MURIM CU ZILE: DSP Iasi nu mai are nici un tomograf in functiune

marți, 06 iunie 2006, 22:32
4 MIN
 MURIM CU ZILE: DSP Iasi nu mai are nici un tomograf in functiune

Disperare urmata de resemnare. Asa ajunge in cele din urma bolnavul care are nevoie de un computer tomograf (CT). „Zilele trecute mi-a venit in garda un pacient din Suceava, victima a unui accident rutier. Era in coma de gradul II si fusese adus cu Ambulanta aproape de miezul noptii. Alaturi de el se afla sotia. I-am spus ca nu am la dispozitie aparatul necesar investigatiei dinaintea operatiei si ca va trebui sa isi asume riscul pentru interventia chirurgicala. Femeia m-a privit citeva secunde, dupa care mi-a zis: «Semnez, dar daca se intimpla sa moara, dau pe toata lumea in judecata. Incep cu dumneavoastra, dupa care conducerea spitalului si chiar cea a Ministerului Sanatatii». Ce poti sa ii spui in astfel de situatii? Ca nu are dreptul? Ca ar trebui sa inteleaga ca in 2006 in spital nu functioneaza computer-tomograful?”, s-a intrebat un neurochirurg nevoit sa faca fata revoltei rudelor celor bolnavi.
„Se fac acte de eroism”
Cele patru CT-uri din Iasi au „murit” la CFR, Spitalul „Sf. Spiridon”, Spitalul Militar si Neurochirurgie. In aceste conditii, cei care vor o tomografie trebuie sa plateasca un milion de lei la un laborator privat din Tatarasi. Aparatul care si-a dat duhul ultimul a fost cel de la Neurochirurgie, unde solicitarea era maxima atita vreme cit aici este nevoie de investigatii ample inainte de inceperea operatiei pe creier sau coloana. „Se pare ca este vorba despre hard-ul aparatului, piesa care costa in jur de 30.000 de euro, bani pe care va trebui sa ii suportam din bugetul spitalului. Vina o atribui in mare parte firmei de service, „Philips Medical Sistem”, care a dat dovada de incompetenta”, a specificat dr. Dana Turliuc, director al Spitalului de Neurochirurgie. CT-ul de la Neurochirurgie a mai fost reparat anul acesta o data. In lipsa acestuia, in disperare de cauza, pe timp de noapte, neurochirurgii se vad nevoiti a recurge la tehnici medicale folosite cu multi ani inainte de revolutie pentru a da un diagnostic in baza caruia sa administreze un tratament. Este vorba despre angiografia carotidiana, cind pacientul va trebui sa suporte introducerea in git a unui ac de dimensiuni mari cu o substanta de contrast pentru realizarea unei radiografii. De asemenea, in situatii extreme, medicii identifica pe baza tabloului clinic al pacientului cam pe unde ar fi situata leziunea, dupa care taie calota craniana si utilizeaza ecograful in vederea stabilirii unui diagnostic. „Se fac acte de eroism. Dar, atunci cind ai de-a face cu o urgenta medicala, nu ai alta solutie. Am avut noroc ca de cind s-a stricat CT-ul nu au fost decit citeva urgente pe timp de noapte”, a recunoscut dr. Turliuc.
CT-ul de la „Spiridon” este piesa de muzeu
La Spitalul „Sf. Spiridon”, computer-tomograful este ca si mort. Este utilizat doar in cazuri de extrema urgenta, deoarece imaginile nu sint clare. „Aparatul poate muri in orice clipa. Este achizitionat in urma cu 15 ani, fiind cel mai vechi aparat din tara. Astfel, daca se strica orice alta piesa in afara de tub, trebuie sa astept pina ce firma de service imi gaseste piesa in cauza prin alte tari. Asta deoarece sint piese atit de vechi, incit nici nu se mai fabrica. Spre exemplu, anul trecut mi s-a stricat un generator electric si am asteptat doua luni jumatate pina ce s-a gasit o piesa asemanatoare in Turcia”, a recunoscut dr. Dragos Negru, director medical in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”. La acest aparat pot face tomografii doar pacientii internati in spital. „Spre exemplu, ieri au fost facute in jur de 18 tomografii. Ne limitam la strictul necesar. Nu vreau sa ajung in situatia de a trimite pacientii spre laboratoare private. Este incredibil ca in Iasi, care este cel de-al doilea centru universitar, cu specialisti a caror diplome ar umple citiva pereti, nu exista un computer-tomograf modern pe care sa putem conta”, a mai adaugat dr. Negru.
Doua miliarde de lei pentru un simplu tub
Computer-tomograful de la Spitalul Militar nu functioneaza de la sfirsitul anului trecut. „Are tubul stricat. Timp de doi ani, aparatul nostru a deservit toata urbea, nu numai pe cei care se interneaza in mod obisnuit la noi in spital. Pentru repararea tubului avem nevoie de 2 miliarde de lei, bani pe care speram sa ii obtinem pina la sfirsitul anului”, a spus dr. Viorel Armasu, director al Spitalului Militar. Nici in Spitalul CFR situatia nu este mai fericita, computer-tomograful fiind stricat de aproape o luna. „Potrivit firmei de service, se pare ca tot tubul ar fi stricat, piesa care costa in jur de 100.000 de euro. Speram ca in cel mult o luna sa facem rost de bani pentru a-l pune in functiune”, a specificat dr. Ioan Cijevschi, directorul Spitalului CFR. Acesta recunoaste ca, datorita profilului spitalului, nu ajung aici prea des urgentele medicale.
Promisiunile sint cel mai usor de facut
Intr-o atare situatie disperata, seful Directiei de Sanatate Publica Iasi, dr. Mihnea Hurmuzache, vine cu promisiuni pe care toti asteapta sa le vada parafate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. „Am discutat recent situatia computer-tomografelor din oras. Avem promisiuni din partea unui parlamentar ca pina in toamna, cel tirziu, un astfel de aparat va ajunge in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”. Am facut chiar de la inceputul anului solicitare scrisa catre Ministerul Sanatatii, in care precizam cit de vital este un computer-tomograf pentru
aceasta zona. Chiar acum reprezentantii ministerului se ocupa de organizarea unei licitatii in urma careia vor fi achizitionate 10-15 asemenea aparate. Cu ajutor politic, unul sigur va ajunge la Iasi. Apoi luam serios in calcul varianta privata, adica alte laboratoare in sistem privat dotate cu CT-uri care vor functiona in Iasi”, a promis dr. Mihnea Hurmuzache.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii