Afaceri grase pe bani publici

marți, 15 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Afaceri grase pe bani publici

De mai bine de o saptamina, dizolvarea Consiliului General al Capitalei tine capetele de afis ale tuturor ziarelor si televiziunilor din tara si a declansat un val de anchete referitoare la relatiile de afaceri dintre consilierii judeteni, cei locali si Primarii.
Si in judetul nostru, ca urmare a acestui fapt, prefectul Vasile Pruteanu si-a propus ca, incepind din aceasta saptamina, sa trimita Corpul de Control al Prefectului pentru verificarea licitatiilor organizate la nivelul consiliilor locale si a implicarii consilierilor locali in afaceri cu primariile.
"Corpul de control al Prefecturii se va deplasa la fiecare primarie, pentru a verifica ce afaceri au consilierii locali cu primariile. Vom incepe cu un control riguros, mai intii la primariile municipiilor si oraselor, dupa care vom extinde acest control si la nivelul primariilor din celelalte localitati din judet", a declarat prefectul Vasile Pruteanu. Prefectul a mai adaugat ca, in functie de rezultatele controlului, se vor lua masurile impuse de fiecare situatie in parte.
Consiliul Judetean nu are pete
Presedintele Consiliului Judetean, Raul Constantin Bobeanu, precizeaza faptul ca in subordinea Consiliului Judetean se regasesc societatile "Drupo" si "Troleul", care administreaza drumurile judetene si circulatia cu troleibuzul in municipiul Piatra Neamt.
"Consilierii judeteni n-au afaceri cu societatile subordonate Consiliului Judetean. Nici n-ar avea cum sa aiba, pentru ca, in afara celor doua societati – Drupo si Troleul – in subordinea noastra se afla doar institutiile de cultura: teatrele, muzeele si bibliotecile, finantate din bugetul judetean, cu care n-au cum sa aiba relatii de afaceri", a spus Raul Constantin Bobeanu.
Primarul Dan Carpusor nu are nimic de ascuns
Primarul Dan Ioan Carpusor este foarte linistit in ceea ce priveste controalele care vor potopi Primaria Roman. El a recunoscut ca exista cazuri in care consilieri locali sau judeteni au avut relatii de afaceri cu Primaria Roman, insa dupa criterii legale, dupa organizarea unor licitatii. Dupa cum a precizat Dan Ioan Carpusor, legislatia din Romania nu impiedica nici o persoana – indiferent de functia pe care o detine – sa participe la o licitatie.
"Trebuie sa avem grija in legatura cu modul in care interpretam o astfel de chestiune! Dupa legile din Romania, si mi se pare foarte firesc sa fie asa, fiecare cetatean – indiferent ca este consilier local sau ca are o alta functie – are dreptul sa participe la licitatii! Si in Roman sint consilieri locali, patroni ai unor societati comerciale si ar fi culmea ca unui om care a lucrat o viata intr-un anumit domeniu sa nu ii acordam sansa legala de a participa la o astfel de licitatie! Exista consilieri care au cistigat licitatiile. Retineti, au cistigat licitatiile prin prezentare de oferta! Altii au pierdut! Am fost verificati de Curtea de Conturi si totul este legal! Sint si consilieri judeteni care au avut afaceri cu Primaria Roman. Acolo unde Curtea de Conturi a gasit nereguli, sumele s-au imputat. Dupa parerea mea, aceste relatii intre consilieri locali sau judeteni, ori alte societati care au in spate oameni care lucreaza la unitatile statului, sint legale. Nu sint probleme de genul celor depistate la Consiliul General al Capitalei", a declarat primarul Dan Ioan Carpusor.
Afacerile consilierilor
Un exemplu ar fi afacerile in domeniul termic. La scolile Nr.1 si Nr.8, Primaria Roman a montat, in aceasta toamna, doua centrale termice, ale caror cazane au fost procurate prin firma "Termosilv", al carei actionar majoritar este inginerul Dan Marin, sef al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local. Aceasta investitie a costat Primaria circa un miliard de lei.
"Cele doua investitii au costat 450, respectiv 550 milioane de lei. Nu stiu sa fi existat si alte firme ale unor consilieri locali care sa fi cistigat licitatii pentru investitii de la bugetul local", spune Dan Marin. Primarul Dan Ioan Carpusor a mentionat ca firma consilierului Dan Marin a mai cistigat o licitatie, pentru o lucrare asemanatoare, care urmeaza a fi efectuata in cursul acestui an.
O alta afacere este cea al actualului director al sectiei Roman a societatii Drumuri Judetene, Romica Rotaru, care, in anul 2000, la vremea in care era consilier judetean, a cistigat o licitatie organizata de Primaria Roman. "Ne vom documenta foarte bine pentru a prezenta opiniei publice exact situatia reala. Totul trebuie privit in acest fel, pentru ca legile din Romania permit oricarui cetatean sa participe la o licitatie", a mai adaugat Dan Ioan Carpusor.
"Aici sint banii dumneavoastra!"
Primaria a furnizat informatii despre investitiile si lucrarile periodice efectuate, integral sau partial, din banii Consiliului Local, in cursul anului 2001, adjudecate prin licitatie sau selectare de oferta, conform OG 60/2001.
Lucrari de intretinere strazi:
– strada Elena Doamna – efectuata de Goscom – 947,5 milioane de lei;
– bulevardul Nicolae Balcescu – efectuata de SC Imrom – 5,7 miliarde de lei, din care 705 milioane de lei din bugetul local, restul din fonduri MLPTL;
– strada Aleea Revolutiei – Goscom – 1 miliard de lei;
– ruta ocolitoare – Romconstruct – inceputa in 1996, 2,3 miliarde de la bugetul local plus bani din taxa Basescu.
Investitii propriu zise:
– zidul de sprijin din cartierul Muncitoresc – efectuat de Santierul 2 – 1,4 miliarde de lei;
– parcarea din zona Pietei – Santierul 2 – 550 de milioane de lei;
– inlocuirea retelei de distributie a apei de pe strada Rahovei – Romconstruct – 440 de milioane de lei;
– modernizarea statiei de epurare a apei – Romconstruct – 7,4 miliarde de lei;
– amenajarea primelor doua blocuri de locuinte sociale din zona Danubiana – Santierul 2 – 6,5 miliarde de lei (3,5 miliarde de lei de la bugetul local, plus fonduri MLPTL);
– urmatoarele doua blocuri (la care se lucreaza in acest moment) – Romconstruct – estimare 8,2 miliarde de lei. Pina in acest moment, s-au efectuat lucrari in valoare de 1,7 miliarde de lei;
– finalizarea lucrarilor la tronsonului C, de la blocul M8", din strada Stefan cel Mare – 1,64 miliarde de lei, fonduri MLPTL;
– iluminatul rutei ocolitoare – Electroconstruct – 1,47 miliarde de lei. (Catalin BARGAOANU, Flora ORDEAN)

Comentarii