Propunere: Piatra Neamt, capitala Regiunii Nord Est

Subtitlu

miercuri, 06 februarie 2013, 22:18
4 MIN
 Propunere: Piatra Neamt, capitala Regiunii Nord Est

Tot mai multi oameni politici romani iau creionul in mana si incep sa deseneze harti cu viitoarea structura regionala a Romaniei. Daca initial in jurul ideii de regionalizare se insista asupra persoanei care va fi „guvernator", in ultima perioada au tot fost vehiculate ipoteze privind atat numarul regiunilor, cat si numele capitalelor acestora. Cea mai recenta varianta a fost oferita de liberalul Sorin Frunzaverde, presedintele CJ Caras-Severin, una deloc fericita pentru ieseni.

Nichita: Imposibil

Potrivit acestui proiect, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, iar Regiunea Moldovei ar avea resedinta la Piatra Neamt. Presedintele PSD Iasi, primarul Gheorghe Nichita, da ca imposibila varianta in care Iasul nu va fi capitala viitoarei regiuni de nord-est, motivandu-si optiunea prin faptul ca doar aici sunt indeplinite toate conditiile impuse. „Domnul Frunzaverde nu a facut altceva decat sa aseze resedintele capitalelor de regiune pe scheletul sediilor Agentiilor de Dezvoltare Regionala. Acestea au fost organizate la nivelul anilor ’96 – ’97, acum suntem in 2013. Pe de alta parte, sunt stabilite niste criterii foarte precise pentru resedintele regionale, si numai Iasul le indeplineste pe toate. Vorbim de un mediu academic foarte dezvoltat, aeroport international, nod de cale ferata, spital regional si infrastructura dezvoltata. Toate acestea se gasesc aici", a declarat Gheorghe Nichita. Din tabara liberala, presedintele CJ, Cristian Adomnitei, spune ca toate aceste variante nu trebuie luate in seama, pentru ca sunt doar niste propuneri. "Discutia aceasta despre regionalizare este doar o forma fara fond. Intrebari legate de resedinta de regiune, numarul regiunilor sau cine vor fi «voievozii» ar trebui sa fie ultimile noastre griji. Acum trebuie sa venim cu o explicatie concreta catre oameni cu privire la ce inseamna aceasta regiune, de unde se finanteaza si cu ce ii ajuta pe oameni in mod precis. Nici denumirea nu convinge, eu cred ca ar fi mai corect sa se numeasca descentralizare administrativa", a precizat liberalul Cristian Adomnitei.

Cum se alege guvernatorul

Potrivit proiectului de lege, primii presedinti de consilii regionale vor fi alesi dintre sefii de CJ, primarii si consilierii judeteni in functie, prin votul uninominal al acelorasi categorii de alesi, in calitate de electori. Acestia vor avea mandat pana la alegerile locale din 2016. Consiliul regional va fi compus din consilieri regionali, "alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, de catre persoanele cu drept de vot din regiunea respectiva, in conditiile legii", potrivit proiectului. Consiliul regional va avea intre 20 si 32 de membri, in functie de numarul locuitorilor regiunii respective. Totodata, fiecare consiliu regional va avea membri de drept si membri alesi de electori, toti fiind primari, consilieri judeteni sau sefi de judet. Dintre membrii consiliului vor fi alesi si doi vicepresedinti. Potrivit capitolului V, referitor la bugetul regional, acesta va fi alimentat din transferuri de la bugetul national pentru diverse categorii de cheltuieli. Acestea se refera la activitatea de functionare a aparatului propriu, pentru dezvoltare regionala, pentru activitatea de planificare si programare regionala, pentru cofinantarea de proiecte europene si strategice implementate de regiune.

Referitor la numele viitorului "voievod" al Moldovei, s-a tot vehiculat ca postul este urmarit de primarul Gheorghe Nichita, insa edilul spune ca deocamdata prioritara este concretizarea proiectului. "Eu tot timpul am fost atent ca proiectele pe care le-am desfasurat pentru municipiu sa fie folositoare si pentru judet si chiar pentur regiune. Cu toate acestea, primele mele preocupari sunt ca regiunea sa ia fiinta, capitala sa fie la lasi, iar presedintele acesteia sa fie o persoana care sa aiba capacitatea sa atraga cat mai multe fonduri. Nu vreau sa vorbim inca de persoane, principiul regionalizarii este mult mai important decat numele persoanei", a declarat Gheorghe Nichita.

PDL: Se vrea multumirea baronilor

O alta ipoteza de impartire a tarii a fost inaintata saptamana trecuta de catre presedintele PNL Bihor, Cornel Popa. Acesta a propus varianta cu 10 regiuni, in care zona Moldovei a fost impartita in doua parti, Moldova de Nord si Moldova de Sud. In aceasta incadrare, Iasul era capitala regionala a Moldovei de Nord, din care mai faceau parte judetele Botosani, Neamt si Suceava. De partea cealalta, Moldova de Sud ar fi fost formata din judetele Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, cu capitala la Bacau. Oricum, regionalizarea Romaniei se afla in mainile lui Liviu Dragnea, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, desemnat de prim-ministrul Victor Ponta sa puna la punct acest proiect. Potrivit unor declaratii ale lui Dragnea in mass-media, regiunile vor deveni functionale pana la sfarsitul anului, dupa ce va fi modificata Constitutia. Din opozitie, deputatul Petru Movila considera ca toate aceste variante care ies la iveala arata clar faptul ca nu exista o strategie clara in interiorul USL si singurul scop urmarit este „multumirea unor baroni locali". „Faptul ca liderii USL Iasi nu au reactionat la acest proiect de lege arata clar ca totul s-a facut cu buna lor stiinta. Ar trebui sa isi asume acum toate aceste decizii. Totusi, a pune capitala la Piatra Neamt este o mare neobrazare. Numai aceasta idee este o lipsa de respect la adresa valorilor Iasului. Este clar ca USL nu urmareste formarea unor structuri administrative similare celor europene, ci sa faca interesele unor baroni locali", a declarat Petru Movila.

Comentarii