Popa „Schengen“

miercuri, 23 august 2006, 00:29
5 MIN
 Popa „Schengen“

Pentru iertarea pacatelor, majoritatea credinciosilor se prezinta la preot sa se spovedeasca. Dupa ce ii marturisesti acestuia faptele pe care le-ai facut, preotul iti da un canon pentru ispasirea pacatului. Insa, mai nou, un preot iesean mai indulgent iti poate „ierta“ chiar si interdictia de intrare in spatiul Schengen aplicata pe pasaport in cazul in care ai comis o infractiune pe teritoriul unui stat european. Canonul consta, surprinzator, in a plati la destinatie 1.000 de euro, pret fix fara negociere. Afacerea destul de profitabila, catalogata de reprezentantii Directiei Judetene a Politiei de Frontiera (DJPF) ca fiind ilegala, a fost pusa pe roate de preotul Liviu Panaite de la parohia Cirniceni, din comuna Tiganasi. Acesta sustine insa ca nu comite nici o infractiune, ci doar ca ajuta oamenii saraci. Insa totul se face contracost.
„Fara 1.000 de euro sa nu ma deranjati“

„Interdictie in spatiul Schengen. Se rezolva. Plata la destinatie“. Asa arata un mic anunt publicitar dintr-un cotidian local publicat la sfirsitul saptaminii trecute. Vineri, in jurul prinzului, reporterii „Ziarului de Iasi“ au sunat la numarul de telefon mobil lasat in anunt si s-au dat drept persoane care au interdictie de intrare in spatiul Schengen si care doreau sa mearga in strainatate. „Va intereseaza conditiile sau pretul? Pretul este 1.000 de euro. Eu sint preot, am pasaport diplomatic. Nu se plateste nici un leu pina la destinatie. Plecarea se face saptaminal. Daca vreti sa ne intilnim sa vorbim fata in fata, fara 1.000 de euro sa nu ma deranjati“, a explicat initial preotul. Ulterior, pentru a da cit mai multa credibilitate „clientului“, acesta l-a invitat pe reporter duminica la slujba. „Eu sint preot in comuna Tiganasi, satul Cirniceni. Daca vreti sa va convingeti, veniti duminica la Cirniceni la slujba. Eu locuiesc in Iasi. Ne putem vedea si aici, insa daca vreti sa ma vedeti in haine de preot, ma gasiti la Cirniceni. Pe mine ma cheama Panaite“, si-a conturat preotul cartea de vizita.
Reporterii „Ziarului de Iasi“ au facut un nou scenariu si l-au contactat pe preot, insa de pe un alt numar de telefon, solicitindu-i acestuia acelasi lucru. Mai mult de atit, de aceasta data reporterii au cerut si o intilnire cu preotul pentru a discuta pe larg conditiile afacerii. Vineri, in jurul orei 18.00, reporterii „Ziarului de Iasi“ s-au prezentat, dupa cum a indicat preotul, in Tatarasi, in apropierea unitatii militare, unde acesta sustine ca isi va construi o casa. Reperele fixe ale locului de intilnire au fost reprezentate de un Seat Leon negru si un Volkswagen Sharan gri, cele doua masini proprietate personala ale lui Panaite, evaluate la peste 30.000 de euro. Dupa ce reporterul si-a prezentat scenariul solicitind introducerea in Italia a unui var cu interdictie in spatiul Schengen, preotul a oferit citeva detalii despre transport. „Sa fim intelesi. Fara 1.000 de euro nu avem ce discuta. Plata se face la destinatie. Cind vede scris mare Torino, imi da banii“, a conditionat din start Panaite. La rindul sau, reporterul a cerut o garantie, argumentind ca verisorul sau a mai incercat de doua ori sa intre in Italia, cheltuind peste 3.000 de euro, insa a fost intors de la granita cu Austria. „Acolo este problema. Insa viza pe pasaport poate sa se puna sau sa nu se puna. Asta depinde de cum ajung eu. El nu coboara din masina mea. Daca doriti, eu am plecarea marti (n.r. – ieri) cu doua microbuze“, a mai dezvaluit preotul.
Pentru trafic de emigranti, se face inchisoare de la 3 la 10 ani

Acestea au fost insa toate detaliile oferite de Panaite. „Nu pot sa va spun prin ce tara mergem. Este problema mea. Nu pot sa va dau prea multe detalii“, s-a scuzat preotul la insistentele reporterilor in incercarea de a afla traseul complet. Ca si in prima faza, pentru a fi cit mai credibil, preotul a invitat reporterii la slujba pentru a-l vedea in hainele „de serviciu“. Cind a aflat insa duminica dimineata ca potentialul client este de fapt reporter la „Ziarul de Iasi“, preotul a ramas aproape fara replica. „Spuneti ce vreti? Ceea ce fac eu nu este ilegal. Daca e, o sa ma condamne statul si legea care este. Cert e ca eu ajut oamenii necajiti. Dati ce vreti in ziar, insa va rog sa nu-mi stirbiti imaginea cu treaba asta. O sa vorbiti cu avocatul meu“, a spus preotul.
Dupa cum sustin reprezentantii Directiei Judetene a Politiei de Frontiera (DJPF), afacerea lansata de preotul Panaite este insa ilegala. „Interdictia in spatiul Schengen se aplica unei persoane care a comis infractiuni pe teritoriul unui stat al Uniunii Europene. In cazul in care persoana este prinsa in spatiul Schengen, risca de la 2 luni la 3 ani de inchisoare pentru trecere ilegala de frontiera“, ne-a explicat Vasilica Tataru, purtator de cuvint al DJPF. Insa, dupa cum a precizat aceasta, va fi trasa la raspundere si persoana care a introdus in spatiul Schengen pe cineva care are interdictie. „Ceea ce face preotul este trafic de emigranti si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani pentru grupuri organizate“, a incheiat Tataru. Potrivit reprezentantilor Directiei Vamale Iasi, posesorii de pasapoarte diplomatice beneficiaza de un control preferential la iesirea din tara. „Pasapoartele diplomatice se acorda unei anumite categorii de persoane. De asemenea, posesorii nu se supun controlului amanuntit in vama“, ne-a precizat Elena Cotea, purtatorul de cuvint al Directiei Vamale Iasi. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei s-au aratat uimiti de business-ul preotului Panaite. „Este curios cum a obtinut acel pasaport diplomatic. Pina in prezent, nu ne putem pronunta in nici un fel. Dupa ce vom vedea articolul, vom incepe si noi o ancheta interna si atunci vom prezenta pozitia noastra oficiala“, a explicat preotul Constantin Sturzu, purtatorul de cuvint al Mitropoliei.
Liviu Panaite nu este singur
Preotul iesean nu este insa singurul care obtine profit din astfel de afaceri. Prin intermediul unui anunt dintr-un cotidian local, reporterii „Ziarului de Iasi“ au mai gasit o pista de iesire din tara chiar si cu interdictie de intrare in spatiul Schengen. Mai exact, contra sumei de 800 de euro, o persoana din Roman, judetul Neamt, desfasoara aceeasi activitate. „Traseul este prin Slovenia. Pina acolo mergem cu trenul, ceea ce costa 160 de euro. In Slovenia eu am pe cineva care ne baga in Italia. Cind ajungem la destinatie, imi dai inca 640 de euro. Se poate merge si cu masina, insa este mai dificil. In cazul in care te prinde, iti confisca masina. Si apropo, nu puteti lua cu dumneavoastra decit o singura geanta. Acestea sint conditiile. Daca vreti, putem pleca si astazi (n.r. – ieri). La 15 avem microbuz spre Arad si pe urma luam trenul pina in Slovenia. Sa nu aveti nici o grija, eu fac de multi ani acest traseu“, a explicat romascanul care a refuzat sa-si dezvaluie numele.
3 trasee posibile de a ajunge in spatiul Schengen:
1. Iasi – Arad (vama Nadlac) – Ungaria – Slovenia – Italia
2. Iasi – Arad (vama Nadlac) – Ungaria – Austria – Italia sau Germania
3. Iasi – Timis (vama Moravita) – Serbia – Croatia – Slovenia – Italia

Comentarii