Reporter pe urmele „mascatilor” Politiei

duminică, 08 iulie 2012, 21:29
4 MIN
 Reporter pe urmele „mascatilor” Politiei

Experienta inedita a reporterilor „Ziarului de Iasi", care au facut o scurta incursiune in lumea „mascatilor" – politistii din trupele de soc ale Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ). Trupele de comando ale politistilor numara 30 de luptatori, care au contact cu violenta fizica aproape zilnic, iar pentru acest lucru sunt alesi pe „spranceana". Ei au calitati atit fizice cat si psihice, pentru a putea face fata interventiilor riscante. Iar pentru acest lucru „mascatii" si-au castigat in timp respectul celorlalte structuri ale Politiei. La randul lor, „mascatii" considera cele mai periculoase cartiere din Iasi Pacurariul, Gara, Podu Ros, bulevardul Carol, zona Ciric si Cantemir. In curand, trupele de interventii isi vor schimba sigla din SIR (Serviciul de Interventii Rapide) in SAS – Serviciul de Actiuni Speciale.

Ce salarii au „mascatii"?

Dupa cum spune comandantul „mascatilor", cu toate ca majoritatea dintre cei 30 de luptatori sunt familisti, asta nu-i face sa ezite in cazul interventiilor. Si nici salariile mici. „O parte dintre baietii mei au si copii, iar cand pleaca de acasa sunt precum minerii care intra in sut, adica intra in galerie dar nu se stie daca se mai intorc. Nu stim ce aduce ziua, deoarece suntem la dispozitia tuturor structurilor de Politie", spune razand comisarul sef Toader Roman, comandantul Serviciului de Interventie Rapida (SIR) Iasi. Acesta adauga ca nivelul de salarizare este ca si al celorlalti colegi care imbraca uniforma de politisti. „Nu avem decat un spor de periculozitate. Salariile nu sunt mari, iar cei mai multi bani, adica 2.200 lei, ii incaseaza un politist vechi. Acesta lucreaza de 18 ani in Politie, din care in structura de interventie de 12 ani. Ceilalti au mai putin. In Ungaria, de exemplu, salariile celor de la interventii incep de la 850 de euro, iar in Slovacia, 1.400 de euro. De asemenea, avem o limita lunara de carburant de 50 litri. Daca depasim norma, facem cerere de suplimentare. Lucram la limita de avarie, ca si ceilalti colegi ai nostri. Insa nu ne plangem, deocamdata, si ne vedem de treaba noastra", a subliniat comisarul Roman. Imediat, in biroul in care ne aflam, unul dintre mascati a anuntat o interventie. „Am fost solicitati de colegii de la urmariri (n.r. – Biroul Urmariri) sa capturam un barbat care are mandat de arestare european. Ne pregatim de plecare, pentru a-l extrage", spune acesta. „Echiparea rapida!", ii raspunde strigand comandantul. Imediat, unul dintre mascati desigileaza camera armelor, ia mai multe echipamente, apoi o sigileaza la loc. In cateva secunde ies val-vartej pe poarta IPJ. Dupa aproximativ zece minute, mascatii se intorc. Suspectul, care avea mandat de arestare emis de autoritatile din Spania, a fost localizat intr-o masina, in cartierul Pacurari, iar dupa ce l-au urmarit a fost blocat in trafic, scos din masina, apoi i s-au pus catusele. „Pentru a ne mentine mereu in forma fizica si psihica, ne antrenam. O buna parte din timpul nostru ne antrenam pentru orice eventualitate", a adaugat comisarul sef.

Fundatia Lupul Dacic

Politistii de la Interventii au infiintat o asociatie non-profit pentru a putea cumpara diferite echipamente care nu sunt furnizate de minister. Acestea sunt necesare in activitatea de zi cu zi. „Fundatia se numeste Lupul Dacic, si este non-profit. Practic, ea este sustinuta de catre cotizatiile membrilor din aceasta structura. Cu acesti bani am cumparat chiar doua aparate de aer conditionat. De asemenea, este nevoie de echipamente cum ar fi baston telescop, embleme, insigne, modele de port pistol si altele. Asociatia noastra este a doua infiintata pe tara, dupa Constanta", a completat comisarul Roman. „Mascatii" de la SIR au intrat „in priza" odata cu inceperea sezonului estival, cand cluburile de noapte sunt arhipline. De asemenea, acestia si-au intensificat actiunile in jurul discotecilor si cluburilor, stiindu-se faptul ca ultimii dintre fratii Corduneanu au fost lasati in libertate de judecatori si s-au intors acasa. Cordunenii sunt urmariti pas cu pas de mai multe structuri din cadrul Politiei, iar la primul pas gresit acestia vor fi „saltati" de catre trupele de interventie. Conducerea SIR a precizat ca sunt monitorizate in permanenta cluburile, mai ales ca in ultima perioada au fost mai multe altercatii. „Acest tip de activitati sunt supravegheate impreuna cu patrulele de siguranta sau din initiativa noastra. Se actioneaza in special in zona cluburilor si in cele cu risc criminogen si suntem la dispozitia politistilor de la sectiile din tot judetul. In privinta interlopilor, noi nu ne mai facem griji demult, deoarece multe din clanurile care faceau probleme au fost destructurate de colegii nostri. In orice caz, noi suntem cu ochii pe acest gen de activitati si intervenim in forta ori de cate ori este nevoie de sprijinul nostru, la orice ora din zi si noapte", a incheiat comisarul sef Toader Roman.

Comentarii