Ziua Nationala a fost sarbatorita pe fuga

sâmbătă, 02 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Ziua Nationala a fost sarbatorita pe fuga

Iasul a sarbatorit fara fast Ziua Nationala. Singurul semn al sarbatorii de 1 Decembrie au fost steagurile tricolore instalate pe principalele artere ale orasului. Oamenii s-au bucurat de o zi libera, insa manifestarile publice care sa capteze atentia locuitorilor, cu exceptia ceremoniei oficiale, au lipsit cu desavirsire. Ca si in alti ani, 1 Decembrie a insemnat pentru ieseni mult mai putin decit Sarbatoarea Sfintei Parascheva.
In Piata Natiunii, la ora 9.00 a fost programat un ceremonial militar organizat de Corpul 10 Armata "Stefan cel Mare".
Dupa rostirea unui discurs de catre un ofiter al Armatei privind semnificatia zilei de 1 Decembrie, a urmat oficierea unui Te Deum si depunerile de coroane. De altfel, ziua Romaniei a strins laolalta toata sefimea unitatilor militare din Iasi. Ofiteri ai MAPN, SRI, MI s-au adunat ieri linga statuia din Piata Natiunii.
Nici o oficialitate prezenta la ceremonial nu a tinut vreun discurs. Reprezentantii institutiilor publice locale – Primarie, Consiliul Judetean, Prefectura, Armata, Politie, SRI – si ai unor mari intreprinderi au indeplinit ceremonialul depunerii coroanelor de flori la Statuia Unirii. Pe fiecare, a fost scrisa urmatoarea dedicatie: "Omagiu fauritorilor neamului romanesc". In ce priveste partidele politice, s-a remarcat absenta liderilor locali ai PD, motivatia fiind absenta din localitate a senatorului Dan Vasiliu si a deputatului Mihai Baciu. Cele mai numeroase delegatii au fost cele ale PRM si ApR.
Oficialitatile s-au amuzat de faptul ca, la inceputul discursului oficial a fost salutata prezenta lui Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean, desi la acea ora, acesta se afla la Bucuresti. "Capacul" sarbatorii din 1 Decembire a fost constituit de defilarea plutoanelor de militari ai Armatei, Jandarmilor si Pompierilor.
Dupa ceremonial, senatorul Ion Solcanu si noii deputati PDSR de Iasi au schimbat citeva impresii cu primarul Constantin Simirad despre noua conjunctura politica.
La plecare, un taximetrist cu un autoturism Tico s-a ciocnit cu o masina a Primariei. Partea din fata a taxiului a fost distrusa complet in coliziune. La fata locului a aparut imediat primarul Simirad, care l-a amenintat pe taximetrist ca va urmari personal desfasurarea anchetei. Politistul a intocmit proces-verbal de suspendare a permisului de conducere, deoarece taximetristul intrase in intersectie pe culoarea rosie a semaforului.
Intreaga manifestare n-a durat mai mult de trei sferturi de ora. In timpul defilarii soldatilor de la Corpul 10 Armata, in public nu s-au aflat mai mult de 50 de oameni, dintre care multi trecatori aflati intimplator la fata locului.
Oficialitatile s-au luat la misto la cocktail-ul din Sala Galbena
In schimb, la cocktail-ul organizat ulterior la Sala Galbena a Prefecturii aglomeratia a fost mai mare. Amfitrionii petrecerii de Ziua Nationala au fost cei de la Consiliul Judetean.
Invitati fara culoare politica, notabilitatile orasului, consilieri locali si judeteni au glumit unii pe seama altora plecind de la ultimele rezultate din alegeri. Vicepresedintele CJ, Gabriel Popescu, a tinut un toast ironic, spunind ca "numai domnul Nicolae Ivanciu (vicepresedinte CJ, membru PRM – n.r.) ne strica imaginea, noi toti ceilalti fiind din opozitie".
Presedintele CJ, Lucian Flaiser, nu a fost prezent la Ziua Nationala, in cursul zilei de ieri decolind peste Ocean in Statele Unite. La ultima sarbatoare petrecuta in functii publice au fost prezenti prefectul Florin Vitan si deputatul Traian Rinja. Printre invitati au aparut la un moment dat Mihail Vlasov, cu nelipsitele bijuterii masive, si un fost fruntas PDSR trecut la ApR, Vasile Burlui.
Gabriel Popescu a ciocnit un pahar de vin de consolare cu "domnul deputat Relu". Pina la urma, Fenechiu a ramas doar cu calitatea de consilier judetean, el pierzind la mustata intrarea in Parlament. La cocktail au fost prezenti si noii parlamentari PDSR, in schimb cei ai PRM au lipsit cu desavirsire. Primarul Constantin Simirad, prefectul Florin Vitan, viceprimarii Vasile Munteanu si Vasile Dumitriu s-au retras la un moment dat in cabinetul prefectului.
Seful IPJ, Mircea Artenie, a fost propus ad-hoc pentru functia de ministru de Interne, de catre deputatul Pavel Tarpescu si consilierul Victorel Lupu. Modest, colonelul Artenie a anuntat ca se va retrage din Politie la 1 octombrie anul viitor.
Cocktail-ul de la Sala Galbena a costat 5,3 milioane lei.
Vicepresedintele CJ Gabriel Popescu a explicat ca fiecare persoana are dreptul, conform legii, la o indemnizatie de 53.000 lei din fondurile statului pentru sarbatori nationale.
"Cele 5,3 milioane lei reprezinta masa pentru 100 de persoane", a explicat acesta ziaristilor, ca sa nu existe nici un dubiu. (Fanica DUMITRASCU, Dragos STINGU)
Iesenii au sarbatorit Unirea in fata televizorului
Ziua Nationala a Romaniei a fost intimpinata de ieseni cu apatie si indiferenta. La manifestarile omagiale, singurii care au luat parte au fost oficialitatile judetului si municipiului. Cetatenii obisnuiti au preferat sa profite de o zi libera inainte de week-end. Insa chiar si asa orasul a ramas pustiu pina si in centru. Cei citiva ieseni care s-au incumetat sa infrunte frigul de afara s-au refugiat in primul bar sau cinematograf intilnit in cale, fara a avea de gind sa asiste la manifestarile prilejuite de aniversarea Marii Uniri. "N-am de ce sa stau la defilare pe frigul asta. Ma duc sa-mi iau piine, poate gasesc ceva deschis. Am mai vazut sarbatori la viata mea, si inca mai frumoase decit ce e acum aici", ne-a spus Maria Tudorache, pensionara. Cei mai multi dintre ieseni au preferat sa ramina in casa si sa urmareasca programul TV. La ora la care fanfara intona imnul national, in Piata Natiunii nu putea fi vazuti decit soldati, oficiali si reprezentanti ai partidelor politice. Iesenii care, dintr-un motiv sau altul, nu au ramas acasa, treceau zgribuliti pe linga manifestarile in plina desfasurare, fara a intoarce capul. Doar defilarea garzii i-a oprit din drum pentru cinci minute pe vreo 20 de ieseni, in timp ce la ferestrele blocurilor din apropiere s-au itit capetele a doar trei curiosi. "M-a rugat asta micu’ sa ne oprim putin, sa vada si el soldatii. Altfel, mergeam mai departe", ne-a explicat Pavel Costuleanu motivul opririi sale.
Atmosfera de sarbatoare a fost absenta pe parcursul intregii zile. Daca in alti ani ziua de 1 Decembrie a fost amintita macar prin sutele de drapele din oras, ieri acestea nu au fost prezente decit la Primarie, Casa Patrata, Bulevardul Independentei si bulevardul Carol I. In tot restul orasului s-a remarcat ca este sarbatoare doar prin faptul ca institutiile publice au fost inchise. Apatia iesenilor i-a cuprins si pe reprezentantii lor. Intregul ceremonial a durat mai putin de o ora, iar oficialii Iasului nu au tinut sa marcheze Ziua Nationala nici macar prin discursuri sau declaratii de circumstanta. Sfirsitul Te-Deum-ului si al depunerii de coroane au fost intimpinate cu un oftat de usurare, iar dupa defilarea garzii de onoare, oficialitatile s-au grabit sa paraseasca piata. (A.Z.)

Comentarii