbe sistemul de salarizare a medicilor de familie care vor primi bani in functie de numarul de consultatii, si nu de pacienti inscrisi pe liste, ca se urmareste infiintarea unor ambulatorii unde sa fie investigati si diagnosticati bolnavii ca acestia sa nu mai stea atit de mult in spital. „Vom incerca sa infiintam si un sistem de ingrijiri la domiciliu. Bolnavii externati vor primi ingrijirile necesare de la asistente sau medicii de familie, acestia urmind sa fie platiti in principal in functie de cit muncesc si citi bolnavi ingrijesc. Nu cum a fost pina acum cind primeau bani pentru pacientii inscrisi pe liste, iar in multe cazuri medicii nu vazusera niciodata multi dintre asiguratii de pe listele lor”, a mai spus Pavelescu. Insa, pina cind toate acestea vor putea fi puse in practica, va mai dura, iar guvernantii nu au venit cu solutii care macar sa atenueze criza din spitalele iesene si din tara.
Despre asigurarile de malpraxis: „Cui nu-i convine sa dea casa in judecata”
Singura problema la care a a raspuns fara nici un fel de ezitare Eugeniu Turlea, directorul CNAS, a fost cea legata de asigurarile de malpraxis pe care medicii stomatologi sint obligati sa le plateasca societatii „Astra” din ordinul casei. „A fost decizia mea. Cui nu-i convine sa dea Casa in judecata. Ca presedinte al Casei eram obligat sa selectez firmele viabile pentru incheierea acestor asigurari. Am facut pentru ca era spre binele asiguratilor”, a spus Turlea, amintindu-si brusc ca reprezinta asiguratii. Tot acesta a precizat insa ca, de anul viitor, sistemul de incheiere a asigurarilor malpraxis se va schimba. „Vom face o noua selectie a firmelor la care va putea participa si Colegiul Medicilor ca sa nu mai fie discutii”, a adaugat Turlea. (S.R.)

Comentarii