Centralele termice de apartament, bune de aruncat

miercuri, 22 februarie 2006, 20:20
3 MIN
 Centralele termice de apartament, bune de aruncat

Din luna iulie, furnizorii de gaz vor sista livrarea acestuia catre utilizatorii de centrale termice de apartament, de casa, de scara sau de bloc care nu detin autorizatie de functionare sau nu au efectuat verificarea tehnica periodica pina la data de 30 iunie 2006. Conform legii, proprietarul unei contrale termice are obligatia sa supuna centrala termica unor verificari tehnice periodice cel putin o data la doi ani din momentul incetarii garantiei asigurate de vinzator.
Conform Ordinului ministrului Economiei si Comertului 451 din 1 august 2005, utilizarea centralelor termice fara verificarea tehnica periodica efectuata de o firma autorizata de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) si fara avizarea raportului de verificare de catre cei autorizati sa o faca este interzisa, iar dupa trecerea termenului de 30 iunie 2006 centralele neautorizate vor fi decuplate de la reteaua de combustibil. Daca in urma verificarilor efectuate de firmele autorizate ISCIR centrala nu corespunde prescriptiilor tehnice, acesta trebuie inlocuita, ceea ce inseamna bani in plus pentru romascanii care se vor afla in aceasta situatie.
„Probleme mari vor intimpina persoanele care si-au cumparat centrale termice de ani de zile si care au fost montate de personal neautorizat. Din informatiile pe care le avem, sint foarte multe centrale termice care au fost montate fara respectarea legislatiei in vigoare, situatie care s-ar putea finaliza cu debransarea de la reteaua de gaz metan. Masura este justificata de evenimentele nefericite care s-au inregistrat datorita defectiunilor de la centralele termice”, a declarat Catalin Brasoveanu, purtatorul de cuvint al ISCIR.
Conform site-ul ISCIR, in Roman sint autorizate pentru efectuarea verificarii tehnice periodice cinci firme: Vlanda Company, Kadata Prest, Vilass Company, Interamal Group Distribution si Termexpert. Costul unei verificari tehnice, care se finalizeaza cu obtinerea autorizatiei de functionare, este in jur de doua milioane de lei, pret care include si contractul de service. Pentru verificarea tehnica periodica, un proprietar de centrala termica trebuie sa prezinte documente: proiectul de instalare, avizul pentru combustibil, avizul pentru energie electrica. Se verifica daca incaperea corespunde dimensional si constructiv, daca racordul de evacuare gaze arse este corect, daca exista priza de aer neobturabila si daca exista suprafata vitrata. De asemenea, se verifica daca aparatul este montat/instalat corespunzator; se verifica consemarea evenimentelor de la ultima lucrare (livratul aparatului completat la zi, raportul de interventii, interventii autorizate); se verifica daca racordurile (la gaze, electricitate, apa, cos) sint corecte; se verifica daca aparatul a fost utilizat corespunzator scopului, daca aparatul mai este in buna stare de functionare, daca tipul combustibilului este corespunzator categoriei aparatului; se verifica daca toate protectiile functioneaza corect; se verifica etanseitatea circuitelor (gaze, gaze arse, apa); se verifica daca au fost montate echipamente sau facilitati optionale (comanda la distanta, programatoare de timp, termostate de ambianta; se masoara valorile pentru tiraj, presiunea combustibilului la intrarea in aparat, presiunea combustibilului la intrarea in arzator, presiune apei la intrare, temperatura gaze arse; se face analiza gazelor arse. Inregistrarile negative dupa aceste verificari duc la sistarea procedurii de repunere in functiune a aparatului, pina la remedierea neconformitatii.
Precizam ca din cele 19.500 de apartamente de bloc, sint peste 10.000 de utilizatori ai unei centrale termice de apartament. (Lucia CRAINICU)

Comentarii