O incompetenta de 5,5 milioane de euro

Subtitlu

luni, 31 ianuarie 2011, 23:43
6 MIN
 O incompetenta de 5,5 milioane de euro
Vor mai trece multi ani pina cind veti vedea aceasta cladire in Tirgu Cucului. Birocratia tipic romaneasca ii tine inca pe judecatori in vechea cladire de pe A. Panu

De peste zece ani se tot vorbeste despre necesitatea unui nou Palat de Justitie la Iasi, insa lucrurile se misca extrem de greu, din cauza birocratiei. In ultimii ani, mii de hirtii au circulat intre Ministerul Justitiei si Curtea de Apel Iasi, precum si intre instante si municipalitate sau Consiliul Judetean. Au fost plimbate degeaba, pentru ca preselectia pentru care a optat Ministerul Justitiei nu a fost pe placul Bancii Mondiale, care a cerut o competitie adevarata intre ofertanti, astfel ca acum este nevoie de o licitatie. In ultimii opt ani, Ministerul a cheltuit peste 5,5 milioane de euro doar pentru chiria celor doua sectii ale Judecatoriei Iasi si pentru reparatiile efectuate la vechiul Palat de Justitie. Reprezentantii Curtii de Apel Iasi sustin ca au facut tot ce le statea in puteri pentru a vedea proiectul materializat, dar ca, acum, lucrurile taraganeaza in mod nejustificat. „Noi ne-am indeplinit obligatiile, am obtinut autorizatia de constructie, s-a facut proiectarea cladirii. Totusi, anul 2010 nu a fost deloc fructuos din perspectiva procedurilor de investitii, deoarece au aparut unele probleme. Dupa finalizarea proiectului cladirii, reprezentantii Ministerului de Justitie trebuie sa se ocupe de restul procedurilor, respectiv de prelungirea acordului de imprumut cu Banca Mondiala, de gasirea unui constructor si de virarea fondurilor catre firma in cauza", a declarat Cristina Valeanu, presedinta Curtii de Apel Iasi. Aceasta a adaugat ca s-a organizat o procedura de preselectie care s-a dovedit inutila si care a taraganat si mai mult lucrurile. „Acordul de imprumut a fost prelungit pentru doi ani, insa Ministerul a organizat o procedura de preselectie a constructorului la care s-au inscris niste firme, iar raportul a fost trimis catre Banca Mondiala. Numai ca cei de la Banca Mondiala au cerut Ministerului sa organizeze o licitatie deschisa, nu o preselectie, pentru a exista o competitivitate mai mare. Ma intreb de ce nu s-a facut acest lucru de la inceput", a spus presedinta Curtii de Apel Iasi.

19 saptamini doar pentru finalizarea licitatiei. Urmeaza contestatiile

Reprezentantii Curtii de Apel au mentionat ca, din cauza organizarii unei proceduri inutile, s-a intirziat gasirea unui constructor cu cel putin jumatate de an. „In mod normal, dupa identificarea unui constructor, acesta are la dispozitie intre 24 si 36 de luni pentru a finaliza cladirea de la data la care s-a finalizat licitatia. Insa asta fara a lua in calcul eventuale contestatii care se pot depune in ce priveste licitatia. De asemenea, calendarul ne arata ca vor trece cel putin 19 saptamini pina la finalizarea procedurilor licitatiei. Avem o problema majora si consider ca aceste proceduri trebuie accelerate, insa totul tine de Minister. Avem nevoie ca de aer de un nou Palat de Justitie, deoarece, de la an la an, creste complexitatea dosarelor si creste volumul de munca. Nu stiu de ce dureaza atit anumite proceduri", a declarat judecatorul Cristina Valeanu. Aceasta a mentionat ca, in noua cladire (daca si cind va fi ridicata), nu va functiona si Judecatoria, pentru aceasta fiind facut un proiect de cladire in Copou. „Am discutat cu reprezentantii Consiliului Judetean, care ne-au pus la dispozitie un spatiu de 6.135 mp pe strada Codrescu, nr. 6, pentru ridicarea unei cladiri in care sa functioneze Judecatoria. Acum, Judecatoria Iasi isi desfasoara activitatea in conditii absolut improprii. La finele lunii noiembrie 2010, am solicitat Ministerului avizarea obiectivului si am cerut fonduri pentru studiul de prefezabilitate, dar inca nu s-a stabilit bugetul. Dupa finalizarea acestor proiecte, in vechiul Palat de Justitie ar urma sa functioneze Tribunalul Comercial si institutia judecatorului sindic", a incheiat sefa Curtii de Apel.

Reprezentantii Ministerului de Justitie sustin ca se grabesc pentru a finaliza procedurile necesare, insa nu mentioneaza ca, din vina unui functionar, lucrurile s-au mai taraganat vreme de citeva luni bune. „Din cauza lipsei de competitie, Banca Mondiala a anulat procedurile de precalificare si a dispus lansarea procedurilor de licitatie competitiva. Documentatia privind organizarea licitatiei a fost intocmita si trimisa catre Banca Mondiala si speram ca, pina la finele lunii ianuarie 2011, sa publicam anuntul. Va asiguram ca ne dam stradania pentru a finaliza pe cit de repede posibil procedurile", a mentionat Andrei Pana, directorul Directiei pentru Implementarea Proiectelor Finantate din Imprumuturi Externe (DIPFIE), intr-o adresa trimisa Curtii de Apel Iasi. Totusi, acesta a adaugat ca, doar pina la finalizarea licitatiei, vor mai trece aproximativ 19 saptamini, asta fara a lua in calcul eventuale contestatii depuse de cei care vor pierde.

Aproape 40.000 de euro pe luna doar pentru chirii

In ciuda faptului ca, de-a lungul timpului, sefii instantelor de judecata iesene au fost de acord ca spatiile in care isi desfasoara activitatea Judecatoria sint relativ improprii, lucrurile nu s-au putut schimba. An de an, Ministerul Justitiei a achitat sute de mii de euro pentru chirii, in conditiile in care acele fonduri ar fi putut fi utilizate pentru ridicarea noului Palat de Justitie. Presedintele Tribunalului Iasi, judecatorul Radu Tarniceriu, a declarat ca suma pentru chirii a fost renegociata in scadere in comparatie cu anul trecut. „La finele lui 2010, am renegociat sumele pe care trebuie sa le dam pentru chiria celor doua sectii ale Judecatoriei. De la 12 euro pe metrul patrat / luna, am ajuns la 10 euro metrul patrat pe luna pentru Sectia Civila, in cladirea de la linga Teatrul «Luceafarul», care ii apartine lui Gabriel Mardarasievici. Astfel, la o suprafata de 1.633 mp, chiria lunara pentru acest an este de 16.330 de euro", a precizat Radu Tarniceriu, presedintele Tribunalului Iasi, institutia care este ordonator tertiar de credite. Acesta a adaugat ca, pentru Sectia Penala, care functioneaza in locul fostului Restaurant „Scala", chiria a fost renegociata la 10,5 euro metrul patrat pe luna. „Pentru spatiul alocat Sectiei Penale, care este al firmei Prime Invest Hirlau, administrata de domnul Eusebiu Siminiceanu, am ajuns la o suma totala lunara de 23.447 de euro pe luna. Atit Prime Invest Hirlau, cit si domnul Mardarasevici au facut investitii de citeva zeci de mii de euro in ultimii doi ani in spatiile respective, in special prin montarea de timplarie PVC. Este adevarat ca acele spatii nu pot fi considerate adecvate desfasurarii activitatii judecatoresti, insa este singura varianta pe care o avem in acest moment", a incheiat presedintele Tribunalului.

Si autoritatile iesene au cam scrintit-o

In ultimii zece ani, autoritatile au tot vorbit despre necesitatea ridicarii unui nou Palat de Justitie, insa totul a ramas la stadiul de vorbe. Cind a aparut ideea, nu erau bani. Dupa ce s-au alocat banii, trebuia reinnoit contractul de concesiune. Cind s-a reinnoit contractul de concesiune, trebuia gasit un proiectant. Cind s-a gasit proiectantul, trebuia obtinut avizul de construire. Dupa ce s-a obtinut avizul de construire, s-a facut preselectie, in loc de licitatie. Acum, este posibil sa fie necesara nu doar innoirea contractului de concesiune, ci si a avizului de construire. In fapt, Ministerul Justitiei a concesionat terenul de la Primarie inca din 2002, pentru constructia unui Palat de Justitie. Ulterior, Guvernul a semnat un acord cu Banca Mondiala, care a oferit un imprumut de 110 milioane de euro pentru implementarea reformei in Justitie, in toata tara. In primii patru ani de folosinta gratuita a terenului, sefii Justitiei iesene s-au codit, impiedicindu-se ca bobocii in hatisurile birocratiei. Cind finantarea a fost asigurata, acestia au fost nevoiti sa ceara innoirea concesionarii terenului. In luna septembrie 2005, Consiliul Local a refuzat prelungirea concesiunii terenului, pentru ca, ulterior, sa revina asupra deciziei, intr-un interval scurt. Pe lista intocmita de Banca Mondiala, care a impus conditiile imprumutului, instantele iesene figurau pe locul al XI-lea ca prioritate, adica in prima transa de investitii. Totusi, sefii Justitiei iesene au parut legati de miini si de picioare. Initial, au vorbit despre mutarea Judecatoriei in noul sediu, care nu era nici macar proiectat, pentru ca, ulterior, sa se razgindeasca si sa spuna ca Judecatoria va ramine in vechiul Palat de Justitie. Pe hirtie, lucrurile s-au tot mutat, s-au obtinut avize si concesionari, dar nimeni nu a facut ceva concret pentru a vedea pusa „prima caramida". In decursul a trei ani, sefii instantelor iesene au obtinut doar un proiect al cladirii pe care speram ca stranepotii nostri sa o poata vedea ridicata.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii