Noroiul de pe strazi este monitorizat

Subtitlu

miercuri, 04 februarie 2009, 00:37
2 MIN
 Noroiul de pe strazi este monitorizat

Iesenii mai au de tras de pe urma santierelor demarate de municipalitate. Noroaiele si mizeria din jurul fiecarei lucrari de pe domeniul public vor ajunge in continuare in casele oamenilor. In timp ce iesenii reclama din ce in ce mai des mizeria din oras, CET ramine fara finantare, iar Primaria trece la monitorizarea santierelor.

Termocentrala a devenit in aceasta perioada unul dintre cei mai mari "producatori" de noroi. Santierele de inlocuire a retelelor de termoficare au inceput la sfirsitul toamnei si au fost lasate neterminate pe timpul iernii. Firmele ar mai lucra, dar nu au primit bani de la CET din luna octombrie. BERD a blocat fondurile. "Situatia nu depinde de noi, ci de Ministerul Finantelor. Vom incerca sa deblocam situatia saptamina viitoare. Firmele mai lucreaza acum, dar nu vor mai lucra deloc. Au facturi totale de doua milioane euro, lucrari efectuate si neplatite. Din octombrie nu au mai vazut nici un ban. Nu vreau sa apar firmele constructoare, dar situatia lor este foarte grea, ajung in faliment. Daca nu erau probleme cu finantarea, cred ca lucrarile se terminau la timp, la 31 decembrie", a declarat Didi Melinte, directorul CET.

Astfel, oficialii bancii europene au solicitat prioritate la executarea conturilor CET. Acum, prioritate are Ministerul Finantelor pentru o serie de imprumuturi garantate in urma cu mai multi ani. Ministerul nu a fost dispus sa renunte la acest drept in favoarea BERD si s-a ajuns la acest blocaj. Discutiile privind aceasta problema vor fi reluate la inceputul saptaminii viitoare. Termocentrala are deschise santiere in mai multe zone ale orasului precum Galata, Pacurari, Centru, Mircea cel Batrin sau Alexandru cel Bun.

Sefii CET sustin ca din totalul de 20 de milioane euro imprumutati de la BERD s-au cheltuit pina acum in jur de 15 milioane euro.
In paralel, 28 de angajati din Primarie au primit sarcina de serviciu sa urmareasca toate santierele din oras. "S-au trasat 14 sectoare, iar inspectorii sint pe teren. Vor verifica toate santierele de la Palas si pina la cel de la Hala Centrala. Masinile de la aceste santiere trebuie sa fie spalate, sa nu care noroi in oras", a explicat primarul Gheorghe Nichita.

O alta masura anuntata ieri de edil vizeaza mijloacele de transport ale regiei de transport. "Am dispus celor de la RATP sa spele mai des autobuzele, sa puna in functiune acea statie de spalare", a completat Nichita.

Sefii municipalitatii intentioneaza sa demareze si o campanie de curatare a terenurilor proprietate privata. Intr-o prima faza, vor fi identificate locurile neingrijite din municipiu, iar proprietarii vor fi somati sa faca curat. "Daca nu se vor conforma, vor primi amenda. Daca nici asa nu vor face curat, cautam solutii legale pentru a intra noi sa le facem curat si apoi sa le trimitem nota de plata. Se pare ca, fara o actiune hotarita, nimeni nu face nimic", a precizat Nichita.

Comentarii