Inalta Curte: primarul Iasului nu a colaborat cu Securitatea

luni, 28 noiembrie 2011, 23:17
3 MIN
 Inalta Curte: primarul Iasului nu a colaborat cu Securitatea

Primarul Iasului nu a facut politie politica – aceasta este concluzia trasa de magistratii din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. "Instanta a respins recursurile formulate in acest caz, ca fiind nefondate", a declarat ieri Sebastian Bodeanu, reprezentant al Biroului de Relatii cu Mass-Media, din cadrul instantei.

Astfel, judecatorii au mentinut solutia data de colegii lor, de la Curtea de Apel Bucuresti. In urma cu aproape un an, si aceasta instanta respinsese contestatia. Initial, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a dat o solutie pozitiva pentru primarul Gheorghe Nichita, sustinind ca acesta nu a colaborat cu fosta Securitate. Ulterior, o femeie pe nume Roxana Cristiana Plohotniuc, a atacat decizia CNSAS in instanta. Reclamanta este o romanca stabilita in Statele Unite ale Americii, care a contestat hotarirea reprezentantilor CNSAS de a sustine ca, desi Gheorghe Nichita a avut angajament semnat cu fosta Securitate si a avut numele conspirativ de "Mihai", acesta nu a facut politie politica. CNSAS a decis ca primarului Iasului nu i se poate atribui calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii.

Conform CNSAS, legatura lui Nichita cu structurile vechii Securitati a inceput cind actualul edil era in clasa a XII-a. Atunci, acesta a depus un dosar pentru a deveni ofiter de Securitate, insa dosarul i-a fost respins. Gheorghe Nichita a declarat in urma cu aproape doi ani ca acesta a fost motivul pentru care nu i s-a parut ciudat ca, in anul al doilea de facultate, in 1978, a fost abordat de ofiteri de Securitate care i-au promis ca, dupa ce isi va finaliza studiile, ar putea ajunge ofiter in cadrul structurii respective. Potrivit adeverintei emise de CNSAS, Gheorghe Nichita a semnat in 1978 si un angajament, el fiind recrutat pentru "supravegherea informativa a studentilor romani din anul II de la Facultatea de Hidrotehnica". Totusi, primarul a mentionat ca nu stie sa fi semnat vreun angajament si ca, in clipa in care i s-au oferit bani pentru a furniza informatii, a refuzat sa faca acest lucru.

Conform CNSAS, Nichita a fost abandonat din reteaua informativa la inceputul anului 1983, pentru ca ar fi furnizat putine note informative si ar fi refuzat sa mai colaboreze. "Am cistigat la Inalta Curte si ma bucur foarte mult din doua motive. O data ca se demonstreaza ca nu am fost colaborator al Securitatii. Apoi, se arata ca nu cedez la presiuni. Am fost supus unor campanii de denigrari, dar nu am cedat. Avocata Varvara Bizim reprezinta persoane care au sau au avut dosare de revendicare a unor imobile la Primarie. Comisia a respins cererile lor. Toate procesele au fost pierdute in aceste cazuri. Acum, avocata a reprezentat persoana din Statele Unite care are pretentii similare. Verdictul CNSAS a fost contestat si de alte persoane din Iasi, cu care am fost in conflict de-a lungul timpului, care au incercat sa foloseasca acest prilej pentru a-mi face imagine negativa. Am cistigat toate procesele. Aceasta sentinta este definitiva si irevocabila. La un moment dat am reusit sa gasesc un coleg de facultate care a venit la proces si a spus ca nu am facut nimic", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii