Nesimtirea galbena

Subtitlu

marți, 01 iulie 2008, 21:59
6 MIN
 Nesimtirea galbena

Un raid al reporterilor nostri prin oras a relevat ca, practic, unii taximetristi par a nu respecta nici o regula. Am remarcat si taximetristi care se comporta regulamentar. Din pacate, impresia generala este data de ceilalti colegi. "Ce sa facem, daca clientul se grabeste?", se scuza unii. "Ce, numai noi incalcam regulile?", spune altul. Autoritatile au schimbat la inceputul anului regulile de autorizare. Comportamentul in trafic sau cazierul rutier nu au fost considerate criterii pentru punctaj. 

 

Zilnic ne enervam in trafic din cauza altor soferi care nu respecta regulile de circulatie. De multe ori cind mergem regulamentar, altii ne taie calea fara sa ne dea prioritate. Cind o banda este aglomerata, iar cealalta este libera, nu o putem folosi pentru ca in fata se afla o masina care stationeaza neregulamentar. In mijlocul strazii, pe liniile de tramvai, peste linia continua si incurcind circulatia, unii intorc masinile fara nici o jena si fara sa se sinchiseasca de claxoanele celorlalti.

Multi dintre soferi procedeaza astfel si incalca toate regulile de circulatie, sfidindu-i pe cei care circula regulamentar. Dintre acestia, majoritatea face parte din breasla taximetristilor. In goana dupa bani, dar uneori si ca urmare a lipsei de educatie si de bun-simt a unora, cei mai multi taximetristi nu au nici un pic de respect fata de ceilalti participanti la trafic care respecta regulile.

Reporterii „Ziarului de Iasi" au colindat orasul in mai multe zile, surprinzind numerosi taximetristi incalcind cele mai elementare reguli de circulatie. Soferii taxiurilor spun ca sint nevoiti sa faca aceste mici ilegalitati ca sa isi transporte clientii cit mai repede la destinatie. „Ne descurcam si noi cum putem prin nebunia care este in trafic. Daca un client nu s-ar grabi sa ajunga intr-un anume loc, ar merge cu RATP-ul, nu?", argumenteaza unul dintre taximetristi. Practic, zilnic putem vedea ca in Iasi nesimtirea din trafic are culoarea galbena.

"Stam si noi unde avem loc"

"Ziarul de Iasi" a urmarit comportamentul in trafic al taximetristilor in citeva dintre cele mai aglomerate zone ale orasului. Una dintre acestea este in apropiere de Moldova Mall. Desi exista statie pentru taxiuri cu locuri special amenajate, masinile se intind pe o coloana de citeva zeci de metri, pina aproape de semaforul din apropierea santierului de pe Anastasie Panu, acestea ocupind practic benzile de circulatie, lasind libera doar linia de tramvai, dar si statia pentru mijloacele de transport in comun. „Stam si noi unde avem loc. Pe ceilalti nu ii vedeti ca parcheaza linga semnul de «interzis»?", spune Daniel Hutian, unul dintre taximetristii stationati „in coloana" pe Anastasie Panu.

Cea mai incalcata regula de catre taximetristi este oprirea neregulamentara, pentru a lasa sau a lua clienti. „Pai, daca aici are clientul treaba, eu unde sa il duc ? Daca il duc mai departe unde sa pot opri regulamentar, face scandal ca l-am dus mai departe ca sa ii iau bani mai multi", se justifica un alt taximetrist oprit chiar pe trecerea de pietoni din fata Moldova Mall. La citeva minute, alte doua taxiuri venite dinspre strada Palat vireaza stinga catre parcarea din spatele Mall-ului si opresc in mijlocul strazii pentru ca pasagerii din masina sa coboare, fara sa se sinchiseasca de claxoanele soferilor blocati in intersectie in spatele lor.

In intersectia de la Hotelul Europa, cele mai multe taxiuri care incalca regulile de circulatie forteaza semaforul catre Bucsinescu sau, cind se asaza la semafor, se incadreaza direct pe liniile de tramvai. „Nu incomodez pe nimeni daca stau aici. Cind se face verde plec si intru in partea cealalta direct pe linia de tramvai. Pe cine incurc daca stau aici?", spune nedumerit Florin Tudoras, un alt taximetrist. „Eu nu incalc regulile, dar pe cele pe care vreau sa le incalc, o fac in asa fel incit sa nu ii incomodez pe ceilalti soferi din trafic", explica un alt taximetrist.

In Copou, majoritatea taxiurilor surprinse incalcind regulile de circulatie fie stationau neregulamentar in zona Universitatii, fie intorceau peste liniile de tramvai pentru a merge la preluarea comenzilor sau sa duca un client. „Va luati de noi, dar de ce nu va uitati si la ceilalti care opresc in locurile noastre din statii ? Sau la incepatori care blocheaza traficul in intersectii. Pai trebuie sa ii ocolesc cumva, nu? Sau cei de la RATP: le-au facut banda speciala si ei nu o folosesc, trebuie sa ii ferim noi in trafic", se rasteste nervos unul dintre taximetristii parcati neregulamentar pe bulevardul Carol.

Peste 250 de amenzi lunar pentru taximetristi

Potrivit datelor din evidentele Politiei, pina in luna mai echipajele de la Rutiera au dat peste 1.300 de amenzi taximetristilor. Aceasta inseamna, practic, un numar de 260 de amenzi lunar, in medie. Sau, mai exact, o medie zilnica de aproape 9 amenzi pe care le primesc exclusiv taximetristii. "Cei mai multi, in procent de peste 40 la suta, au fost sanctionati pentru opriri neregulamentare pentru a lua sau a lasa un client", a explicat inspectorul principal Cristian Mindru, seful Biroului Siguranta Circulatiei pentru Mediul Urban (BSCMU) din Politia Rutiera.

Potrivit agentilor de la Rutiera,  cele peste 20 de permise retinute de la taximetristi au fost ridicate pentru neacordare de prioritate, depasiri neregulamentare, circulatie pe contrasens sau trecere pe rosu la semafor. „De asemenea, au fost retrase peste 40 de autorizatii taxi, motivele fiind lipsa atestatului profesional, inspectiei tehnice periodice, lipsa asigurarii obligatorii de raspundere civila, neafisarea preturilor sau lipsa ecusoanelor. In ce priveste consumul de alcool, nu au fost in numar semnificativ, dar au fost depistati si sub influenta bauturilor interzise la volan", a mai spus seful BSCMU.

De altfel, potrivit statisticilor realizate de Fisc in ultimii ani referitoare la amenzile nerecuperate, cele mai multe sanctiuni a fost aplicate taximetristilor.

"Reclamati si sint dati afara"

Patronii firmelor de taximetrie spun ca, in cazul in care soferii lor primesc reclamatii in ce priveste comportamentul in trafic, acestia pot ramine fara serviciu. „Eu ii dau afara. Am avut cazuri, mai am si voi mai avea. Asa este in taximetrie. Sint clauze prevazute in contractul pe care il semneaza", spune ferm Catalin Toderascu, patronul firmei „Lux Taxi".

"De regula ii dam afara. Am avut si in acest an citeva cazuri. Au semnat pe fisa postului cum trebuie sa se comporte cu clientii si in trafic. Noi lucram cu multi colaboratori si este mult mai usor sa incheiem colaborarea in cazul unor astfel de reclamatii", a spus si Paul Tirnovanu, administratorul societatii "Taxi For You".

Pe de alta parte, Politia Rutiera recunoaste ca are o problema cu taximetristii. „Reprezinta o categorie aparte de participanti la trafic, pe care o monitorizam mai atent. Asta si din prisma faptului ca desfasoara un serviciu public de transport persoane", spune comisarul Petru Frunza, seful Serviciului Politie Rutiera Iasi.

La Primarie, comportamentul in trafic nu este criteriu la autorizare

Nici noua lege a taximetriei, modificata anul trecut, nici alte reglementari ale Primariei nu prevad ca, la acordarea atestatelor profesionale, sa se tina cont de un „cazier rutier" al solicitantilor. Astfel, prevederile transpuse si in regulamentul aprobat de autoritatile locale fac referire doar la cazierul de conduita profesionala a taximetristului. Altfel spus, acesta va contine doar abateri de la o relatie normala intre conducatorul auto si client, nefiind incluse si sanctiunile primite in trafic.

 Legea prevede ca in aceasta fisa de conduita sa fie mentionate doar abaterile grave, care sint considerate nefolosirea aparatului de taxat, refuzul eliberarii unui bon fiscal, implicarea in actiuni cu caracter infractional sau antisocial sau modificarea aparatului de taxat pentru a creste suma care trebuie incasata de la client.

In cazierul de conduita se vor mentiona si cazurile in care taximetristul refuza nejustificat efectuarea unei curse sau utilizeaza un alt aparat de taxat decit cel fiscalizat. Sesizarile la adresa comportamentului taximetristilor necivilizati se pot face si la Centrul de Informatii pentru Cetateni (CIC), aflat in curtea din spatele Primariei, sau la telefoanele 984 si 0800/80.10.08.

Comentarii