Ponta tine Iasul in aer: promisiuni si conditionari. Voturi contra investitii (GALERII FOTO)

Subtitlu

vineri, 23 noiembrie 2012, 20:55
8 MIN
 Ponta tine Iasul in aer: promisiuni si conditionari. Voturi contra investitii (GALERII FOTO)

Iasul a incasat o lovitura dura din partea premierului Victor Ponta. Aflat intr-o vizita de cinci ore la Iasi, prim-ministrul a conditionat ieri cele mai importante proiecte ale judetului de reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii. Dezbaterea asupra proiectelor judetului a avut loc ieri, la Biblioteca Centrala Universitara, acolo unde Victor Ponta, Crin Antonescu, impreuna cu Liviu Dragnea, Daniel Constantin, primarul si presedintele Consiliului Judetean, s-au intalnit cu candidatii la parlamentare si cu mai multi primari ai USL.

PNL Iasi: Voturi contra investitii VEZI GALERIA FOTO

Cristian Adomnitei, presedintele CJ, a trecut in revista toate planurile institutiei de a moderniza Aeroportul Iasi si i-a solicitat imperios lui Ponta sa aloce in bugetul de stat de anul viitor fonduri pentru prima etapa din investitie. Seful CJ spera sa obtina de la Guvern in jur de 50 de milioane de euro, in special pentru constructia pistei de 2.400 de metri. Adomnitei a punctat si faptul ca a fost rezolvata problema amplasamentului pentru Spitalul Regional de Urgenta si ca asteapta sprijin pentru demararea investitiei. „CJ a inaintat o scrisoare Ministerului Sanatatii prin care Miroslava poate pune la dispozitie gratuit un teren de 12 ha cu posibilitatea de a se extinde cu 5 ha in apropierea soselei de centura. Avem deja toate utilitatile acolo si incheiem astfel discutiile privind locatia spitalului", a spus presedintele CJ. Interventia presedintelui PNL Iasi, Relu Fenechiu, a fost inca mai categorica. „Vom vota bugetul de anul viitor doar daca vor fi prinsi bani pentru Aeroportul Iasi. Sunt convins, domnule Ponta, ca ne veti trata total diferit de cum ne-a tratat Emil Boc. Suntem convinsi ca veti continua cu soseaua de centura, care este realizata pe un sfert", a declarat Fenechiu. Acesta a mai solicitat ca proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures sa fie trecut pe lista prioritatilor actualului guvern. Presedintele PNL Iasi a solicitat ca toti indicatorii tehnico-economici sa fie refacuti, deoarece au fost calculati la o valoare aberanta. „Rugamintea noastra este sa considerati acest proiect o prioritate. Rugam sa se refaca urgent indicatorii. Trebuie sa facem o autostrada de bun-simt, nu un SF prin care sa construim 300 de kilometri de drum cu 9 miliarde de euro", a mai spus Fenechiu. Acesta a mai cerut ca urmatorul obiectiv din cadrul variantei ocolitoare a municipiului sa fie terminat in urmatorii patru ani. Este vorba de continuarea variantei de trafic greu, pana la iesirea spre vama Albita. 

„Vreau sa fiu convins ca proiectul este necesar"

Raspunsul dat de premierul Ponta a fost un dus cu apa rece pentru colegii sai de alianta de la Iasi. Acesta si-a inceput discursul cu o gluma la adresa pomelnicului de solicitari din partea autoritatilor din Iasi. „M-ati facut sa ma simt ca Van Rompuy (n.r., presedintele Consiliului European). M-ati amenintat cu dreptul de veto. Va rog sa nu va faceti propriul grup parlamentar", a comentat razand Ponta. Premierul a fost categoric in declaratii: Aeroportul International de la lasi va fi complet modernizat numai dupa ce viitoarea Regiune de Nord-Est va accesa fonduri in acest sens, iar Spitalul Regional de Urgente va fi construit printr-un parteneriat public – privat. Cristian Adomnitei a fost criticat pentru costurile estimate mult prea ridicate ale investitiei de la Aeroport, care va fi verificata la fiecare leu. „Proiectul pentru modernizarea Aeroportului este sarcina CJ. Eu am spus ca trebuie transformat intr-un centru regional in asa fel incat atragerea resurselor, fie ca este vorba de POS Transporturi sau fonduri de la bugetul de stat sau de fonduri care tin de intreaga regiune, sa faca posibila aceasta investitie cat mai repede", a declarat Ponta. Prim-ministrul a anuntat insa ca va prinde in exercitiul bugetar de anul viitor o anumita suma pentru Aeroport, doar ca nu la nivelul solicitarilor „In mod sigur vreau sa introducem in bugetul de anul viitor o parte din finantarea din Aeroport. Nu pot sa va dau nicio cifra in acest moment, pentru ca vreau sa vad un efort cat mai mare de a gasi si alte surse decat bugetul de stat. Vreau sa fiu convins ca proiectul este absolut necesar, sa fie la acea suma. Pornesc de la premisa ca toate proiectele de infrastructura din Romania puteau sa se faca un pic mai ieftin. Asa incat, impreuna cu presedintele Adomnitei, o sa punem fiecare euro si fiecare leu sa-l calculam cum trebuie". In ciuda declaratiilor pesimiste ale premierului, liderii politici de la Iasi s-au declarat in final multumiti de raspunsul premierului. „Victor Ponta a spus raspicat ca va sprijini Aeroportul. Nu era corect politic sa avanseze vreo suma, asta ar fi insemnat ca priveste superficial functia de premier", a spus presedintele PNL Iasi. Intrebat daca parlamentarii USL de Iasi vor vota proiectul de buget, Relu Fenechiu a nuantat: „Sa vedem intai cum va arata bugetul. Eu sunt 100% convins ca in proiectul de buget vor fi trecuti si bani pentru Aeroport, ramane de vazut cat. Noi ne vom bate ca suma sa fie cat mai mare". 

 VEZI GALERIA FOTO

––

 Ce inseamna regionalizarea

Ideea de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii nu este o noutate printre ieseni. Gruparea judetelor in opt regiuni cu organe de conducere si atributii administrative, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, nu poate fi realizata decat prin modificarea Constitutiei. Aceasta, intrucat regiunile, ca organizare administrativa, nu exista in legea fundamentala. Victor Ponta le-a solicitat ieri candidatilor ieseni la parlamentare sprijin pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere in Constitutie. „Referitor la reorganizare, 2013 este momentul in care putem face aceasta reorganizare si trebuie sa o trecem in Constitutie. Atunci, proiecte mari cum este spitalul, aeroportul, autostrazi pot fi dezvoltate de o regiune. Altfel, judetul este prea mic pentru aceste proiecte", a declarat premierul Victor Ponta. Modificarea Constitutiei trebuie propusa printr-o lege, supusa ulterior unui referendum. Pentru a ajunge in faza implementarii, vor trece apoi alte luni bune, daca nu ani. Ulterior modificarii Constitutiei, se intentioneaza ca, la finele lui 2014, odata cu alegerile prezidentiale, sa aiba loc si alegeri pentru sefia regiunilor.

––

Desi incompleta, soseaua de centura a inghetat 

VEZI GALERIA FOTO 

Soseaua ocolitoare a Iasului ramane in aer. Premierul Victor Ponta nu a dat niciun fel de asigurari ca urmatoarea etapa din constructia centurii va primi fonduri din partea bugetului de stat. Acesta s-a aratat interesat de continuarea variantei de trafic greu pe bulevardul Poitiers si pana la intersectia cu DN28, insa pentru acest obiectiv nu exista nici macar proiect tehnic.

Oficialii Guvernului au taiat ieri panglica pe soseaua de centura pentru a oficializa finalizarea lucrarilor la cei 14 kilometri din varianta de trafic greu. Premierul Victor Ponta a ajuns pe centura impreuna cu primarul Gheorghe Nichita, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Mircea Pop, cu o intarziere de 15 minute. Dupa ce s-a informat de stadiul proiectului, prim-ministrul a refuzat sa taie panglica proiectului, lasandu-i pe ceilalti sa faca onorurile. Acesta a declarat ca este important ca investitia sa continue cu tronsonul de pe bulevardul Poitiers, strada Trei Fantani, legatura cu DN28 si cu vama Albita, in conditiile in care premierul moldovean Vlad Filat va reabilita drumul pe partea moldoveneasca. Premierul nu a dat asigurari ca lucrarile la centura vor continua pe banii Guvernului. „Stiu ca proiectul este vechi, s-a tot intarziat. Ma bucur ca acum acesti 14 kilometri sunt in stare de functionare, dar nu ma gandesc decat la urmatorii ani cand primarul si presedintele CJ vor solicita sprijin pentru a aduce mai departe si restul portiunilor care trebuie realizate. Sa avem acea crestere economica de care spunea Comisia Europeana, sa avem mai multi bani la buget si sper sa fiu aici si cand se face si cealalta bucata", a declarat Ponta. In plus, premierul a conditionat fondurile necesare centurii de alocarile de la Comisia Europeana. „Este foarte important sa obtinem in aceste zile toate fondurile solicitate pe POS Transporturi in asa fel incat sa construim din fonduri europene, iar de la bugetul de stat sa folosim pentru situatii cum este cea de pe centura Iasului", a mai spus Ponta.Costurile cu care s-au construit cei 14 kilometri de centura l-au socat si pe premier. Acesta a declarat in timpul intalnirii pe care a avut-o ieri cu primarii USL ca preturile sunt prea mari. „Sunt foarte bucuros ca s-au terminat 14 km de centura. Dar am vazut cat au costat. Cred ca se puteau face mult mai multe cu acesti bani", a remarcat Ponta. Astfel, de la 136 de milioane de lei, atat cat era alocarea initiala pentru soseaua de centura, varianta ocolitoare a ajuns sa coste 225,15 milioane de lei, fara TVA. Contractul a fost majorat si actualizat pentru a se adapta conditiilor de pe teren. 

  ––

 Angajamente de investitii si contre politice langa panglica de la Oncologie

Institutul Regional de Oncologie (IRO) a fost inaugurat oficial in prezenta ministrului Sanatatii, dr. Raed Arafat, si a premierului Victor Ponta. La taierea panglicii au participat si dr. Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sanatate al premierului, si prof.dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi, acestia fiind inconjurati de candidati la alegerile parlamentare. Cele mai multe multumiri au fost aduse lui Vasile Cepoi, cel care a reusit sa finalizeze proiectul institutului in perioada cat a fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi. „Proiectul a inceput in 1996, insa in 2005 s-a decis ca aici sa avem Institut de Oncologie. A fost o decizie politica transpartinica, daca vreti, in interesul oamenilor si al societatii si ne bucuram ca astazi putem sa sarbatorim acest lucru", a declarat dr. Cepoi.

De asemenea, inaugurarea de ieri a fost si un prilej pentru a anunta alte investitii de anvergura, cele mai multe anuntate de UMF Iasi. „Acest institut este unul dintre cele mai moderne spitale din Europa. Aici vom face de la 1 ianuarie prima bio-banca a universitatii cu o finantare de la guvernul elvetian. Tot aici va deveni functional de la 1 februarie primul centru de onco-genetica din Romania. Tot UMF va investi intr-un centru de producere de izotopi radioactivi, o investitie de 5,6 milioane de euro, din venituri proprii", a precizat rectorul UMF. La inaugurare a fost prezent si ministrul Sanatatii, care a tinut sa multumeasca tuturor celor care de-a lungul ultimilor 16 ani s-au luptat pentru ca institutul sa devina functional. „In final, aici ne uitam la o normalitate. Romania, pe problema oncologiei, inca mai are pasi mari de facut. IRO este unul dintre acesti pasi, dar mai avem multi de facut. Institutul de la Iasi este al treilea din tara si s-a terminat si studiul de fezabilitate pentru viitorul institut de la Timisoara", a declarat dr. Arafat. „Deschiderea acestui institut este o veste extraordinar de buna pentru bolnavi si pentru institutul din Bucuresti, care nu va mai fi atat de aglomerat. Multumesc si eu celor care si-au adus aportul la infiintarea acestui spital, dar ma intreb, daca tot atatia oameni si-au adus aportul, de ce totusi a durat atat de mult?", a spus premierul Ponta. Acestuia i-a raspuns deputatul PDL Cristina Dobre, care a precizat ca din cauza faptului ca USL a votat impotriva bugetarii spitalului. „Ati vazut ce s-a intamplat? De aia a durat 15 ani", a adaugat amuzat premierul. De altfel, interventia Cristinei Dobre a facut ca bucata de panglica pe care primarul Nichita a vrut sa i-o ofere premierului sa nu mai ajunga in mainile acestuia, ci la deputatul PDL.  

Comentarii