Marturisirea „Rebecai”

Subtitlu

luni, 10 noiembrie 2008, 22:47
4 MIN
 Marturisirea „Rebecai”

"Am fost constrins sa semnez acele hirtii. Informarile nu imi apartineau. Eu doar le semnam", a replicat ieri, pentru "Ziarul de Iasi", procurorul Bors. Potrivit presei centrale, CNSAS a deschis o actiune la Tribunalul Bucuresti prin care cere magistratilor sa constate ca magistratul a fost "colaborator al Securitatii".

 

Potrivit presei centrale, CNSAS a descoperit ca Mircea Bors, procuror la Parchetul Curtii de Apel Iasi, a fost colaborator al fostei Securitati. Angajamentul a fost semnat la jumatatea lunii iulie 1985, procurorul iesean preluind numele conspirativ "Rebeca". "A fost folosit in calitate de colaborator timp de patru ani (1985-1989), incetarea colaborarii fiind determinata de intrarea celui in cauza «in rindul membrilor de partid»", se arata in actiunea CNSAS de la Tribunalul Bucuresti, citata de presa centrala.

Procurorul, atunci invatator, si-ar fi turnat fostii vecini si colegi din comuna Laza (judetul Vaslui), care lucrau la CAP, dar si pe cei care lucrau la scoala din localitate. CNSAS a depus la Tribunal documentele care fac referire despre activitatea procurorului iesean, procesul urmind sa inceapa la sfirsitul acestei luni.

De partea cealalta, Mircea Bors sustine ca a fost constrins sa semneze notele informative date catre Securitate. "In 1985, o persoana foarte apropiata mie a avut probleme cu Militia. Eu stiam ca este nevinovat, dar cei de la Militie il hartuiau si il bateau ca sa recunoasca fapta. Ca sa il lase in pace, mi-au cerut sa semnez note informative pe care le dadea altcineva. Acesta era membru de partid si nu voia sa semneze el. Practic, am fost constrins sa semnez acele hirtii", spune procurorul. El sustine ca are pe constiinta doar doua informari pe care le-a semnat.

"Una era despre taranii de la CAP care erau nemultumiti de banii pe care ii primeau si conditiile de trai. O a doua era legata de scoala la care eram invatator. Pe unii dintre cei care apareau in nota informativa nici nu ii cunosteam. Informarile nu imi apartineau. Eu doar le semnam", a mai completat Bors.

Procurorul iesean sustine ca, dupa ce a intrat la facultate, a devenit membru de partid, nemafiind astfel obligat sa semneze note informative. Mai tirziu, cind am intrat la facultate, mi-am dat seama ca pot scapa de Militie si de semnarea notelor informative. M-am facut membru de partid si nu mai eram obligat sa dau informatii. M-au mai cautat si au mai trimis dupa mine, dar nu am mai semnat nimic", sustine el.

A declarat ca nu a facut politie politica

In urma cu trei ani, magistratii ieseni au fost nevoiti sa dea declaratii pe propria raspundere in care sa specifice daca au colaborat cu Securitatea sau au facut politie politica. Procurorul Mircea Bors a dat si el o astfel de declaratie.

"Cind a trebuit sa dau acea declaratie, am stat pe ginduri. Daca as fi spus ca am dat note informative, ar fi insemnat ca recunosc ca am facut politie politica si ca a fost un act voit. Daca, in schimb, as fi spus ca nu am colaborat, ar fi insemnat sa fac un fals in declaratii. Am stat zile intregi si m-am gindit. Pina la urma, am negat ca as fi dat note informative", a marturisit procurorul Bors. El a fost ieri la serviciu ca intr-o zi normala de lucru. Nici un coleg insa nu l-a vizitat, nu a trecut pe la el sa-l intrebe macar daca e adevarat. "Probabil le e jena… eu stiu?", s-a intrebat magistratul.

"Rebeca" spune ca a primit deja citatie de la Tribunalul Bucuresti si se intreaba cum vor gindi judecatorii acest caz. "Practic, eu nu am fost colaborator in sensul aratat de CNSAS. Eu am fost constrins sa semnez acele note. Oare cum vor judeca cazul?", a mai spus procurorul, vizibil afectat.

Seful sau: "Este o problema personala"

Superiorii procurorului spun ca, pina la un verdict final al instantelor, activitatea acestuia in cadrul Parchetului nu va fi afectata.

"Domnul procuror Bors isi desfasoara activitatea la Parchetul Curtii de Apel si pe mine ma intereseaza activitatea profesionala a Domniei sale in prezent. Trecutul este o problema personala a domnului procuror Bors si a institutiilor care au competenta sa dea asemenea verdicte. Mai multe nu am ce sa comentez", a precizat Iulian Ispir, procuror general al Parchetului Curtii de Apel. Alti colegi si-au aratat insa sprijinul fata de colegul lor.

"Acest lucru nu schimba cu nimic parerea mea despre procurorul Mircea Bors. Este un foarte bun profesionist si am acelasi respect pentru el. Practic, de la el am invatat meserie, pentru ca am fost stagiara dumnealui", a spus Cornelia Prisecaru, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi.

Alti doi magistrati acuzati

Mircea Bors a fost, intre anii 1999 si 2005, director al Penitenciarului Iasi. El este al treilea magistrat iesean acuzat de colaborare. In august, la Tribunalul Bucuresti a fost inaintata o actiune in care se cerea constatarea faptului ca judecatorul iesean Petru Ciubotaru a facut politie politica.

Un alt judecator iesean despre care CNSAS a spus ca a facut politie politica este Dan Tabaltoc. Acestuia nu i-a fost insa afectata cariera.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii