Iasul pus pe harta mafiei cerealelor (VIDEO)

vineri, 05 noiembrie 2010, 01:51
2 MIN
 Iasul pus pe harta mafiei cerealelor (VIDEO)

Trei ieseni au fost retinuti de prcurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in urma unei actiuni de amploare care s-a desfasurat miercuri in cinci judete.

Potrivit anchetatorilor, gruparea formata din cel putin zece persoane a reusit sa creeze un prejudiciu de ordinul milioanelor de lei din evaziuni fiscale prin comertul cu cereale. Ancheta a fost coordonata de DIICOT Neamt, iar potrivit procurorilor, gruparea era condusa de Gheorghe Solomon (43 de ani) din Arad, administrator al firmei "Solo Biadin" SRL.

Din reteaua destructurata la jumatatea acestei saptamini  si care avea ramificatii in judetele Neamt, Iasi, Arad, Vaslui si Botosani faceau parte si trei ieseni. DIICOT sustine ca Roxana Craciun (27 de ani) din Valea Seaca se afla chiar in structura de conducere a gruparii, fiind implicata direct in falsificarea documentelor contabile. Un alt iesean, Constantin Radu Craciun (23 de ani), avea rolul de a falsifica documentele de insotire a transporturilor de cereale care ajungeau in judetele Iasi, Bacau si Vaslui. Totodata, era si cel care platea cash furnizorii de cereale. Cei doi au fost retinuti de procurorii nemteni si prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva. Un alt treilea iesean, Paul Ciobanica (46 de ani), implicat si el in "afacere", a primit interdictie de a parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

"Invinuitii achizitionau cereale in special de la producatori primari, marfa fiind platita cash, fiind utilizate borderouri de achizitie falsificate. Folosirea borderourilor de achizitie false permitea acestora sa ofere producatorilor un pret mai mare pentru cereale, intrucit pentru aceste tranzactii nu se percepe TVA, cu consecinta afectarii mediului concurential si totodata sa ridice din banca sume mari in numerar. Intocmeau documente fictive de insotire a marfii sau foloseau documente reale, care insa erau anulate in momentul in care marfa ajungea la destinatie", se mentioneaza intr-un comunicat DIICOT.

Odata cumparate, cerealele erau livrate catre centrele mari de achizitie, iar banii erau directionati in conturile mai multor societati care erau folosite de membrii gruparii. "Societatile comerciale erau folosite doar o perioada limitata de timp, acumulind mari datorii catre bugetul de stat, constind in TVA si impozit pe profit datorat si apoi activitatea comerciala inceta. In urma controlului efectuat la o singura societate comerciala implicata au fost identificate o parte dintre documentele contabile referitoare la achizitiile si comertul cu cereale, fiind calculat un prejudiciu partial in suma de 1,6 milioane lei", au mai precizat procurorii DIICOT.

Comentarii