Municipalitatea renunta la CET

joi, 10 mai 2007, 00:40
3 MIN
 Municipalitatea renunta la CET

Municipalitatea vrea sa scape de gaura neagra de la CET. Singura solutie avansata de primarul Gheorghe Nichita ieri a fost atragerea capitalului privat la societatea ieseana. Decizia a fost aprobata si la nivelul conducerii CET. Pina la sfirsitul anului, o firma specializata va oferi cele mai bune solutii pentru privatizarea CET. Edilul a anuntat ca a primit deja propuneri in acest sens de la sefii "E.ON Moldova". "A venit o delegatie condusa de directorul E.ON Moldova, Günther Schubert. Am discutat timp de 40 de minute mai multe chestiuni legate de activitatea E.ON. Schubert a inaintat o scrisoare de intentie pentru o cooperare in domeniul cogenerarii, adica cu societatea CET", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

CET va fi concesionata

Reprezentantii E.ON si-au manifestat intentia de a prelua CET-ul inca de anul trecut. Acum insa, interesul societatii germane pare a fi mult mai serios. "Au venit si cu un specialist, un polonez. Trebuie sa atragem capital privat la CET. Nu putem acoperi noi necesarul de investitii al societatii. Trebuie sa gasim parteneri privati in domeniu", a explicat Nichita. Primul pas in vederea privatizarii CET a fost facut la sfirsitul saptaminii trecute. Atunci, membrii Consiliului de Administratie si cei din Adunarea Generala a Actionarilor au hotarit sa angajeze o firma de consultanta. Firma ar trebui sa analizeze toate investitiile in derulare, dar si cele necesare pentru redresarea CET. "Firma va prezenta si cele mai bune solutii pentru realizarea investitiilor. Variantele vor fi prezentate consilierilor locali. Ei vor decide. Am stabilit si un grafic. Pina la sfirsitul lui 2007 trebuie sa avem studiul", a completat Nichita. El a mai spus ca intentioneaza sa propuna ca un investitor privat sa concesioneze toata activitatea CET, de la achizitionarea combustibilului necesar functionarii si pina la incasarea facturilor de la populatie. "Cred ca aceasta varianta ar fi cea mai buna. Ei vor trebui sa produca energie termica la un pret acceptabil pentru populatie. Vor trebui sa ia masuri pentru a nu pierde clientii. Si introducerea unui management privat la un serviciu public cred ca ar fi benefica. Orice decizie se va lua, partenerul privat va fi stabilit printr-o licitatie internationala", a adaugat Nichita. In cazul in care graficul stabilit va fi respectat, licitatia pentru concesionarea CET va fi organizata anul viitor.

120 milioane euro necesari la CET

Sefii Primariei sustin ca societatea are nevoie de investitii evaluate la peste 120 milioane euro pentru a putea deveni rentabila. Un cuvint greu de spus la intentiile Primariei il va avea BERD. CET are in derulare investitii de 20 milioane euro luati de la BERD. Prin contractul de imprumut, garantat de Consiliul Local, orice actiune de acest fel trebuie sa fie avizata de banca europeana. Decizia Primariei poate fi explicata si prin criza prin care trece societatea ieseana in ultima perioada. Astfel, in doar doi ani furnizorul de agent termic a inregistrat pierderi de aproximativ 60 milioane lei. Unitatea are in prezent si datorii catre terti si furnizori de inca 60 milioane lei. Una din variantele de rezolvare a crizei, dezbatute si de forurile de conducere ale CET, ar fi aportul de capital privat. Astfel, o societate ar face investitii pentru modernizarea echipamentelor de la CET, valoarea acestora urmind a transforma firme in actionar. "Lucrarile de modernizare pot varia intre un an si jumatate si trei ani. Oricum, in trei ani de zile, CET ar trebui sa aiba o alta fata", a declarat Dorin Ivana, directorul CET.

Comentarii