Apel de urgenta: moare Ambulanta!

sâmbătă, 08 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Apel de urgenta: moare Ambulanta!

Sistemul sanitar e pe cale sa primeasca o lovitura cit se poate de grava: ca urmare a crizei financiare in care se zbate de atita timp, Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) este in prag de faliment. Daca problemele financiare nu se rezolva, romascanii care au nevoie de ambulanta ar putea sa astepte mult si bine, in speranta ca suna la 961 si va veni o ambulanta sa-i transporte la spital. Asta pentru ca s-ar putea sa nu mai raspunda nimeni. Avind in vedere faptul ca, in luna ianuarie, ambulanta a fost finantata cu 2,23 de miliarde de lei, iar in luna februarie se preconizeaza o finantare de 2,8 miliarde de lei, conducerea SJA a fost nevoita sa analizeze situatia tuturor cheltuielilor de la nivelul unitatii, iar concluziile au fost cit se poate de sumbre. Pe linga o criza acuta de persoanal, stocurile la unele medicamente sint aproape la zero. In plus, angajatilor existenti li se vor taia din salarii, SJA stringind baierele pungii si la alte capitole.
Reduceri drastice ale salariilor
In urma unei sedinte a Consiliului de Administratie, conducerea SJA a reanalizat cheltuielile de personal care, la nivelul anului 2002, reprezentau 80% din finantare, iar sporurile legale acordate insumau 85% din totalul salariilor. In urma analizei, salariatii au primit o lovitura destul de grea. Conducerea SJA a hotarit suprimarea fondului de premiere de 2% si sporului de 15% pentru incordare psihica. In plus, sporul pentru munca prestata in zilele de simbata, duminica si sarbatorile legale va fi diminuat cu 25%. In aceste conditii, conducerea SJA nu a exclus nici posibilitatea deschiderii unui conflict de munca al angajatilor de la ambulanta, pentru ca, in conditiile in care pina si munca prestata peste orele norma de baza nu va mai fi remunerata ca "ore suplimentare", e de presupus ca nici un angajat nu va accepta sa munceasca gratis.
Economiile din 2002 – inutile
Intr-un comunicat de presa emis de SJA se arata ca, prin investitiile efectuate in cursul anului 2002, s-a reusit o reducere semnificativa a cheltuielilor, care, insa, vor fi inutile in conditiile noii finantari.
Astfel, in urma achizitionarii si punerii in functiune, in luna decembrie 2002, a unei centrale telefonice digitale cu transferul automat a convorbirilor pe costul cel mai mic, cheltuielile telefonice s-au redus cu 25%. Economii importante s-au facut si prin reducerea cheltuielilor de incalzire cu 80%.
Cu toate acestea, pentru asigurarea asistentei medicale pina la internare si a transportarii bolnavilor, Ambulanta cheltuie, lunar, 500 de milioane pentru carburanti si lubrifianti, 500 de milioane de lei pentru medicamente si materiale sanitare, 180 de milioane de lei-cheltuieli administrative si 100 de milioane de lei pentru intretinerea parcului auto.
Fara medicamente si fara autorizatie de functionare
In urma controalelor efectuate de inspectori din cadrul Grupului de Pompieri "Petrodava", Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt si Directiei de Sanatate Publica Neamt, conducerea SJA considera ca, la toate aceste cheltuieli, se impun alte cheltuieli de urgenta, care, daca nu vor fi efectuate, pun in pericol insasi existenta ambulantei. In aceste cheltuieli, medicul Letitia Damoc, seful SJA, a inclus igienizarea cladirilor si garajelor, recunoscind ca, in caz contrar, autorizatia de functionare va fi suspendata, iar Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu va incheia contractul. In plus, SJA trebuie sa obtina si autorizatia pentru detinere si utilizare a produselor si substantelor toxice, lipsa acesteia fiind sanctionata conform legii penale.
"Nemultumirile sint extrem de mari, pentru ca banii sint prea putini. Cu toate eforturile facute de conducerea unitatii pentru reducerea cheltuielilor, suma alocata de Casa este insuficienta pentru asigurarea de servicii medicale de urgenta si transport medical in prespital. Preconizam ca, pentru supravietuirea Serviciului de Ambulanta, ar fi necesara o finantare medie lunara de 3,4 miliarde de lei, fata de cele 2,8 miliarde alocate in prezent. Pentru desfasurarea activitatii la nivel optim, valoarea finantarii ar trebui sa fie de aproximativ 3,9 miliarde de lei. Fata de anul trecut, finantarea din acest an e cu doar 4,8% mai mare, insa nu s-a luat in calcul nici inflatia si nici maririle salariale impuse de Guvern", a precizat medicul Letitia Damoc.
La un pas de colaps
Actualmente, potrivit informatiilor oferite de conducere, Serviciul de Ambulanta Neamt se afla intr-o situatie fara precedent. Cea mai grava problema, in opinia conducerii, o reprezinta faptul ca stocurile la unele medicamente si materiale sanitare sint zero si, prin urmare, angajatii sint in imposibilitatea de a efectua servicii medicale de urgenta. La aceasta se adauga necesitatea achizitionarii unor obiecte de inventar, cum ar fi tuburi de oxigen, truse de urgenta, dispozitive de imobilizare, targi, pina si banalele stetoscoape sau tensiometre, fara de care nu se poate efectua actul medical in prespital. "Ambulanta si-a indeplinit obligatiile contractuale pentru anul trecut. Ba, chiar, a efectuat in plus peste 9.000 de solicitari care nu au fost decontate de Casa. In acest moment, spitalele din judet ne datoreaza 2,4 miliarde de lei, iar daca fondurile alocate vor ramine aceleasi, nu vom putea supravetui", a mai precizat medicul Letitia Damoc. (Emilian PAL)

Comentarii