Verdict in cazul inspectorului Purtuc

marți, 21 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Verdict in cazul inspectorului Purtuc

Cazul inspectorului Dumitru Purtuc va primi astazi verdictul final din partea colegilor sai din Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Conducerea ISJ va decide astazi daca Dumitru Purtuc este sau nu vinovat pentru ca a folosit munca elevilor de la Liceul de Constructii "Anghel Saligny" la ridicarea vilei sale din Tatarasi. Practic, in functie de decizia ISJ, profesorii vor afla daca pot sau nu sa-i foloseasca nestingheriti pe copii la munci in gospodariile personale, iar parintii vor afla daca fiii lor sint sau nu sclavi pentru dascalii lor.
Dupa ancheta desfasurata in spirit camaraderesc de ISJ in cazul Purtuc, folosirea elevilor a fost considerata doar un "gest inoportun", insa nu ilegal. Prin urmare, comisia, in frunte cu inspectoru- sef adjunct al ISJ, Nelu Tudorache, a propus sanctionarea colegului Purtuc cu observatie scrisa, cea mai usoara dintre sanctiunile din Statutul cadrelor didactice.
Comisia de ancheta a ISJ considera ca Dumitru Purtuc, inspector de discipline tehnice, nu este vinovat pentru ca nu au fost respectate reglementarile legale. Dupa o simpla cerere inaintata directorului de la "Saligny", Adrian Marcu, fara consultarea conducerii liceului si a ISJ, o grupa de elevi au fost adusi sa "invete meserie" la vila lui Dumitru Purtuc. Considerind ca ordinele emise de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) permit scolilor cu profil profesional sa obtina venituri proprii prestind servicii contra cost, anchetatorii ISJ sint de parere ca Dumitru Purtuc poate fi absolvit de raspundere pentru aplicarea incorecta a acestora. Un ordin al MEN (3378/1998) permite scolilor sa presteze servicii catre terti, servicii care pot fi executate in urma unor contracte sau comenzi. Ordinul in cauza nu spune nicaieri ca aceste servicii pot fi prestate de elevi in timpul orelor de practica. Potrivit unui alt ordin al MEN (3530/1998), elevii de la profilul Constructii pot fi folositi la lucrari de reparatii, in timpul orelor de instruire practica, numai in unitatile scolare. In acest document nu se precizeaza insa despre posibilitatea ca elevii sa presteze servicii catre terti. Pentru a-si scoate basma curata colegul, comisia de ancheta n-a facut decit sa comaseze cele doua ordine ale ministerului si sa le interpreteze in favoarea acestuia. "Pentru incalcarea metodologiei va raspunde directorul Marcu. Domnul Purtuc nu era obligat sa ii spuna ce sa faca. Poate ca, fiind inspector de specialitate, ar fi putut, cel mult, sa il consilieze" a declarat juristul ISJ, Mihai Crauciuc.
Solidari cu Purtuc nu sint numai colegii sai. Ieri, 62 de profesori de Educatie Tehnologica – aflati deci in subordinea acestuia – au inaintat catre comisia de ancheta a ISJ un memoriu prin care isi exprima sprijinul fata de inspector.
Directorul Marcu sterge urmele vinovatiei sale
Anchetat de Inspectoratul Scolar Judetean, directorul Liceului Anghel Saligny, Adrian Marcu – suspectat de nerespectarea clauzelor unor contracte de inchiriere incheiate cu mai multe firme – isi ia masuri de precautie. Surse din cadrul liceului ne-au informat ca Marcu si-a amenintat anticipat colegii care ar putea vorbi cu reporterii "Monitorul". "«Monitorul» sa-si vada de treaba lor, noi de a noastra!", le-ar fi spus directorul profesorilor. Potrivit acelorasi surse, pe data de 14 noiembrie, Adrian Marcu a platit la contabilitatea liceului contravaloarea pentru o parte dintre materialele luate de la liceu pentru vila sa personala, din Paun, ridicata tot cu ajutorul elevilor. Este vorba despre cele citeva sute de placi de fier-beton, confectionate la atelierele Liceului de la "Saligny". Mai mult, curtea Liceului de Constructii "Anghel Saligny" pare acum pustie. Una dintre firmele cu care Marcu avea "afaceri", SC Cira Design SRL, si-a inchis brusc portile "pentru reamenajari". Un atelier al scolii unde elevii ar fi trebuit sa faca practica si care, timp indelungat, i-a servit lui Marcu drept garaj pentru una dintre masinile sale a fost de curind eliberat si redat pentru activitatile de practica ale elevilor. (Dorel CODINA)

Comentarii