„Vreau sa stau doar 3-4 ore la birou si sa iau bani multi”

luni, 25 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 „Vreau sa stau doar 3-4 ore la birou si sa iau bani multi”

In timp ce Universitatea „Al.I. Cuza” si Universitatea de Stiinte Agricole „Ion Ionescu de la Brad” par sa se bucure de o tot mai mare popularitate in rindul tinerilor, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” si Universitatea de Medicina „Gr.T. Popa” sint in cadere. Acest lucru este indicat de cifrele de la inscrierile din acest an, aflate pe ultima suta de metri.
La Agronomie, concurenta cit la Drept
Surpriza cea mai mare vine din partea Universitatii de Stiinte Agricole, unde la Tehnologia prelucrarii produselor agricole concurenta de 5,7/loc (202 inscrisi pe 35 de locuri) este apropiata de cea de la Drept sau Economie, facultatile foarte solicitate, prin traditie. La Medicina Veterinara sint 3,8 candidati pe loc (309 inscrisi pe 80 de locuri), cea mai redusa concurenta fiind la Biologie (pe 30 de locuri s-au inscris 39 de candidati).
Daca unii candidati prezenti ieri la inscrieri au spus ca i-a atras la Agronomie posibilitatea de a prinde o bursa in strainatate, altii au declarat ca s-au inscris aici de rezerva, dar spera sa fie admisi la „Cuza”. „M-am inscris la sectia de Inginerie si Management in Agricultura pentru ca vreau sa plec cu bursa in strainatate. Aceasta este optiunea de rezerva, caci eu vreau sa intru la Administratie Publica, de la Cuza”, povesteste Iuliana N. Alti candidati au fost atrasi de turism. „Specializarea Montanologie mi s-a parut cea mai buna. Eu am terminat turismul si vreau sa lucrez la o agentie de turism, pe bani multi. Nu vreau sa merg pe teren, vreau sa stau doar 3-4 ore pe zi la birou”, a declarat Luiza E. Pentru unii, Industria alimentara reprezinta un domeniu de viitor. Adriana s-a inscris la Ingineria Produselor Alimentare din curiozitate: „Sint curioasa, vreau sa vad ce se studiaza, cum este. Mi-ar placea sa lucrez la OPC”, a precizat ea. Cosmin are ambitii mari. El s-a inscris la Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole deoarece a auzit ca este de viitor. „E un domeniu interesant, din care poti cistiga foarte multi bani. Cel mai simplu e sa-mi deschid ceva particular, pentru prelucrarea produselor”. La Medicina Veterinara, candidatii au venit fie pentru a-si continua studiile din liceu, fie pentru ca pot cistiga bani frumosi. „Imi place sa pescuiesc si vreau sa invat cit mai multe. Dupa absolvire, as vrea sa am o crescatorie proprie”, a declarat Vasile G, care a optat pentru Zootehnie.
14.000 de candidati au ales „Cuza”
Pina aseara, la „Cuza” si-au depus dosarele 14.110 candidati, aproximativ cit erau si anul trecut. Cea mai mare concurenta ramine la Stiintele Comunicarii – 19,5 candidati pe loc (587 de inscrisi pe 30 de locuri). La Asistenta Sociala, concurenta este de 12,8 candidati/ loc (528 de inscrisi pe 41 de locuri). La Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor se bat 5,9 candidati pe loc (4.877 de inscrisi pe 817 locuri), o concurenta similara cu cea de la Facultatea de Drept, unde sint 5,8/loc (1151 pe 197 locuri). Mai mare batalie va fi insa, surprinzator, la la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, unde este o concurenta de 8,2 candidati/loc (530 de inscrisi pe 64 de locuri). La Geografie concurenta este de 4,6 pe loc (1.110 inscrisi pe 240 de locuri). Aceeasi concurenta este si la Psihologie, unde s-au inscris 1.478 de candidati pe 315 locuri. Cea mai scazuta concurenta este la Fizica, unde sint doar 0,6 candidati pe loc (86 de inscrisi pe 138 de locuri).
Arhitectura, in top la UTI
La Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”, la o zi dupa Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Arhitectura a terminat ieri inscrierile, aici fiind si cea mai mare concurenta, de 3,3 candidati/loc (152 de inscrisi pe 46 de locuri). Si la Electronica si Telecomunicatii s-au terminat inscrierile, aici fiind 2 candidati pe loc (366 de inscrisi pe 181 de locuri). La Facultatea de Constructii sint deocamdata 2,7 candidati/loc (1.270 de inscrisi pe 465 de locuri). La Stiinta si Ingineria Materialelor s-au inscris 105 candidati pe 164 de locuri, concurenta ajungind abia la 0,6 candidati/loc.
2 candidati pe zi la Bioinginerie
La Universitatea de Medicina se inregistreaza cea mai mare criza de candidati din ultimii ani. La Facultatea de Bioinginerie medicala, de exemplu, in 11 zile de inscrieri si-au depus dosarele, in medie, 2 candidati pe zi, aici fiind acum 22 de admitanti pe 50 de locuri fara taxa. Cea mai mare bataie este pe cele 70 de locuri de la Facultatea de Farmacie, unde s-au inscris 188 de candidati, concurenta ajungind 2,6 candidati/loc. La Facultatea de Medicina, pina ieri s-au inscris 473 de candidati pe 320 de locuri, concurenta ajungind la 1,4 de candidati/loc. La Medicina Dentara sint aproape cadidatul si locul (116 inscrisi pe 90 de locuri).
Universitatea de Arte mizeaza pe admiterea de toamna
La Universitatea de Arte „G. Enescu”, inscrierile nu au adus prea multi candidati. La Teatrologie s-au inscris doar 3 candidati pe 7 locuri, la Pedagogie Muzicala 30 de candidati pe 50 de locuri, iar la Teatru 25 de candidati pe 14 locuri. „Cei mai multi studenti vin in sesiunea din septembrie pentru ca acum se mai inscriu si la alte facultati”, a spus prof.dr. Natalia Danaila, directorul Facultatii de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru.
La Arte Plastice s-au inscris 175 de candidati pe 150 de locuri la buget, concurenta fiind de 1,1 candidati/loc. La Facultatea de Interpretare Muzicala s-au inscris 70 de candidati pe 50 de locuri, concurenta ajungind la 1,4 candidati/loc. Astazi, la Arte incep probele practice.
Inscrieri la final
Inscrierile vor continua pina astazi la ora 19 la Universitatea „Al.I. Cuza”, pina pe 28 iulie, ora 15,00, la Universitatea de Stiinte Agricole, si pina pe 29 iulie la Universitatea Tehnica. La Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” inscrierile s-au prelungit pina astazi la ora 12, urmind ca miine de la ora 15 candidatii sa sustina testul grila. (F. STOIAN, L. BARBACARU)

Comentarii