O epidemie grava se extinde in universitati

luni, 19 mai 2008, 20:48
5 MIN
 O epidemie grava se extinde in universitati

Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) a facut public un raport alarmant. Plagiatul, nepotismul sau lipsa transparentei sint realitati cunoscute si recunoscute de lumea universitara semnalate in repetate rinduri de presa, dar pentru stirpirea carora nu s-a facut mai nimic. Acum sint reconfirmate intr-un raport care a vizat analiza activitatii a cinci universitati din Romania, printre care si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad". „Doar in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara au fost semnalate opt cazuri de nepotism, ceea ce insemna ca 30% din dascali sint inruditi", a declarat coordonatoarea proiectului, Ligia Deca. Analiza va fi extinsa anul universitar viitor la nivelul tuturor institutiilor de invatamint superior de stat din Romania. Rectorii ieseni saluta initiativa Coalitiei pentru Universitati Curate, chiar daca unii dintre ei se simt cu musca pe caciula.

 

Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) a fost initiata de Societatea Academica din Romania (SAR) si isi propune monitorizarea practicilor de la nivel universitar, semnarea unui contract cu institutiile de invatamint superior cu privire la eliminarea relelor practici, precum si alcatuirea unui top al facultatilor din Romania, pe criterii de integritate academica.

Sistemul de evaluare a institutiilor de invatamint superior a fost pilotat in perioada octombrie 2007-mai 2008 pe cinci universitati de stat. Astfel, au fost scoase la iveala probleme grave ale sistemului, cum ar fi formarea clanurilor in cadrul institutiilor, lipsa unor proceduri de depistare a plagiatului sau lipsa de transparenta in ceea ce priveste publicarea averilor sau a informatiilor de interes pentru comunitatea academica.

„Ne asteptam sa identificam probleme, insa nu ne asteptam sa intimpinam reticenta din partea universitatilor cu privire la punerea la dispozitie a documentelor cu caracter public in baza Legii 544, pe care orice solicitant ar trebui sa le primeasca. De exemplu, la USAMV, primei noastre solicitari scrise i s-a raspuns printr-o firma de avocatura care ne intreba in ce calitate dorim sa consultam documentele respective. Cu toate acestea, lucrurile s-au imbunatatit vizibil si multe dintre informatiile cu caracter public care erau tinute sub cheie au aparut pe site-urile universitatilor. Scopul nostru nu este de a pune la zid universitatile, ci de a spori transparenta", a declarat coordonatorul proiectului CUC, Ligia Deca.

Institutiile de invatamint supuse evaluarii au fost selectate de la nivel national, spun realizatorii studiului, in vederea validarii metodologiei. „Am ales universitati extreme, cum este cea de Petrol, foarte specializata, precum si institutii mai putin ample, dar care sa aiba un numar minim de facultati", a mai precizat Ligia Deca.

Medicina Veterinara de familie: 16 profesori inruditi, din totalul de 45

Principala acuza care i se aduce USAMV Iasi este nepotismul. Studiul releva ca in cadrul unei singure facultati, cea de Medicina Veterinara, sint opt familii – trei sot-sotie si cinci tata – fiu – ceea ce inseamna nu mai putin de 16 persoane inrudite, din cele 45 de cadre din facultate. „70% din cercetare a vizat universitatea in ansamblul sau. La fiecare institutie am tras la sorti o facultate care a fost si ea analizata. In cadrul USAMV Iasi a fost Facultatea de Medicina Veterinara", a precizat Ligia Deca.

Printre familiile de la amintita facultate se numara sotii sef de lucrari Mihaela Spataru si conf.dr. Constantin Spataru, colegi la catedra Preclinici. Tot aici sint colegi profesorii Otilia si Vasile Cotofan. La Catedra Clinici sint colegi tatal Ioan Burtan, profesor consultant, si fiul Liviu Burtan, sef de lucrari. La catedra de Productii animaliere sint colegi prof.dr. Mihai Carp Carare si sef de lucrari Catalin Carp Carare. Seful de lucrari Bogdan Hagiu de la Preclinici isi are tatal, pe Nicolae Hagiu, la catedra Clinici.

"Faptul ca exista cadre didactice care s-au casatorit intre ele sau ca un profesor aflat spre final de cariera lucreaza in aceeasi institutie cu fiul sau, care a ocupat postul prin concurs intr-un cadru de maxima seriozitate nu ar trebui sa fie o problema. Atit timp cit totul are loc intr-un cadru bine stabilit, nu este de condamnat si nu apar conflicte de interese", a precizat Vasile Vintu, prorectorul cu activitatea didactica in cadrul USAMV. „Noi am avut avantajul ca am fost in pilotaj la ARACIS, unde nu au fost sesizate nereguli", a completat prorectorul Vintu.

In privinta nepotismului, dar si a plagiatului, universitatile ar avea solutia: coduri etice bine puse la punct. „Regulamentele interne trebuie sa aiba referiri foarte clare, dar si prevazute sanctiuni. De asemenea, pentru a fi eliminat nepotismul, dosarele de concurs ar trebui evaluate foarte clar de comisii in care sa nu existe persoane care ar putea naste conflict de interese", este de parere Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi.

Rectorii ieseni recunosc ca la universitatile din Romania toate aspectele negative relevate de studiu se gasesc intr-o anumita masura. „Diferenta o face doza de coruptie. Ma intreb in institutiile care pregatesc viitorii aparatori ai administratiei interne si ai justitiei in ce doza exista aceste fenomene. Ma mira si ma agaseaza ca nu sint evaluate si institutii precum Academia de Politie", a afirmat Vasile Isan, rectorul Universitatii „Al. I. Cuza". 

Functia aduce banul: universitari cu peste 5000 de euro pe luna

Coalitia pentru Universitati Curate a mai scos la iveala ca  exista cazuri in care profesorii universitari cu functii de decan, prodecan sau rector pot ajunge la venituri lunare de 3000 sau 5000 de euro prin cumul de activitati, prin acordare discretionara a sporurilor sau prin obtinerea a 30-40% din fondurile pentru salarizare in cazul accesarii, din postul de coordonator a 4-5 granturi.

„Sa nu trecem cu vederea insa ca granturile de cercetare se acorda in competitii de la nivel national in functie de criterii stiintifice", a precizat  Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvint al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi".

In acest context, universitatile iesene asteapta cu bratele deschise evaluatorii CUC, dar numai daca „acestia vor respecta criterii clare de evaluare, isi vor face cu profesionalism munca, in profunzime si nu vor cauta nod in papura ca prin o serie de exceptii sa impuna reguli", a mai precizat Alexandru Salceanu.

Comentarii