Razboiul crucii intre masoni la Iasi

vineri, 11 ianuarie 2008, 22:29
6 MIN
 Razboiul crucii intre masoni la Iasi

 Fiecare reprezinta, de fapt, doi maestri superiori care isi disputa suprematia. In misteriosul conflict sint vehiculate numele altor doi ieseni: profesorii Doru Tompea si Vasile Burlui, aflati, fireste, in tabere rivale. O incitanta poveste de aventuri moderna despre un razboi cu iz medieval, in rindurile urmatoare.

 

Marele Maestu Basilio Cali de Rhondes

Razboiul in numele crucii, care se desfasoara de citeva luni la nivel national are ecouri importante si la Iasi. Combatantii sint cavalerii ordinului Sfintul Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta. Concret, reprezentantii a doi mari maestri ai ordinului isi disputa suprematia si legalitatea.

Cavalerul Thomas Molendini, mare prior al Tarilor de Est si al Romanei, reprezentant al celui de-al 76-lea Mare Maestru Louis Scerri Montaldo, ii imputa lui Dorin Podolinca, care reprezinta in Romania pe cel de-al 77-lea Mare Maestru, Basilio Cali de Rhondes, faptul ca, desi a fost excomunicat din ordin de Sediul Magistral de la Malta, el continua sa tina in umbra membrii ordinului, neinformindu-i despre aceasta decizie, si continua sa "unga" adepti.

Podolinca, in schimb, sustine ca exista un proces pe rol, iar pina cind justitia nu va lua o decizie cu privire la excomunicarea lui si a marelui sau maestru, Basilio Cali, totul este legal. Din ordinul pe care il administreaza cei doi, Cali si Podolinca, fac parte nume cunoscute precum Doru Tompea, decanul Facultatii de Asistenta Sociala si Sociologie de la Universitatea „Petre Andrei", inaintat in gradul de ambasador, Nicu Bujor, Comandator al Ordinului si reprezentantul familiei Sturdza in Romania, Vasile Catea, Comandator si vicepresedinte al Federatiei Romane de Box, cei trei printi Sturza – Gheorghe, Dimitrie, Eric-, actorul Jean Constantin, plus 8-9 personalitati iesene de mare angajament politic si economic, ale caror nume sint insa tinute secrete.

Tompea, in tabara acuzata de impostura

In luna ianuarie a anului trecut, Ordinul Sfintului Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta, organizatie ce, potrivit propriei prezentari oficiale, urmareste implicarea in actiuni caritabile si de interes social, s-a deschis oficial si la Iasi.

Ordinul a fiintat pe teritoriul Romaniei din 2001, fiind diferit de Ordinul Militar al Cavalerilor de Malta, care apartine Vaticanului si care exista in Romania inca din 1932, activitatea fiind reluata dupa 1989.  Ordinul Sfintului Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta este subordonat Guvernului de Malta, urmarind ajutorarea oamenilor nevoiasi.

Timp de un an, Ordinul a fost reprezentat la nivel national de Dorin Podolinca, prior pentru Tarile de Est, care a fost inclus in rindul Cavalerilor de Malta de catre al 76-lea Mare Maestru Louis Scerri Montaldo. Dupa un timp, Podolinca a schimbat taberele si a ales sa se alature celei conduse de cel care s-a autointitulat cel de-al 77-lea Mare Maestru, Basilio Cali de Rhondes.

Anul trecut, Podolinca a uns aproximativ 15 membri, dintre care 8-9 sint din Iasi, personalitati destoinice carora nu vrea sa le faca publice numele. Doar Doru Tompea, care a primit titlul onorific de Ambasador al Ordinului, a recunoscut deschis ca este membru investit de Doru Podolinca.

Podolinca, acuzat de extorcare de fonduri

Timp de citeva luni, apele pareau destul de linistite. Furtuna s-a declansat la sfirsitul anului trecut, cind o serie de membri ai Ordinului au sosit din Italia la Iasi pentru a lamuri o "mica-mare" problema. O parte dintre ei au vizitat din nou Iasul in luna decembrie 2007. 

"Dorin Podolinca, prior al Tarilor de Est si al Romaniei, a fost expulzat pe 14 decembrie din Ordinul Sfintului Ioan de Ierusalim, dupa cum se poate vedea din documentul parafat de Sediul Magistral din Malta", spune Thomas Molendini, noul prior al Tarilor de Est, ales dupa expulzarea lui Podolinca, intinzind documentul. In acesta scrie ca Dorin Podolinca, iesean stabilit acum la Suceava, a fost decazut de la Rangul de Cavaler al Marii Cruci si a fost exclus din ordin. "Nu va fi permis accesul in Ordin nici descendentilor sai, pina la cea de-a trei generatie", se subliniaza in actul prezentat de Molendini. Motivele sint expuse in acelasi act.

"Conform informatiilor mentionate anterior, comunicam tuturor Demnitarilor Ordinului Suveran al Sfintului Ioan de Ierusalim, Cavalerii de Malta O.S.J faptul ca domnul Dorin Podolinca, prin comportamentul sau insidios, a contribuit continuu la actiunile intreprinse de domnul Basilio Cali. Aceste actiuni au defaimat prestigiosul nume al Ordinului Suveran al Sfintului Ioan de Ierusalim, Cavalerii de Malta, O.S.J, inselind si extorcind multe persoane de buna credinta".

Podolinca spune ca nu a inselat pe nimeni

Dorin Podolinca neaga acuzatiile. "Aceste acuzatii depasesc orice limita. Eu nu am facut decit bine. Am incercat sa ridic nivelul ordinului, am facut din el o bijuterie. Daca eu am facut tot ceea ce afirma, atunci si ei au facut exact acelasi lucru. Daca eu am inselat pe cavaleri, atunci si acest personaj, Molendini, care a tinut sabia la ceremonia de investire, a facut la fel ca mine, pentru ca am fost impreuna", explica Podolinca.

El recunoaste ca exista in momentul de fata un proces la tribunalul din Malta in care se judeca cei doi mari maestri, al 76-lea Mare Maestru Louis Scerri Montaldo si al 77-lea, Basilio Cali. Miza procesului este de a clarifica, odata pentru totdeauana, care este adevaratul Mare Maestru.

Cel care a deschis acest proces este Louis Scerri Montaldo, care a cerut in 26 mai 2007 un ordin de interdictie de la un tribunal civil maltez impotriva lui Basilio Cali, care urma sa organizeze ceremonia de instalare a sa in functia de Mare Maestru. Ordinul i-a fost acordat de judecator, insa Cali l-a contestat, astfel incit cei doi s-au revazut la tribunal. Ei au prezentat judecatorului Raymond C. Pace diverse documente, iar acesta a decis ca adevaratul mare Maestru este Louis Scerri Montaldo si a definitivat ordinul de interdictie impotriva lui Cali. Decizia este publica si poate fi gasita pe site-ul Ministerului de Justitie si Afaceri Externe din Malta.

Razboiul marilor maestri, transat in instanta

In consecinta, acest proces este, asa cum mentioneaza si Thomas Molendini, deja incheiat, tribunalul din Malta dind o sentinta definitiva in iunie 2007, prin care lui Basilio Cali, superiorul lui Podolinca, i s-a anulat titlul de Mare Maestru si prin care i s-a interzis sa faca investituri. El a mai fost gasit vinovat si pentru uzurpare si falsificarea documentelor prin care s-a autoproclamat mare maestru, dar si pentru furt din conturile ordinului.

"Dupa cum arata hotarirea tribunalului, Basilio Cali este un impostor, iar Dorin Podolinca este si el la rindul lui impostor. Amindoi au fost excomunicati. Ei au luat de la fiecare membru din Romania cite 3.500 de euro, suma necesara pentru a intra in ordin. Noi vrem sa le oferim membrilor posibilitatea de a intra in ordinul real, cel al Marelui Maestru Montaldo. Nu le vom cere bani. Membrii trebuie doar sa semneze un contract prin care il recunosc pe Louis Scerri Montaldo Mare Maestru", sustine Molendini. El i-a explicat lui Podolinca aceasta alternativa, insa Podolinca i-a ascultat, fara a schimba insa nimic.

Mai mult decit atit, el a dorit in luna noiembrie sa intre in contact si cu membrii ordinului condus de Podolinca pentru a le arata documentele si decizia tribunalului maltez, insa nu a reusit sa vorbeasca decit cu ieseanul Vasile Catea, vicepresedinte al Federatei Romane de Box, si Neculai Bujor, secretarul lui Dimitrie Sturza. Din cite ne-a povestit Molendini, cei doi ar fi inteles situatia si i-au acceptat propunerea.

Vasile Burlui, acuzat ca sta in spatele conflictului

Din informatiile oferite de Podolinca, dar intarite de Doru Tompea, toata aceasta batalie intre cavaleri si-ar avea radacinile chiar aici, la Iasi. "Au venit acesti italieni ca sa faca o schisma in Romania. Ei sint cei care agita apele. Au fost dati afara din ordinul de la Malta,  iar acum incearca sa intre, sa puna mina. Miza este destul de mare, stiut ca acest ordin este cel mai vechi. De fapt, Vasile Burlui este in spatele acestor miscari", sustine Doru Tompea.

Afirmatie intarita si de Podolinca, fara ca acesta sa dea totusi vreun nume. Intrebat daca este Cavaler de Malta si daca stie ceva de radacinile acestui conflict, Vasile Burlui a raspuns scurt, ca un adevarat mason: "Sint in afara acestei probleme. Nu stiu nimic".

Comentarii