Planul de campanie al PD pentru Primarie: Zona Metropolitana

sâmbătă, 20 octombrie 2007, 00:33
3 MIN
 Planul de campanie al PD pentru Primarie: Zona Metropolitana

Demersurile de formare a noii entitati ar urma sa fie declansate chiar din acest an. Ideea unei metropole dezvoltate in jurul municipiului nu este noua. Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, sustine ca actuala Zona Metropolitana Iasi (ZMI) isi propune aceleasi obiective. „Vine sa copieze ce spun altii. De asta am facut ZMI. Inca din 2004 spuneam ca Iasul este in crestere si se va dezvolta impreuna cu comunele din jur, care vor deveni niste sectoare. Nu e o noutate. A fost ideea mea. Ce spun democratii este o gargara. Nu stiu ca avem deja ZMI?", a spus ieri Flaiser.

Democratii ieseni vor sa lanseze propunerea lor in dezbatere publica. Astfel, pina la sfirsitul acestui an, ar urma ca profesori, oameni de afaceri, reprezentanti ai comunitatilor religioase si alte persoane sa analizeze proiectul viitoarei Metropole Iasi. „Sint convins ca vor fi multe voci ostile, in special in zona de decizie din localitatile zonei metropolitane, care vor dori sa-si protejeze in continuare interesele imobiliare", a declarat vineri senatorul PD Dan Carlan.

Dupa calendarul prezentat de parlamentar, anul 2008 ar urma sa fie dedicat in totalitate demersurilor pentru infiintarea metropolei. Astfel, inca din ianuarie, se va redacta proiectul de lege pentru contopirea administrativa a municipiului cu 10 comune limitrofe.

Tot in aceasta perioada ar urma sa se redacteze proiectul unui buget general al metropolei, format din bugetul municipiului si al celor 10 comune. Tot anul viitor, fiecare consiliu local va trebui sa aprobe o data pentru organizarea unui referendum pentru fuziunea entitatilor administrative.

Din 2012 comunele din jurul Iasului ar deveni sectoare

Apoi, in toamna anului viitor, formarea metropolei Iasi ar urma sa fie dezbatuta in Parlamentul Romaniei. „Polul Metropolitan Iasi va functiona juridic si administrativ de la 1 ianuarie 2009", se arata in planul democratilor. Apoi, timp de patru ani, fostele comune din jurul municipiului se vor transforma in sectoare si vor fi conduse de primari si consilii locale de sector.

Din 2012 si pina in 2016, cele 10 comune se vor contopi in cinci sectoare, urmind ca la finalul anului 2016 sa existe Metropola Iasi, impartita in mediul urban si cel periurban. „«Nu vor fi majorate impozitele». Cu aceasta fraza o sa-i conving pe cetatenii din comune ca au doar de cistigat de pe urma zonei metropolitane", a afirmat Carlan.

Senatorul sustine ca, dupa formarea bugetului metropolei, o parte din veniturile colectate pe raza municipiului, minim 5%, vor fi directionate catre dezvoltarea infrastructurii sectoarelor periurbane.

Totodata, Carlan vrea ca Guvernul sa aloce anual fonduri de 10% din veniturile municipiului, tot catre dezvoltarea fostelor comune. Actuala Zona Metropolitana are in componenta 13 comune si municipiul Iasi.

Proiectul anuntat de Carlan nu mai prinde decit 10 comune, democratul renuntind la comunele Schitu Duca, Victoria si Ungheni.

Senatorul sustine insa ca proiectul ZMI a murit la doar trei ani de la infiintare.

„Disputa de orgolii din interiorul PSD a omorit proiectul ZMI"

„Din pacate, dupa numai trei ani de la proiectul facut cadou de americani Iasului, comunitatea locala constata ca acesta a fost pur si simplu abandonat. Disputa de orgolii din interiorul PSD, dintre primarul Gheorghe Nichita si presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a omorit proiectul", se arata in materialul redactat si semnat de Carlan.

De cealalta parte, initiatorul ZMI sustine ca proiectul este functional. In plus, Flaiser neaga orice disputa pe aceasta tema in interiorul PSD. „Eu asa am gindit de la inceput. Ca incet-incet, de ZMI sa se ocupe primarul municipiului. Este normal. Avem proiecte pentru Zona Metropolitana, doar ca Guvernul, din care a facut parte si PD, nu a mai avut programe pentru finantari. Ar trebui ca intii sa se intereseze si dupa aceea sa faca declaratii. Pe alimentare cu apa si canalizare avem studii de fezabilitate pentru toata ZMI. Eu am umblat sa ii aduc pe americani, nu au venit ei ca le-a placut Iasul. Acum vine Carlan sa imi povesteasca. E hazliu. Copiaza programul altora", a precizat Flaiser.

El a mai spus ca nu e nevoie de o contopire administrativa pentru a dezvolta ZMI, proiectul putind continua asa cum a fost lansat. „Avem un Consiliu de Coordonare al ZMI, din care fac parte toti primarii din comune, iar primarul municipiului este vicepresedinte", a adaugat Flaiser.

Comentarii