Politistii ieseni au desfacut „pacanelele” din 19 sali de jocuri (VIDEO)

miercuri, 01 februarie 2012, 11:41
4 MIN
 Politistii ieseni au desfacut „pacanelele” din 19 sali de jocuri (VIDEO)

Razie de amploare a Politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) in domeniul jocurilor de noroc. Impreuna cu politisti de la alte doua structuri au ridicat zilele trecute 34 de aparate pentru jocuri de noroc de la patru firme, lideri in domeniu in Iasi. Aparatele au fost ridicate in urma perchezitiei facute de politisti la 19 sali de jocuri de noroc. Una dintre firmele vizate este firma King Club SRL, lider pe piata in municipiu si regiune.

Programe fara licenta

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, actiunea autoritatilor a pornit de la mai multe sesizari facute in ianuarie 2012 de compania Novomatic, unul dintre liderii industriei jocurilor de noroc de la nivel international. Acesta este producator si exportator de echipamente de joc high-tech. Politistii spun ca in cursul lunii ianuarie 2012 au fost inregistrate patru dosare penale cu privire la faptul ca patru firme cu obiect de activitate jocurile de noroc folosesc softuri pirat. "Reprezentantii celor patru firme au savirsit infractiunile de promovare a unor marfuri pirat, reproducere neautorizata de sisteme de calcul a programelor de calculator in oricare din urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna, contrafacere si punerea in circulatie a unui produs purtind o marca identica sau similara cu o marca inregistrata. Politistii au stabilit ca reprezentantii acestor societati au reprodus neautorizat un program apartinind unui grup din industria internationala a jocurilor de noroc si ar fi folosit fara drept de marca programul respectiv, sub forma marcii originale. De asemenea, softul din aparatele de joc exploatate este asemanator sau chiar identic din unele puncte de vedere cu programul produs de firma prejudiciata", a precizat Madalin Taranu, purtatorul de cuvint al Politiei.

34 de jocuri, ridicate de politisti

In urma reclamatiei facute de concernul industrial Novomatic, politistii de la SIF, Serviciul Criminalistic si de la Municipiul Iasi au facut perchezitii in 19 sedii ale celor patru firme unde se practica jocuri de noroc. In urma descinderilor, au fost ridicate un numar mare de aparate de joc care vor fi analizate de specialisti. "Au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor 34 de aparate de jocuri de noroc electronice, precum si documente de evidenta a incasarilor zilnice si inregistrarile video ale camerelor de supraveghere de la cele 19 sali de joc perchezitionate", a adaugat purtatorul de cuvint al Politiei. Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre cele patru firme vizate de cercetare este liderul jocurilor de noroc de pe piata municipiului si din regiunea Moldovei. Firma se numeste King Club SRL Vaslui, avind peste 300 de aparate de joc numai in judetul Iasi. Firma are ca domeniu de activitate "activitati de jocuri de noroc si pariuri", iar asociatii acesteia sint Daniel Florescu si Valentin Bogdan Motoc. Reprezentantii firmei au precizat ca cei doi sint plecati din tara. "Nu va putem ajuta cu nimic deoarece amindoi sint iesiti din tara si se intorc la sfirsitul lunii februarie. Cind revin o sa puteti sta de vorba cu ei. Pina atunci nu putem sa vorbim in numele lor", a spus o persoana care s-a recomandat a fi secretara firmei.

Produsele piratate, la jumatate de pret fata de cele originale

Potrivit reprezentantilor institutiei abilitate sa certifice legalitatea jocurilor de noroc, impatimitii jocurilor nu au avut de suferit in urma piratarii softului de la aparate. "In acest caz este vorba despre softul folosit de aparatele de joc care provine de la o firma care nu este autorizata sa le distribuie. Acest soft sau placa de baza calculeaza suma si procentul de cistig. Este exact ca la calculatoare, sint produse piratate care se vind sub o alta marca, aceasta din urma beneficiind de drepturile de autor. Aceste placi piratate sint mai ieftine decit cele originale. Pentru jucatori, ea se comporta in acelasi mod ca una originala. Pe scurt, proprietarii salilor de jocuri de noroc dau o declaratie pe propria raspundere pentru fiecare joc in care dau toate detaliile tehnice, cum este si softul. In cazul de fata, in urma unei sesizari, politistii au desfacut placa de baza si au vazut ca produsul este piratat", a declarat Gabriel Sirbu, seful Directiei Regionale de Metrologie Legala. Ancheta este continuata de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. In judetul Iasi, la sfirsitul anului 2001 existau 40 de firme cu domeniu jocuri de noroc, care exploatau aproximativ 2.100 de aparate de jocuri.

Concernul Novomatic a desfasurat pina la sfirsitul lunii octombrie 2011 o campanie impotriva produselor contrafacute. In acest sens, pe site-ul companiei este o oferta in care ofera in schimbul celor contrafacute, piese originale, la preturi promotionale. "Daca aveti probleme cu jocurile Hot Spot si Multi Gaminator contrafacute nu trebuie decit sa ne aduceti placa de joc Hot Spot contrafacuta, iar noi va oferim in schimb un set original Hot Spot Platinum 5 sau 6 la numai 1.500 de euro sau placa de joc Multi Gaminator contrafacuta in schimbul careia noi va oferim un aparat original reconditionat Multi Gaminator FV 623 la numai 2.500 euro", se arata in anuntul companiei. Pe Internet, cele doua tipuri de placi de baza se gasesc si la jumatate de pret, suspecte a fi produse contrafacute. O placa de joc Hot Spot Platinum este la vinzare la preturi intre 700 si 900 de euro, iar Multi Gaminator FV 623 se poate gasi cu 1.850 de euro.

Comentarii