Rectorul Dumitru Oprea, urmasul lui Despot Voda

vineri, 03 august 2007, 22:06
3 MIN
 Rectorul Dumitru Oprea, urmasul lui Despot Voda

Rectorul Dumitru Oprea cauta radacinile Universitatii „Al.I. Cuza“ in Evul Mediu. El doreste sa demonstreze pina in toamna ca Academia protestanta de la Cotnari, infiintata in 1563 de voievodul Despot Voda, reprezinta punctul de inceput al viitoarei institutii de invatamint moderne, infiintata in 1860. „Este aberant ca, de exemplu, universitatea sa fie infiintata mai tirziu ca Facultatea de Drept“, spune rectorul, adaugind ca Academia de la Cotnari – prima forma de invatamint superior din zona Moldovei – trebuie vazuta drept precursoarea Universitatii „Cuza“. Dumitru Oprea spune ca istoricii Gheorghe Iacob si Ion Toderascu il vor ajuta sa izbuteasca in demersul sau. Pe de alta parte, alti cercetatori in istorie considera aceasta dorinta a rectorului drept o „excentricitate“ fara suport stiintific.

„Este inadmisibil ca rectorul Andrei Marga sa declare ca Universitatea din Cluj este cea mai veche“

„Universitatile sint in aceasta perioada in cautare disperata de istorie. De exemplu, la Oxford, batalia se da intre colegii, care gaseste un document si mai vechi care sa ateste o forma de invatamint superior pe un anumit profil. Si in tara noastra a inceput o astfel de competitie. Este inadmisibil ca rectorul Andrei Marga sa declare cu ocazia unei conferinte ca Universitatea din Cluj este cea mai veche, avind drept reper infiintarea in 1581 a unui colegiu la Cluj“, a declarat rectorul Universitatii „Al.I. Cuza“, Dumitru Oprea. In acest context si in urma vizitelor la diferite institutii de invatamint superior din strainatate, rectorul Oprea considera indreptatita ideea ca prima forma de invatamint superior din zona Moldovei sa reprezinte, de fapt, punctul de plecare pentru ceea ce a devenit dupa 300 de ani Universitatea „Al.I. Cuza“. „Universitatea din Freiburg este atestata la 1457 printr-o consemnare dintr-un document bisericesc al acelor vremi. Dovezile noastre stiintifice sint mult mai puternice“, a mai declarat Dumitru Oprea. Practic, la aniversarea din acest an din octombrie ar trebui sa fie facute declaratiile oficiale precum ca Universitatea isi are inceputurile in 1563, odata cu infiintarea Academiei de la Cotnari de catre domnitorul de atunci, Despot Voda. Documentele istorice vorbesc despre „Schola latina“, adresata populatiei protestante, institutie care a disparut odata cu moartea domnitorului, dupa nici macar un an de la infiintare.

„Asocierea e nelalocul ei“

Pe de alta parte, mai multi istorici ieseni de la Universitatea „Al.I. Cuza“ considera initiativa rectorului Oprea fara suport stiintific, insa nici unul dintre ei nu a dorit sa isi asume public declaratiile pentru a nu se interpreta demersul lor ca o lovitura impotriva institutiei. „Asocierea e nelalocul ei. Una este o universitate medievala si una este o universitate moderna. Scoala latina de la Cotnari, Academia vasiliana, cea mihaileana sint forme premergatoare, trepte care au dus logic la formarea universitatii moderne. Dar de aici si pina la a spune ca acel Colegiu de la Cotnari marcheaza inceputul Universitatii «Cuza» e cale lunga“, a declarat unul dintre profesori. Pe de alta parte, alt cadru didactic sustine ca, din punct de vedere al istoriei invatamintului in Moldova, poate fi amintita Academia de la Cotnari doar ca «preistorie» a universitatii, punct de inceput al invatamintului moldovean si implicit iesean. Totusi, rectorul Oprea este convins de faptul ca Academia de la Cotnari trebuie considerata primul moment in istoria Universitatii „Al.I. Cuza“. „Adunam in aceasta perioada argumente stiintifice, astfel incit pina in toamna sa fie valorificat acest moment istoric ca punct de inceput pentru universitate. Vrem sa dam o tenta oficiala acestor realitati. Universitatea «Cuza» este prima institutie de invatamint moderna, dar in evolutia sa au contat foarte mult formele embrionare pe care dorim sa le mentionam in istorie“, a intarit rectorul Dumitru Oprea. Daca aceasta atestare se va materializa, Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iasi isi va avea numele trecut printre institutiile de invatamint superior infiintate in secolul al XVI-lea, impreuna cu nume celebre, dupa Universitatea din Geneva, infiintata in 1559, dar inainte de universitatile din Zaragoza sau Edinburgh, de exemplu, care sint atestate incepind cu 1583.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii