Pe urmele hingherilor

luni, 14 ianuarie 2008, 22:23
5 MIN
 Pe urmele hingherilor

Temuti de ciini si huiduiti de oameni. Aceasta ar putea fi definitia cotidiana a hingherilor. Din cauza existentei pericolului de rabie in zona Poitiers, pe o raza de 3 kilometri, animalele fara stapin sint capturate si duse la padoc.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au insotit o echipa de hingheri pentru a vedea cum se desfasoara "vinatoarea" ciinilor maidanezi. In timp ce unii ieseni privesc impasibil sau chiar incurajeaza actiunea hingherilor, altii se revolta si arunca vorbe grele oamenilor.

"Basescu a zis la televizor sa nu mai omoriti ciinii!"

"Du-te, fetito, si te ascunde! Du-te proasto, ca astia te omoara, nu au inima!", indeamna o femeie pe unul dintre ciinii de pripas din jurul blocului. Patrupedul, care a simtit apropierea hingherilor ramine pentru o clipa impietrit de spaima dupa care o rupe la fuga.

Angajatii Salubris nu au timp sa-si pregateasca arma cu tranchilizante si ciinele scapa. E vorba insa despre o situatie de moment. "Unii fug si astfel scapa. Altii sint luati de oameni in case. Oricum, in fiecare zona, se revine dupa citeva zile si pina la urma ii prindem", explica dr. Dan Bujor, medicul veterinar ce insoteste una din echipele de hingheri.

Echipa sa si-a desfasurat ieri activitatea in zona strazii Tudor Neculai, in spatele Bisericii Catolice. Daca primul ciine a scapat, al doilea schelalaie de durere. Desi fuge, a fost nimerit de o seringa cu tranchilizant in zona spatelui. Hingherii il urmaresc. Acestia stiu ca patrupedul nu va rezista prea mult timp si nu se poate indeparta. La un moment dat cade, iar unul dintre hingheri il ia in brate si-l duce la cusca. "Doza nu este puternica, pentru a nu-l omori. In general, este nevoie cam de 5 minute pentru ca tranchilizantul sa-si faca efectul. Depinde foarte mult de constitutia animalului. Daca este un exemplar mai slab, va ceda mai repede", da detalii suplimentare dr. Bujor.

La blocul 940, o femeie iese la geam si incepe sa tipe la hingheri. "Basescu a zis la televizor sa nu mai omoriti ciinii! Lasati-i in pace, nu au muscat pe nimeni si nu au nici o boala", tipa femeia. Dupa citeva minute, femeia coboara la scara blocului, de unde continua sa ii apostrofeze pe hingheri.

Angajatii Salubris incearca sa ii explice femeii ca exista pericolul ca animalul sa fie bolnav si ca atare trebuie dus la padoc. "Nu ma intereseaza nimic! Am sa sun si la Primarie, am sa sun la toti, sa va reclam. Mie sa nu-mi luati ciinii", continua femeia.

Ciini "de bloc", vaccinati si tratati

Doctorul veterinar sustine ca astfel de situatii sint des intilnite. "Unii arunca dupa noi cu diferite obiecte. Multi ne vorbesc urit si nimeni nu ne intelege", sustine medicul veterinar.

La o distanta de citeva blocuri, echipa de hingheri este oprita de un alt iubitor de animale. Este vorba tot despre o femeie, care insa adopta un ton calm in discutia cu angajatii Salubris. "Sint doi ciini de care eu am grija. Le-am incropit niste custi, le dau de mincare. I-am vaccinat, i-am tratat. Ciinii nu sint agresivi si nimeni nu s-a plins vreodata de ei", isi apara ciinii din jurul blocului Simona Costea.

Pentru a nu-i lua patrupedele, medicul veterinar ii cere femeii carnetele de sanatate ale animalelor. Pentru ca nu le gaseste, Simona Costea este dispusa sa sune medicul care i-a tratat animalele. "Deocamdata nu luam ciinii. Vom reveni si poate pina atunci gaseste si carnetele de sanatate. Chiar daca au fost vaccinati, conteaza cind au fost facute aceste vaccinuri", explica dr. Bujor.

Medicul adauga ca au fost situatii in care oamenii au adus carnete de la alti ciini pentru a demonstra ca sint vaccinati. "In carnetul de sanatate, ciinele era descris ca avind culorile alb si negru, pe cind cel de la bloc era roscat. Alta data, o persoana a venit cu carnetul de sanatate al unui ciine pechinez", a mai declarat Bujor.

160 de ciini "cazati" la Padoc

In aceeasi zona, un alt ciine este sedat. Animalul mai are insa puterea sa alerge pe o straduta laterala. In momentul in care hingherii ajung sa ia ciinele, o femeie il ia si il baga in curte. "E ciinele meu. Cred ca a iesit printr-o gaura din gard", sustine femeia. Desi nu poate demonstra ca animalul ii apartine, angajatii Salubris nu il pot lua pentru ca se afla pe o proprietate privata.

Singura solutie este sa il prinda cu alta ocazie, cind ciinele va fi iarasi pe strada. In total, in aproximativ doua ore, echipa de hingheri a adunat cinci ciini care au fost dusi la padocul de la Miroslava. Fiecare formatie Salubris este formata din patru persoane, respectiv doi hingheri, medicul veterinar si soferul. Masina de interventie, o Dacia-papuc, are in spate 6 custi.

"Fiecare cusca este pentru cite un ciine. In momentul in care custile sint pline, ne ducem la padoc, unde ciinii sint vaccinati si tinuti sub observatie. Lumea spune ca noi brutalizam patrupedele, dar nu este asa. Mi-am ales meseria de doctor veterinar pentru ca imi plac animalele", isi apara cauza doctorul Bujor.

Ion Apostol, directorul Salubris, a declarat ca zilnic o formatie de hingheri stringe aproximativ 10-15 ciini. "Datele variaza in functie de mai multi factori. Astfel, daca sint multe persoane iubitoare de animale, atunci se lucreaza mai greu pentru ca trebuie discutat cu oamenii si date explicatii", a declarat Apostol. Acesta a precizat ca in prezent sint tinuti in carantina circa 160 de ciini.

In total, in padocul de la Miroslava pot fi tinuti sub observatie circa 400 de ciini. "Deocamdata nu s-a stabilit cit mai trebuie sa adunam ciinii. Marti vom avea o noua intilnire in cadrul comandamentului antiepizootic local si vom vedea ce se va stabili", a mai declarat Apostol.

Prefectul a cerut controale la DSV

Situatia din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Iasi va fi verificata de reprezentantii autoritatii centrale. Conducerea Prefecturii a precizat in cursul zilei de ieri ca Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a fost informata de modul de gestionare a focarului de rabie de la Iasi. "Situatia de la DSV nu va ramine asa", a spus sec prefectul interimar, Nicusor Paduraru.

Seful Prefecturii a lasat sa se inteleaga ca in cel mai scurt timp reprezentantii ANSVSA vor controla directia de la Iasi. "As reaminti ca saptamina trecuta am fost nemultumit de un mod de lucru defectuos de la nivelul DSV. Au gresit de doua ori pentru ca nu au stiut sa comunice. Va trebui sa se ia masuri pentru ca unii reprezentanti ai DSV nu au nici cea mai elementara perceptie asupra atributiilor din fisa postului", a afirmat Paduraru.

Conducerea Prefecturii s-a aratat nemultumita de faptul ca reprezentantii DSV nu au comunicat la timp reprezentantilor Guvernului in teritoriu aparitia unui focar de rabie in zona Poitiers.

Nemultumirea sefilor Prefecturii a fost amplificata si de faptul ca unele masuri trasate saptamina trecuta la nivelul comandamentului antiepizootic local nu au fost puse in aplicare in cel mai scurt timp.

Comentarii