Sute de elevi tremura de frig in clase din cauza golaniilor primarului

luni, 10 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Sute de elevi tremura de frig in clase din cauza golaniilor primarului

In timp ce zeci de scoli iesene se pling de fondurile prea mici alocate de primarii pentru lucrari de modernizare, la Hirlau domneste generozitatea. La licitatia pentru montarea centralei termice la Scoala „Petru Rares” a cistigat firma cu preturile mai mari. Intimplator, aceasta este firma la care este angajat din vara fiul primarului din Hirlau, dupa cum spune acesta. Considerind ca a pierdut pe nedrept, firma cu pretul cel mai mic a contestat licitatia in justitie. Instanta i-a dat cistig de cauza, anulind licitatia organizata de Scoala „Petru Rares”. Prea tirziu insa, pentru ca lucrarile au fost executate chiar in timpul litigiului, desi acest lucru este ilegal. Pentru ca tacimul sa fie complet, centralele noi nu functioneaza inca, iar elevii ingheata in clase pentru ca nu au fost inca achizitionate contoarele de gaz.
Firma cu cel mai mic pret a pierdut pe motiv ca oferta era „subevaluata”
Licitatia pentru achizitionarea centralei termice din banii primariei Hirlau a fost organizata de Scoala „Petru Rares” pe 15 iunie. Comisia de licitatie – prezidata de directoarea scolii, Lucia Axinia, si formata din directorul adjunct Adrian Tomulesei, contabila scolii Vanda Cazacu, administratorul scolii Cristian Teodorescu, reprezentanta primariei Elena Largeanu si secretarul primariei Adrian Zamfirescu – a avut de analizat ofertele a trei firme iesene, specializate in vinzari si montari de centrale termice. Acestea au fost SC „Lavifan” SRL, SC „Apopi&Blumen” SRL si SC „Das” SRL. Firma „Lavifan” era disponibila sa incheie un contract cu Scoala „Petru Rares” contra sumei de 2 miliarde lei. „Apopi&Blumen” oferea centralele cu 1,6 miliarde lei, iar „Das” cu 994 de milioane de lei. Surprinzator, cistigatoarea ofertei a fost firma „Apopi&Blumen”. Cu toate ca oferta acesteia o depasea cu 600 de milioane pe cea a firmei „Das”, in caietul de sarcini era prevazut ca principalul criteriu pentru atribuirea contractului de achizitie a centralei va fi „oferta cea mai joasa din punct de vedere tehnico-economic”. Intimplator, firma cistigatoare a licitatiei este aceeasi la care lucreaza ca inginer Gheorghe Cernescu, fiul primarului din Hirlau, Constantin Cernescu. „Asta nu are nici o legatura cu licitatia. Fiul meu s-a angajat la «Apopi» in vara, dupa ce avusese loc licitatia”, spune primarul Cernescu. Argumentul acestuia pentru alegerea uneia din cele mai mari oferte pentru achizitia centralei termice este faptul ca preturile practicate de „Das” i s-au parut subevaluate. „In plus, documentele solicitate de noi la dosar nu erau eligibile”, argumenteaza primarul, opinia sa fiind impartasita si de directoarea scolii. Directorul firmei cistigatoare, Gheorghe Apopi, sustine ca nu a fost avantajat la licitatie datorita fiului primarului, desi confirma ca cei doi au relatii de afaceri. „De fapt Gheorghe Cernescu nu este angajatul meu, ci eu am inchiriat un spatiu de la el la Hirlau”, mai spune Apopi.
Reprezentantii firmei „Das” spun insa ca au fost nedreptatiti la licitatie, preturile cu care au participat la oferta fiind cele reale. „Preturile erau foarte mici pentru ca noi beneficiem de discounturi. Documentele cu care am participat la licitatie sint perfect in regula”, spune Gheorghe Avram, directorul firmei „Das”. In luna iulie el a actionat in justitie Scoala „Petru Rares”, iar instanta i-a dat cistig de cauza.
Seful ISJ: „Directoarea nu trebuia sa organizeze licitatia”
Mai mult, in sentinta pronuntata pe 22 septembrie, justitia a hotarit anularea licitatiei. Aceasta hotarire vine insa prea tirziu, centrala fiind montata in timpul procesului. „Stiu ca acest lucru este ilegal, dar am preferat sa montam centralele sa nu ramina copiii fara caldura”, spune primarul Cernescu. Litigiul dintre scoala si „Das” a fost de altfel si motivul pentru care doi dintre membrii comisiei de licitatie, contabila scolii si juristul primariei, au refuzat sa semneze contractul cu firma „Apopi&Blumen”. „Nu am semnat. Este ilegal”, spune Vanda Cazacu, contabila scolii. Matrapazlicurile de la „Petru Rares” au ajuns si la urechile sefilor ISJ. „Noi nu ne-am implicat in aceasta licitatie. Directoarea nu trebuia sa organizeze licitatia, ci primaria Hirlau. Daca justitia va hotari ca scoala a gresit, cei vinovati sa raspunda”, spune Mihai Dumitriu, inspectorul general. Deocamdata, scoala si firma „Das’ sint in litigiu, conducerea scolii inaintind recurs. (Marinela RATA)

Comentarii