Medicii ieseni, speriati de-a binelea de numarul cancerelor la tineri

marți, 27 noiembrie 2007, 00:05
3 MIN
 Medicii ieseni, speriati de-a binelea de numarul cancerelor la tineri

Cresterea numarului de persoane sub 40 de ani diagnosticate cu cancer ii ingrijoreaza tot mai mult pe medici. Desi nu au statistici care sa le certifice temerile, medicii ieseni spun ca nu se insala asupra acestei situatii.

"Daca inainte astfel de cazuri erau foarte rare, acum avem un pacient tinar bolnav de cancer o data la una-doua saptamini. Din pacate, nu putem determina cauzele aparitiei acestei afectiuni la persoane atit de tinere. Exista doar anumiti factori de risc de care oamenii trebuie sa tina cont", a declarat prof.dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii de Chirurgie I a Spitalului "Sf. Spiridon".

Printre cele mai intilnite tipuri de cancer la persoane tinere se numara cel de colon. "La cancerul de colon a crescut incidenta in ultimii ani de aproape cinci ori", a afirmat prof.dr. Anca Trifan, managerul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie.

Stres si stil dezordonat de viata

Medicii spun ca predispozitia genetica este principalul factor de risc in orice tip de cancer. Daca un pacient a avut persoane in familie care au suferit de cancer, atunci riscul de a dezvolta aceasta boala este mai mare. De asemenea, stresul, viata dezordonata si alimentatia nesanatoasa pot reprezenta cauze ale aparitiei cancerului, pentru ca diminueaza imunitatea organismului.

"Cancerul nu mai respecta o anumita virsta si nici un statut social. Oricine poate dezvolta acum aceasta afectiune. Nu stiu daca este o crestere reala sau doar s-au schimbat in bine modalitatile de diagnostic, insa a crescut ingrijorator incidenta cancerului la persoane tinere", a precizat si prof.dr. Carol Stanciu, de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie.

In functie de localizarea tumorii, exista factori care grabesc foarte mult evolutia bolii. "Aproximativ 70% din cele aproximativ 300 de cazuri de cancer pe care le tratam anual se refera la cavitatea bucala. Tutunul, alcoolul, igiena orala defectuoasa si predispozitia genetica reprezinta factori care duc la aparitia cancerului la persoanele tinere. Toate acestea se datoreaza in mare parte lipsei de educatie medicala a populatiei. Oamenii nu stiu sa aiba grija de ei si ajung la medic cind deja este prea tirziu", a adaugat prof.dr. Carmen Vicol, sefa Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala de la Spitalul "Sf. Spiridon".

"Cind esti tinar, nu te astepti la asa ceva, deci nu cauti boala. Cind apar simptomele, este uneori tirziu. Din nefericire, tumorile canceroase au o evolutie mult mai rapida cind este vorba de un pacient tinar", a adaugat si prof.dr. Tarcoveanu. "De multe ori imi spun pacientii ca nu i-a durut nimic si ca din acest motiv nu au venit la medic. Problema e ca, atunci cind apare durerea, inseamna ca boala a atins anumiti nervi si stadiul este avansat", a mai spus prof.dr. Vicol. Chiar daca, inca, cei mai multi bolnavi de cancer sint trecuti de 50 de ani, medicii sint ingrijorati ca, din cauza stilului dezordonat de viata la populatia tinara, raportul s-ar putea schimba.

Esti salvat daca surpavietuiesti cinci ani

"Oamenii trebuie sa tina cont de orice semnal de alarma, iar examenele clinice ar trebui facute la primul semn de boala. Doar asa se pot evita interventiile chirurgicale sau chimioterapia", avertizeaza prof.dr. Tarcoveanu.

Situatia este cu atit mai grava cu cit frecventa recidivelor in primii doi ani de la interventia chirurgicala este de aproximativ 90%. "Doar daca pacientul supravietuieste cinci ani dupa operatie fara ca boala sa recidiveze este considerat vindecat. Insa astfel de cazuri sint foarte putine", a afirmat prof.dr. Vicol, referindu-se la cazurile de la clinica pe care o conduce.

Medicii cred totusi ca extinderea numarului de cazuri de cancer la persoane tinere se datoreaza si modernizarii mijloacelor de diagnostic si unei anume constientizari a populatiei asupra acestor riscuri. "In urma cu 15 ani, cazurile de acest fel erau foarte rare. De atunci insa s-a dezvoltat si medicina, iar metodele de diagnostic sint mult mai eficiente", a precizat. prof.dr. Stanciu.

Comentarii