„Pacientii isi vor face rezervare la medic, preot si cimitir”

Subtitlu

vineri, 02 aprilie 2010, 21:52
4 MIN
 „Pacientii isi vor face rezervare la medic, preot si cimitir”

Pacientii vor fi cu mult mai afectati decit s-a vehiculat pina acum daca va intra in vigoare noul contract cadru, spun medicii de familie. Banuielile doctorilor cu privire la noile norme de aplicare la contract s-au adeverit.

"Si anul trecut au fost date normele tirziu, dar anul acesta sint groaznice. Se resfring asupra pacientilor, pentru ca vom fi nevoiti sa impunem tarife", a declarat dr. Anca Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie.

Reactia reprezentantului vine dupa ce Casa Nationala de Asigurari a publicat ieri pe site normele de aplicare la noul contract. Medicii sustin ca acest stil de lucru, de la o zi la alta, nu face decit sa inrautateasca situatia pacientilor. "Isi vor face pacientii rezervare la medic, preot si cimitir", a precizat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Pina cind se va clarifica situatia medicilor, pacientii vor fi programati in continuare pentru a bate drumul degeaba la medic. Doctorii nu prescriu retete, nu dau concedii medicale, si nici trimiteri la specialisti.

Noile norme in baza carora ar trebui sa lucreze furnizorii de servicii medicale vor aduce si mai multe daune pacientilor decit o face noul contract cadru deja, spun medicii. Doctorii sustin ca multe dintre articolele prevazute in norme incalca promisiunile anuntate pina acum si vor duce la noi tarife, pe linga coplata.

Contractul cadru al furnizorilor incheiat cu Casa de Asigurari a expirat pe data de 31 martie. Practic, furnizorii nu au acum nici un act care sa ateste relatia lor cu Casa. Pentru a mai diminua problema, reprezentantii Caselor i-au anuntat pe furnizori ca le vor prelungi contractele vechi printr-un act aditional, pina cind vor fi aprobate si noile norme. Anuntul a fost facut acum doua zile insa, cind medicii deja nu mai aveau contract, si nici nu au mai dorit sa semneze actele aditionale.

Vineri au aparut pe site-ul Casei Nationale si noile norme, care au stirnit revolta medicilor. "Ni s-a confirmat toata tevatura. Conform normelor, singurele servicii care ni se platesc sint consultatiile, si acestea maximum 28 la numar pe zi, daca am munci nonstop. Restul serviciilor pentru care eram platiti pina acum au fost cuprinse abuziv in plata per capita. Nu numai ca ne limiteaza numarul pacientilor, dar ne si scad salariile la jumatate fata de alti ani. Vom fi nevoiti, pe linga coplata, sa percepem plata directa si tot pacientii vor avea de suferit. O sa rugam pacientii sa inteleaga ca acestea sint bilbiielile Guvernului. Pe de o parte negociem de fatada, iar pe la spate se publica pe site niste norme care dau peste cap toate discutiile purtate pina acum", a explicat dr. Anca Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie.

Practic, prin noile norme la contract, plata medicilor s-a modificat de la 90% plata per capita (persoana asigurata din lista) – 10% per servicii, la 70% per capita -30% per servicii. Si au fost reduse si serviciile care putea fi incluse in procentul de 30%, dar si numarul consultatiilor posibile intr-o zi.

"Nu vom semna nici un contract pina cind nu vom fi ascultati"

Chiar daca noul contract prevedea ca medicii sa fie platiti pentru toate persoanele inscrise in lista, si nu doar pentru cei asigurati, noile norme pastreaza distinctia asigurat/inscris si plata doar pentru asigurati. "Va fi coplata pentru acei 20 care nu sint scutiti, iar restul pacientilor vor fi jumuliti. Vor plati pe linga, pentru ca este legal, isi vor face rezervare la medic, preot si cimitir", a precizat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Medicii ar urma, dupa ce semneaza actele aditionale, sa semneze si noile contracte cind vor fi aprobate normele. "Aceste norme au fost publicate pe site-ul Casei si vor fi supuse spre aprobare saptamina viitoare, probabil. Pina atunci vor fi discutate", a mentionat Oana Grigore, purtator de cuvint al Ministerului.

Reprezentantii medicilor sustin ca daca nu le vor fi luate in calcul opiniile, vor anula normele. "O sa se discute normele cind am eu timp, nu asa, cum vor ei. Si daca le publica in Monitorul Oficial fara sa le discute si cu cei de la Colegiul Medicilor, le vom ataca in contencios administrativ si le vom anula", a adaugat prof. Astarastoae.

Prin urmare, protestul medicilor de familie continua. "Nu vom semna nici un contract pina cind nu vom fi ascultati", a incheiat dr. Anca Deleanu.

Pentru ca Ministerul nu a uitat ca de la 1 aprilie pacientii trebuie sa se programeze cu 24 de ore inainte de a ajunge la medic, doctorii au inceput sa programeze oamenii pentru a bate drumul degeaba. Pacientii vin la usile cabinetelor in care medicii activeaza de la 1 aprilie fara acte cu Casa, si pleaca fara a-si fi rezolvat problemele, in lipsa unei baze legale.

Reprezentantii medicilor de familie s-au intilnit vineri cu ministrul Sanatatii pentru a discuta situatia sistemului sanitar. Ministerul Sanatatii a comunicat ca vor fi continuare discutiile pe data de 6 aprilie, cind vor fi prezenti la intilnire si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari. Pina atunci, medicii nu vor prescrie retete, si nici concedii medicale.

Comentarii