O sentinta soc

Subtitlu

vineri, 19 noiembrie 2010, 23:50
5 MIN
 O sentinta soc

O sentinta bomba data la Curtea de Apel Oradea: judecatorii de aici au admis recursul formulat de SC Alimentara SA si SC Turism Moldova SA, in procesul cu Consiliul Local Iasi.

Magistratii au dispus anularea hotaririi prin care CL a aprobat trecerea din domeniul public local in domeniul privat al Municipiului Iasi a terenului in suprafata de 119.392 mp din apropierea Palatului Culturii, precum si a asocierii dintre CL si SC Iulius Group SRL, avind ca obiect edificarea "Ansamblului Madison" (redenumit "Palas" – n.r.). In acelasi timp, instanta a respins cererea de interventie in interesul piritului formulata de SC Iulius Group SRL.

Decizia luata de judecatorii oradeni este irevocabila. Aceasta inseamna practic ca asocierea dintre CL si Iulius Group este declarata nelegala. Atit initiatorul actiunii in instanta, cit si reprezentantii Primariei au apreciat ca decizia judecatorilor nu va impiedica continuarea lucrarilor din proiectul Palas, fara a lamuri insa care ar putea fi complicatiile juridice rezultate.

Danut Prisecariu: "Cineva trebuie sa raspunda"

Omul de afaceri Danut Prisecariu, care patroneaza firmele ce au introdus actiunea in instanta, a declarat vineri ca persoanele din cadrul municipalitatii care au aprobat trecerea terenului de aproape 12 hectare din patrimoniul public in cel privat ar trebui sa raspunda pentru "ilegalitati". "S-a anulat trecerea terenului respectiv din patrimoniul public in cel privat. Acest lucru confirma ilegalitatile facute in ce priveste acest proiect. Un investitor s-a bazat pe actele facute de functionarii din Primaria Iasi si pe cuvintul lui Gheorghe Nichita, iar acum s-a anulat totul. Teoretic, in urma sentintei date la Oradea, ne aflam in situatia anterioara asocierii dintre CL si acel investitor", a spus Prisecariu.

Acesta a adaugat ca, in opinia sa, imobilele ridicate in cadrul proiectului Palas nu ar trebui demolate. "Am inteles ca, acum, la Bucuresti se demoleaza o cladire pentru ca a fost ridicata ilegal. Dar eu nu cred ca imobilele de la Palas trebuie demolate, pentru ca, acolo, un om a bagat niste bani. Problema este alta: cei care au facut contractul de asociere, respectiv consilierii locali si comisiile de negociere, si au dispus trecerea terenului din patrimoniul public in cel privat, trebuie sa raspunda. Trebuie sa vedem cine ii acopera paguba investitorului, pentru ca, acum, cel putin la nivel teoretic, terenul respectiv este pe domeniul public, nu privat, neputind fi vorba despre vreo asociere in acest context. Repet: in opinia mea, cine a gresit trebuie sa plateasca in vreun fel, fie el penal, fie civil. S-a gresit in mod flagrant si cineva trebuie sa raspunda pentru acest lucru", a incheiat Danut Prisecariu.

Nichita: "Este o crima sa opresti lucrarile la Palas"

Reprezentantii Iulius Group au refuzat vineri sa comenteze sentinta. "Dupa ce va primi hotarirea Curtii de Apel Oradea, in functie de considerentele formulate, compania Iulius Group va intreprinde toate demersurile legale care se impun", a precizat intr-un comunicat Simona Pricop, PR assistant in cadrul Departamentui de relatii Publice al Iulius Group.

In acelasi timp, primarul Iasului, Gheorghe Nichita, a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca va ataca sentinta data de magistratii oradeni, dupa ce va primi motivarea acesteia. "Este o decizie absurda, care demonstreaza cite contradictii exista in justitia din Romania. Exista multe alte decizii ale mai multor instante care au respins astfel de actiuni. Exista decizii date de instante diferite care sustin ca hotarirea de Consiliu Local a fost corecta si legala. Curtea de Apel din Oradea incurajeaza acum pe cei care sint pirati in domeniul afacerilor. Este sfidator ce inseamna justitie in Romania. Asteptam sa vedem fundamentarea deciziei. S-a facut deja cerere de revizuire, pentru a relua judecata, pentru a ni se face dreptate. In functie de fundamentarea instantei vom sti si ce avem de facut", a declarat Nichita.

Edilul a adus ca argumente inclusiv anchetele facute in dosarul Palas de mai multe institutii ale statului, inclusiv de Directia Nationala Anticoruptie. "Cinci ani am fost anchetati. Sint surprins total de aceasta decizie. Este o crima sa opresti lucrarile la Palas. Este singurul proiect mare din Romania aflat in derulare. Investitia este foarte mare, si piratii sint foarte multi si cu influenta foarte mare. Curtea de Apel a fost influentata, probabil, de acesti pirati. Trebuie sa vedem exact motivarea instantei", a anuntat Nichita. El a mai spus ca va sustine in continuare proiectul, iar situatia creata ar putea fi analizata la nivelul Consiliului Local.

Liderii politici ieseni sustin in continuare proiectul

Si alti lideri politici locali si-au declarat sustinerea fata de proiectul Palas. "Nu ma pot pronunta cu privire la decizia instantei. Nu pot sa spun decit ca nu as dori nimanui sa traiasca starea pe care o traieste acum Iulian Dascalu. Este o investitie imensa pe care nu o duce la el in curte, ci o aduce Iasului. Si cei mai patimasi ar trebui sa se gindeasca la faptul ca din acest proiect ar cistiga si comunitatea. Este poate una dintre cele mai mari investitii din Iasi. Este o suma imensa care poate fi blocata si nu mai face bani pentru oras", a declarat senatorul Dumitru Oprea, seful organizatiei municipale a PDL.

Si liberalii ieseni au anuntat ca sustin proiectul. "Cred ca proiectul Palas, din punct de vedere economic, al imaginii, social, este cel mai frumos proiect care exista in afara Bucurestiului. El trebuie sa respecte legea. Din acest punct de vedere, eu nu ma pot pronunta. Inteleg ca mai exista cai de atac. Sa vedem ce spune instanta. Este posibil sa fie un lucru care poate fi reparat usor sau dimpotriva. Consilierii cu siguranta vor sprijini proiectul, in limitele pe care legea le permite. Dupa parerea mea, ca om de afaceri, acesta nu este un proiect care sa se opreasca. Nu ar trebui sa fie posibil asa ceva", a afirmat seful liberalilor ieseni, deputatul Relu Fenechiu.

––-

Ce prevede proiectul Palas

Proiectul Palas a inceput la sfirsitul anului 2004. In luna decembrie a acelui an, Consiliul Local a hotarit sa intre intr-o asociere cu firma Iulius Grup. Planul era unul simplu: Consiliul Local intra in asociere cu terenul de 12 hectare situat in spatele Palatului Culturii. Firma privata se obliga sa transforme vechiul strand al orasului inr-o zona moderna cu spatii verzi, locuinte, parcari subterane, spatii comerciale, de birouri. Investitia era una imensa, estimarile crescind de la an la an. S-a ajuns pina la aproximativ 200 milioane euro necesar de investitii pentru intreaga zona din spatele Palatului Culturii. Municipalitatea urma sa primeasca un procent din profitul inregistrat de firma privata din utilizarea bunurilor rezultate din asociere. Din 2004 si pina in prezent datele financiare ale contractului s-au modificat de mai multe ori. Municipalitatea a reevaluat terenul si s-a renegociat inclusiv redeventa. De la redeventa initiala de 10% din profit, dar nu mai putin de 105.000 euro pe an, s-a ajuns la 21% din profitul rezultat, dar nu mai putin de 430.000 de euro pe an.

Comentarii