Programul de depistare a cancerului de col uterin, mort la nastere

luni, 27 aprilie 2009, 00:35
3 MIN
 Programul de depistare a cancerului de col uterin, mort la nastere

Schimbarea guvernelor si a ministrilor, noile reglementari in domeniul sanatatii, lipsa finantarii pentru anumite programe ar putea provoca o crestere a numarului de femei care ajung in spital cu forme grave de cancer de col uterin.

In toamna anului trecut era programat sa inceapa un program national de screening al cancerului de col uterin, boala care, conform specialistilor in domeniu, afecteaza din ce in ce mai multe femei si este deseori descoperita in stadii care nu mai permit vindecarea.

La Iasi era totul pregatit pentru demararea acestui program. Centrul logistic trebuia sa fie in cadrul Maternitatii "Cuza Voda", locul unde toate datele din regiunea Moldovei trebuiau adunate intr-un registru regional.

De asemenea, medicul coordonator al Cabinetului de screening citologic din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" trebuia sa conduca programul national in aceasta regiune. Nimic din toate acestea nu a mai devenit realitate si mii de femei au fost lasate la voia intimplarii.

Testul costa 35 de lei

"Ideea era sa incepem de la 1 octombrie 2008. Pina la urma insa fondurile care trebuiau folosite pentru screeningul la cancerul de col uterin au fost redirectionate catre programul de vaccinare a fetitelor de clasa a IV-a impotriva acestei boli. Dupa cum se stie deja, programul acesta a fost un esec. Din pacate, in acest moment nici unul dintre programe nu se deruleaza si nu s-a mai facut nimic in aceasta privinta", a declarat dr. Sergiu Teleman, medicul coordonator al Cabinetului de screening citologic de la Spitalul "Sf. Spiridon", cel care trebuia sa fie responsabil de programul de screening al cancerului de col uterin.

Noua conducere a Ministerului Sanatatii a declarat la inceputul anului ca acest program va fi totusi reluat, probabil undeva in trimestrul III. Pina atunci, insa, toate fondurile care au fost directionate la un moment dat catre testarea femeilor au fost taiate.

Pina la sfirsitul lui 2008 la cabinetul de screening citologic se primeau fonduri pentru un asa numit "screening oportunist". Orice femeie care voia sa-si faca testul  Papanicolau se prezenta la cabinet doar cu cartea de identitate si era testata gratuit. Aceasta facilitate a disparut. Orice femeie care vrea sa-si verifice starea de sanatate este nevoita sa ia recomandare pentru test de la medicul de familie si sa fie platitoare de asigurari de sanatate. In orice alta situatie efectuarea testului este contracost, pretul ridicindu-se la aproximativ 35 de lei.

"Prin programul care se derula initial, in 2007, au venit la testare cu buletinul 1.850 de femei care nu au fost nevoite sa plateasca. In 2009 numarul femeilor care au venit cu trimitere de la medic, deci au stat la mai multe cozi pina la test pentru a nu plati, este deocamdata de 345, ceea ce este foarte putin. Lipsa programului provoaca tocmai nedepistarea precoce a leziunilor canceroase, moment in care boala este vindecabila. Sistemul de raportare de acum nu are rubrici pentru femeile care inca nu au ajuns la stadiul de cancer, ci au doar leziuni care pot fi tratate. Si sistemul de raportare trebuie schimbat", a mai spus dr. Teleman.

Grupa de risc 18-65 ani

Cele doua programe initiate de MS, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin si a celui de sin, vor consuma fonduri de aproximativ 70 de milioane de euro. Primul dintre ele se adreseaza femeilor din grupa de risc, respectiv 18-65 de ani. Ele ar trebui sa primeasca acasa instiintare pentru a se prezenta la testare.

Deocamdata, nici testarea nu se stie foarte clar unde va fi facuta, mai ales avind in vedere faptul ca in momentul de fata medicii de familie nu dispun de echipamentul medical necesar pentru asa ceva. "Nu a mai zis nimeni nimic. Centrul logistic trebuia sa fie in cladirea fostului ambulatoriu, dar pentru ca programul a fost sistat, amplasamentul va fi folosit pentru altceva. Pina acum nu ne-a contactat nimeni", a declarat dr. Vicuta Todosiciuc, managerul Maternitatii "Cuza Voda".

Comentarii