Politia a impinzit Iasul cu spioni

luni, 09 noiembrie 2009, 12:16
6 MIN
 Politia a impinzit Iasul cu spioni

Sute de spioni au impinzit judetul. Mii de ochi si urechi culeg nonstop informatii din lumea infractorilor pe care mai apoi le transmit politistilor. Anchetatorii ii numesc „cetateni cu spirit civic", in timp ce infractorii ii catalogheaza ca "ciripitori", "cirtite" sau "turnatori" si ii trateaza ca pe tradatori. Ei sint informatorii Politiei fara de care anchetatorii nu ar putea obtine informatii, uneori vitale, pentru rezolvarea unui caz. Oficial, ei nu exista in nici o evidenta, dar atit politistii, cit si cei despre care se scurg informatii catre anchetatori stiu de existenta lor. Desi lucrul cu informatorii este prevazut chiar de legea de organizare a Politiei si intr-un ordin cu caracter secret, reprezentantii Politiei iesene recunosc doar cu jumatate de gura ca inca mai sint folositi informatori. „Institutia informatorului, asa cum era ea perceputa in trecut, nu mai exista", a mai spus subcomisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului. „Orice politie din lume foloseste informatori", a replicat comisarul sef Ioan Scripniciuc, seful Politiei Judetene.

"Ii platim noi din buzunar, le dam bani de o friptura"

Fiecare politist care lucreaza in investigatii, indiferent ca este vorba despre furturi, crime, trafic de droguri sau infractiuni economice, are o armata de"„antene" intinse in mediul infractional. Cei mai vechi in meserie si-au constituit chiar o adevarata retea de oameni de la care culeg la nevoie informatii despre comiterea vreunei infractiuni sau care urmeaza sa fie comisa. "Exista informatori in continuare, toata lumea stie de existenta lor. Fiecare politist care lucreaza pe judiciar are cel putin un informator de care stie numai el, pe linga cei deja cunoscuti ca furnizeaza informatii Politiei", a spus sub anonimat un ofiter din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale (SIC). Unii dintre politisti au umplut caiete intregi cu frinturi de informatii adunate de la informatori. „Auzi o informatie de la unul, alta de la altul, le pui pe hirtie si la sfirsit iti faci o privire de ansamblu asupra situatiei. Confrunti informatiile care iti vin de la informatori cu cele adunate din munca operativa si stii pe viitor cita crezare sa dai informatiilor furnizate de aceste surse. De putine ori isi permit sa furnizeze informatii false", a mai detaliat ofiterul SIC. Ce avantaje au totusi cei care "toarna" informatii la Politie? Ofiterii care lucreaza direct cu aceste surse de informare spun ca, in cel mai bun caz, pot primi „bani de o friptura". „In mod normal, ar trebui sa existe fonduri pentru plata celor care furnizeaza informatii vitale intr-o ancheta sau care duc la descoperirea unor infractiuni grave. Nu exista fonduri. Nu s-au dat bani nici macar pentru un top de hirtie, apoi pentru plata informatiilor. Ii platim noi din buzunar, le dam bani de o friptura. Asta in cazul in care nu au alte probleme. Nu risca nimeni sa-i treaca cu vederea o infractiune doar pentru ca a dat o informatie, oricit de buna ar fi aceasta. Dai bani de la tine ca sa mentii relatia cu sursa", a precizat un ofiter din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Pensionarii, informatorii ideali

Informatorii de astazi ai Politiei sint "recrutati" atit din mediul infractional, cit si din rindul oamenilor onesti. In cazul micilor infractori, acestia fie furnizeaza informatii benevol, fie pot fi constrinsi sa o faca. Din aceasta categorie fac parte prostituatele, proxenetii sau micii traficanti de tigari, in general persoane care traiesc in mediul infractional si care au acces mai facil la informatii despre adrese, nume, porecle si activitati ilegale ale unor persoane. O parte dintre acestia furnizeaza informatii politistilor tocmai pentru a-si distruge „concurenta". Din a doua categorie fac parte informatorii voluntari, in care se inscriu vecinii sau pensionarii dintr-o anumita zona in care un infractor isi desfasoara activitatea. „Persoanele in virsta au o curiozitate mai mare fata de activitatea celor din jur. De la ei poti afla extrem de multe informatii, majoritatea adevarate. Poti afla programul unei persoane, cind vine, cind pleaca, cine il viziteaza. De obicei, ei vin si ofera singuri informatiile, si nu asteapta nimic in schimb", a mentionat un ofiter din cadrul Politiei Municipiului.

"Politia nu mai are informatori platiti"

Oficial, informatorii si munca prestata de acestia nu mai exista. Cei care furnizeaza informatii politistilor nu sint trecuti in nici o evidenta. Atit legea de organizare a Politiei, cit si un ordin intern cu caracter strict secret reglementeaza munca cu informatori platiti. "Pentru prevenirea si combaterea coruptiei, a criminalitatii transfrontaliere, a traficului de fiinte umane, terorismului, traficului de droguri, spalarii banilor, infractiunilor informatice si a crimei organizate, precum si a altor infractiuni grave care nu pot fi descoperite sau ai caror faptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace, la propunerea inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane, cu aprobarea Ministrului de Interne, Politia poate sa foloseasca si politisti sub acoperire, in conditiile prevazute in Codul de Procedura Penala. In situatii exceptionale, daca exista indicii temeinice ca s-a savirsit sau ca se pregateste savirsirea uneia dintre infractiunile mentionate, care nu poate fi descoperita sau ai carei faptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace, Politia poate folosi informatori", se mentioneaza in Legea de organizare si functionare a Politiei. Sefii Politiei recunosc voalat ca informatorii inca ii ajuta pe anchetatori in dosare. "Institutia informatorului, asa cum era ea perceputa in trecut, nu mai exista. Informatorul este o persoana care constant si in mod organizat ofera informatii contra unor beneficii. Inainte, celui care iti oferea o informatie puteai sa ii dai ceva in schimb. Il ajutai sa isi faca buletinul mai repede sau sa intre in fata la rind, la butelii. Acum, nu mai poti sa intervii pentru ca te ridica DNA. Politia nu mai are informatori platiti, cel mult putem vorbi despre surse umane de informare, si care nu au un caracter permanent", a precizat subcomisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului.

Informatiile bune sint "recompensate"

Seful Inspectoratului de Politie este mai putin radical si recunoaste cu jumatate de gura existenta informatorilor. „«Informatori» poate este prea mult spus, daca ne gindim la informatorii cu care lucrau vechile structuri. Sint oameni care ocazional iti pot da o informatie utila. Toate politiile lucreaza cu astfel de oameni, iar in statele occidentale, fondurile alocate platilor catre informatori sint transparente. Un om ca sa te ajute, sa iti dea o informatie, trebuie sa il rasplatesti. Noi nu avem fonduri pentru asa ceva", a spus comisarul sef Ioan Scripniciuc, seful IPJ.

Cel putin un dosar in ultimul an a fost realizat si finalizat pe baza informatiilor venite de la un informator care a fost si platit. Este vorba despre fabrica de "Calgon" contrafacut inchisa de ofiterii Servicului de Investigare a Fraudelor (SIF) in toamna anului trecut. „Acolo s-a lucrat pe o informatie venita din exteriorul Politiei. S-a verificat informatia si, dupa ce s-a confirmat, s-a inceput activitatea judiciara specifica. Dupa descindere, am facut raport motivat pentru recompensarea celui care a dat informatia. A fost o informatie foarte buna, care s-a verificat", a spus comisarul Petru Balteanu, seful SIF, tinind secreta suma care s-a platit pentru descoperirea si inchiderea fabricii clandestine.

Voluntarii cu insigne

Alta categorie de informatori sint voluntarii Politiei. "Exista legea voluntariatului, si ei colaboreaza cu Politia in baza unui contract. Ne ajuta in diferite activitati pe care le desfasuram. Nu au beneficii, fac aceasta activitate voluntar", a spus comisarul sef Ioan Scripniciuc. Fiecare voluntar primeste o insigna si o legitimatie care atesta ca este voluntar al Politiei, dar nu primeste nici un leu pentru activitatea sa si nici nu beneficiaza de drepturile acordate politistilor clasici. Voluntarii provin din rindul oamenilor care nu au antecedente penale, nu au probleme nici fizice si nici psihice si care sint dispusi sa raspunda solicitarilor Politiei. Voluntarii nu au voie nici sa foloseasca arme, nici sa legitimeze persoane. Cel mai mult profita de colaborarea voluntarilor cei de la Politia Rutiera si Ordine Publica. „La Rutiera primesc un tichet de «sofer voluntar». Daca il prinde ca parcheaza aiurea sau traverseaza neregulamentar, il mai iarta. Sint oameni de care avem nevoie ca asistenti. Cine vine noaptea ca martor asistent la unul prins baut in trafic, la un accident sau in alte astfel de situatii?", a precizat un subofiter de la Politia Rutiera. Voluntarii anunta de regula accidentele rutiere, tamponarile, cursele ilegale sau scandalurile la care sunt martori.

Comentarii